藍澄灣業主社群

熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: J and P
打印 上一主題 下一主題

生活開支 [複製鏈接]

Re: 生活開支

[quote:f3f5f0891f="Billy"][quote:f3f5f0891f="J&"]由本來2公婆  --> 2公婆+2細路+1菲傭,生活開支不斷增大

Basic 每月開支:
比錢奶奶 +阿媽   $6000
仔女幼稚園學費什費 $4000
菲傭人工+外傭稅       $4000
供樓  $13000
供保儉  $3000
差餉管理費地租  $2000
米油奶粉、洗衣粉清潔用品等等  $1500
買-R錢  $1500
水電煤又要 $2000。

兩公婆份糧一出都仲未開始兩公婆的零用,已經冇了一大截。生活迫人,樣樣都減唔到,做少一個月都唔得。
生活壓力好大!  :em06: 唔怪得依家D人唔想生細路。 (Sorry,有感而發)  :x[/quote]

如果咁計月入below$10000又點生活呢...

我記得以前細個老豆月入$1600 6個人用都係咁..
咪又係咁養大我4兄弟姊妹...
可能香港人真你幸福慣.[/quote]

我細個都係住公屋,阿爸一個養老婆同五個仔女。

現在收入below$10000的家庭,反而可以申請公屋,減免幼稚園學費,唔洗供樓比管理費差餉,冇買保險的concept要求,有藉口唔比錢阿媽,女人索性唔返工專心湊仔,就唔洗請菲傭,可以自已control水電煤用量,仲可以有時間特價下午茶….$10000夠啦,或者仲可以一年去9次外遊tim!
Janice & Philip

[quote:4428a7b74d="J&"]

現在收入below$10000的家庭,反而可以申請公屋,減免幼稚園學費,唔洗供樓比管理費差餉,冇買保險的concept要求,有藉口唔比錢阿媽,女人索性唔返工專心湊仔,就唔洗請菲傭,可以自已control水電煤用量,仲可以有時間特價下午茶….$10000夠啦,或者仲可以一年去9次外遊tim![/quote]

哈見你咁講咪即係搵錢少比搵錢多好..... :em18:
[scroll][shadow=yellow]http://leemangkit.spaces.live.com/[/shadow][/scroll]

[quote:912f8b842a="Billy"][quote:912f8b842a="J&"]

現在收入below$10000的家庭,反而可以申請公屋,減免幼稚園學費,唔洗供樓比管理費差餉,冇買保險的concept要求,有藉口唔比錢阿媽,女人索性唔返工專心湊仔,就唔洗請菲傭,可以自已control水電煤用量,仲可以有時間特價下午茶….$10000夠啦,或者仲可以一年去9次外遊tim![/quote]

哈見你咁講咪即係搵錢少比搵錢多好..... :em18:[/quote]

某程度係,有冇在網上看過以下故事

標題: 一個好故事~~~
A君年少努力,年年交足稅,30幾歲結婚夠首期買入200萬私樓,往後30年為層樓同銀行打工,利息比銀行已經有200萬,60幾歲以為可以安享晚年,但年老多病又無資格享有公共醫療福利,窮緊餘之積蓄過活,那知強制驗樓要收佢一筆驗樓費,報告說要佢座大廈要大量維修,可憐2公婆無錢維修,想賣樓又無人要,走投無路下,只好雙雙流落天涯,無家可歸. B君讀書一般,做下散工有個臭味相投的女友一於結婚一同申請公屋,好容易比佢地分到上樓,上樓後2人無物事做一於照特首意思生3個,搵唔到野做把心一橫申請綜援,萬幾蚊不知幾好駛 個仔近視都有配眼鏡資助,d仔大個叫佢地一個二個去申請公屋,30幾年後,層樓破舊但有政府用A君d錢同佢維修,年老多病打電話叫醫護車佢地去公立醫院睇醫生,一包二包葯比佢,慌死佢地投訴醫院,返到屋企弄孫為樂,抱孫看街景.指著天橋下的A君說:『孫仔,比心機申請公屋呀,如果唔係你就好似呢個老人家咁.』
Janice & Philip

你未計一個所謂會計師一日瞓4個鐘 20歲崖到40歲入醫院 都未玩過未炭過仲要仔都未得閒生

一個arc綜媛既阿伯日日上去玩女人
玩玩下再生多個
我地即時俾多一份綜媛 housing medical
仲要供埋佢個仔讀大學同我地爭飯碗
養虎為患

[quote:4ee985c132="unicorn"]你未計一個所謂會計師一日瞓4個鐘 20歲崖到40歲入醫院 都未玩過未炭過仲要仔都未得閒生[/quote]

你係邊間做呀? 一日瞓4個鐘?
G :em21: P

[quote:91764513cb="J&"]某程度係,有冇在網上看過以下故事

A君年少努力,年年交足稅,30幾歲...[/quote]睇完有點無奈!!!

[quote:91764513cb="grassman"]有D項目唔關生仔事![/quote]梗關事啦,生左寶寶之後就會自然引申出好多開支!

若得兩公婆生活...
間屋就已經唔駛買咁大先啦,首期每月供樓支出就自然比大單位少o的,
差餉管理費地租都相應調低;銷毀衛生用品水電煤都少左,
兩個成年人都可以自己打理家頭細務,所以未必需要聘請外傭
唔駛擔心寶寶o既將來而買多一份或幾份讀書同儲蓄人壽保險
寶寶有乜頭暈身"慶"就要立即去睇醫生,兒科睇親都唔平(我表妹睇兒科每次都過四佰,有時五佰,貴過我睇醫生成倍幾)!
:em09:

一句講晒..............無錢無錢無錢無錢無錢無錢無錢無錢無錢無錢無錢無錢

你地有o既 好多人都冇 其實你地已經擁有很多了
見過鬼就唔怕黑啦~

[quote:5191d65162="milk"][quote:5191d65162="J&"]某程度係,有冇在網上看過以下故事

A君年少努力,年年交足稅,30幾歲...[/quote]睇完有點無奈!!!

[/quote]

我就覺得過example好extreme.

起碼:
搵到錢養到父母都叫有盡過做仔女責任.
搵到錢可以比到子女好d既成長環境盡過做父母責任.
搵到錢交到稅亦做到公民責任.
搵到錢又可以幾個人住大屋.

最大好處係唔會比人話係社會o既寄生蟲.
又唔住係一d有好多社區問題o既地方.

又點會搵錢少比搵錢多好呢.
[scroll][shadow=yellow]http://leemangkit.spaces.live.com/[/shadow][/scroll]

[quote:dcb7d74fb9="Billy"][quote:dcb7d74fb9="milk"][quote:dcb7d74fb9="J&"]某程度係,有冇在網上看過以下故事

[/quote]

我就覺得過example好extreme.

起碼:
搵到錢養到父母都叫有盡過做仔女責任.
搵到錢可以比到子女好d既成長環境盡過做父母責任.
搵到錢交到稅亦做到公民責任.
搵到錢又可以幾個人住大屋.

最大好處係唔會比人話係社會o既寄生蟲.
又唔住係一d有好多社區問題o既地方.

又點會搵錢少比搵錢多好呢.[/quote]

我就覺得點都有D道理不果如果每個人都盡責(起碼唔會好似海嘯個兩夫婦咁)及政府做得好D(希望)咁個負擔應該可以減少好多