藍澄灣業主社群

熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: Jeffrey Shirley
打印 上一主題 下一主題

發霉情況 [複製鏈接]

吾知大家﹐家中有無發霉o既情況呢﹖ :?:
而且是否嚴重﹖

咁睇黎並吾係有抽濕機就無發霉,不過就機會少 D。 :wink:
但係無發霉,又吾係一定有抽濕機喎! :em18:
Anyway,多謝大家o既意見,因為我地屋企好多地方發霉,想買抽濕機。 :nowords:

已經買左部抽濕機!仲已經吸左幾桶水喇! :em04:
D 衫仲快干左添! :em11: 希望會好 D 啦! ops:

可以試下:
:idea: 其實大家要勤力一 D,要定期一個月搵一日留o係屋企,用1:99全屋清潔。
:idea: 如果吾得閑,都要將木、籐、竹、草等傢俬用1:99抺一次。
:idea: 平日就記得用 "嫡露" 洗衫、窗簾及布質物件。
相信會好少少。 :wink:

[quote:e333c14f85="gp"][quote:e333c14f85="Jeffrey & Shirley"]可以試下:
:idea: 其實大家要勤力一 D,要定期一個月搵一日留o係屋企,用1:99全屋清潔。
:idea: 如果吾得閑,都要將木、籐、竹、草等傢俬用1:99抺一次。
:idea: 平日就記得用 "嫡露" 洗衫、窗簾及布質物件。
相信會好少少。 :wink:[/quote]

我已經每個星期有抺屋企 但唔會次次用1:99去抺牆 :roll:[/quote]
咁就每次用下好 D 喇! :em11:

[quote:58097764c9="gp"]噚日用o左1:99抺屋 發現好多地方都有發霉情況 包括衣櫃 床下底 鞋櫃上個木合 連喇叭都有......想死 :dead:

究竟要經常開窗保持空氣流動(但係返工時我又唔想開窗 同埋怕濕氣入屋)或經常抽濕?[/quote]
吾洗怕,因為我上年都一樣好多地方發霉。 :mrgreen:
用左1:99就有一段長時間無事,不過就要留意一下 D 木傢具啦! :shock:
其實經我地觀察過發霉範圍,8/9成都係窗口位。 :detective