藍澄灣業主社群

熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: sunday
打印 上一主題 下一主題

玫瑰花丸子 [複製鏈接]

[quote:6f2afc25f7="Billy"][quote:6f2afc25f7="leemoksau"]酒釀就ready了 但係買唔到小丸子呀.
(青衣城百佳都冇)[/quote]

咁即係幾時至有得食呀.... :face13:[/quote]

你不如問可以星期五六或日食好唔好仲好啦!

[quote:e2226b32db="Sure Win"]

你不如問可以星期五六或日食好唔好仲好啦! [/quote]

咁不如就今個星期六晚好唔好?
馬蹄踏水亂明霞,醉袖迎風受落花。

[quote:aea155e3aa="sunday"]我做的時候,是自己用糯米粉搓成小丸子的 [/quote]

請教如何自掣小丸子 :face13:

[quote:4fa952242e="leemoksau"][quote:4fa952242e="Sure Win"]

你不如問可以星期五六或日食好唔好仲好啦! [/quote]

咁不如就今個星期六晚好唔好?[/quote]

我唔可以飲酒了 :cry:  所以對我黎講酒讓丸子已經離棄我.
我諗佢地見到星期六晚有得食 一定會流緊口水姐. :

就是用糯米粉加上暖水 :em11: 拌混,搓成粉團,然後切成小粒,放進熱開水,浮面即熟,

這樣就會非常煙韌的 ops: ,是謝寧有一次在電視教的,我覺得非常湊效的 :em17: 。

sure win,為何不何飲酒呀,身體怎麼樣?

[quote:998031147d="sunday"]就是用糯米粉加上暖水 :em11: 拌混,搓成粉團,然後切成小粒,放進熱開水,浮面即熟,

這樣就會非常煙韌的 ops: ,是謝寧有一次在電視教的,我覺得非常湊效的 :em17: 。

[/quote]

tks. 咁糯米粉同暖水o既份量分別係幾多呢?

[quote:5c8d52847b="Sure Win"]

我唔可以飲酒了 :cry: [/quote]

我問過亞媽 佢話食得 仲好補添.

[quote:3d85cfdb97="sunday"]sure win,為何不何飲酒呀,身體怎麼樣? [/quote]

其實有的野暫時唔飲得姐.

[quote:3d85cfdb97="leemoksau"][quote:3d85cfdb97="Sure Win"]

我問過亞媽 佢話食得 仲好補添.[/quote]

真係 太好啦! :face13:

莫愁...份量很難說...總之搓到不粘手就可以 8) 了...

sure win...補身...大約明白了 ops: ...以後有甚麼可以一起分享下 ..我或者應該有經驗的 :face13: ...

[quote:cca7c9242b="leemoksau"][quote:cca7c9242b="Sure Win"]

我問過亞媽 佢話食得 仲好補添.[/quote]

你唔係........恭喜哂!
GK新聞台 ** 我住在這裡是因為我有精神病,不是因為笨!