藍澄灣業主社群

熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: sunday
打印 上一主題 下一主題

玫瑰花丸子 [複製鏈接]

[quote:41f86a5aea="sunday"]除了酒釀外,還要有桂花糖...聽講酒釀可以自己用糯米釀製的 8) ...

你說的酒曲,是酒釀嗎?通常是在上海舖或南貨舖買的 8) ...[/quote]

酒釀係糯米蒸熟後再加酒曲 發醇後制成. 酒曲係白色丸狀 nin成粉末.
你講的桂花糖係唔係即係糖桂花呀? 我都有喎.
馬蹄踏水亂明霞,醉袖迎風受落花。

[quote:612e4d0949="sunday"]是小湯圓來的,用糯米粉做的。

本來即興想做酒釀丸子,但在RC根本買不到那些材料,所以就地取材吧。[/quote] ops: 唔好意思,我表達得唔係咁好,所以令妳誤會o左!

其實...我係想知道杯裡面透明o既物體係咪 jelly?因為呢種杯唔似載熱o既甜品,所以我便多口問句!

八卦師奶上 h:
:em09:

[quote:c4d5573201="leemoksau"]酒釀係糯米蒸熟後再加酒曲 發醇後制成. 酒曲係白色丸狀 nin成粉末.
你講的桂花糖係唔係即係糖桂花呀? 我都有喎.[/quote]喇~材料妳都有齊咯,就今個星期六整番兩煲酒釀丸子o黎俾我地咁多個鄰居試o下啦~
就咁決定啦o下~

有得食 :mrgreen:
:em09:

[quote:a321fbab1f="milk"]喇~材料妳都有齊咯,就今個星期六整番兩煲酒釀丸子o黎俾我地咁多個鄰居試o下啦~
就咁決定啦o下~

有得食 :mrgreen:[/quote]

:shock: 要釀2-3日先至發醇成酒釀呀. 就算聽晚有時間整 都要等到禮拜一先至有得食
:?: 上次係patrick屋企食你冇份咩?

[quote:8fa3ef1d66="leemoksau"][quote:8fa3ef1d66="milk"]喇~材料妳都有齊咯,就今個星期六整番兩煲酒釀丸子o黎俾我地咁多個鄰居試o下啦~
就咁決定啦o下~

:shock: 要釀2-3日先至發醇成酒釀呀. 就算聽晚有時間整 都要等到禮拜一先至有得食
:?: 上次係patrick屋企食你冇份咩?[/quote]

:em18: 上次我冇份 下星期一 上妳度食 一於咁話!
見過鬼就唔怕黑啦~

[quote:4b35e147f2="leemoksau"][quote:4b35e147f2="milk"]喇~材料妳都有齊咯,就今個星期六整番兩煲酒釀丸子o黎俾我地咁多個鄰居試o下啦~
就咁決定啦o下~

:?: 上次係patrick屋企食你冇份咩?[/quote]

:em18: 上次我冇份 下星期一 上妳度食 一於咁話!
見過鬼就唔怕黑啦~

[quote:28b83d95f5="dracula"][quote:28b83d95f5="leemoksau"][quote:28b83d95f5="milk"]喇~材料妳都有齊咯,就今個星期六整番兩煲酒釀丸子o黎俾我地咁多個鄰居試o下啦~
就咁決定啦o下~

:em18: 上次我冇份 下星期一 上妳度食 一於咁話![/quote]

上次我同我老公都冇份呀 :em06:  我一於星期一等你0的酒讓丸子食啦! :face13:

係呀係呀,全對啦,你真的甚麼材料都有喔!厲害! :em03:  :em04:

杯裡的是糖水吧 :  :
是我的杯讓你誤會吧... :  :

今晚未必得閒整喎. 總之下禮拜是但一日得嗎?