藍澄灣業主社群

熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 3363|回復: 8
打印 上一主題 下一主題

有冇人用緊42"plasma or LCD? [複製鏈接]

有冇人用緊42"plasma or LCD TV?
買了部42"LCD 剛剛收貨,唔知係唔係因為不習憤,好似過大了 (我957呎單位),有d:em18: 唔知點算好?!  

其實是不是真係太大部?! 定係耐D習慣後會好D? 用緊42"plasma or LCD的街坊有咩意見?  :|

上牆會唔會好D? 放低D會唔會好D,眼的水平位置係TV的高度幾多最好? 請指教。 :face13:
Janice & Philip

曾在某xV電器雜誌有教授過,如沒記錯的話,它大致是這樣描述的︰
安裝電視的位置最好是您坐在沙發時眼睛能和電視達致同一水平(即平視),那頸部便不會受壓且得以放鬆!
:em09:

我就冇裝上牆 因為有以下原因 :
(1) 唔係幾鍾意喺D牆度開LOAN 第時想轉下位放 就有顧慮..
(2) 覺得上牆與否 距離相差不遠..
(3) 上左牆 即係地柜面積大左 屋企個細路會放D玩具上地柜面玩即係會行到好埋咁睇電視..

因此 唔會放囉!

[quote:35e715cbf2="一家四口"]我就冇裝上牆 因為有以下原因 :
(1) 唔係幾鍾意D牆度開LOAN 第時想轉下位放 就有顧慮..
(2) 覺得上牆與否 距離相差不遠..
(3) 上左牆 即係地柜面積大左 屋企個細路會放D玩具上地柜面玩即係會行到好埋咁睇電視..

因此 唔會放囉![/quote]

請問你係唔係用緊42",會唔會覺得太大,對眼唔舒服?!
現在好煩 :| ,後悔唔買37", 希望習慣後會好D。
Janice & Philip

唔係 我果部只有32"咋。

Re: 有冇人用緊42"plasma or LCD?

[quote:4deb1d357e="J&"]有冇人用緊42"plasma or LCD TV?
買了部42"LCD 剛剛收貨,唔知係唔係因為不習憤,好似過大了 (我957呎單位),有d:em18: 唔知點算好?!  

其實是不是真係太大部?! 定係耐D習慣後會好D? 用緊42"plasma or LCD的街坊有咩意見?  :|

上牆會唔會好D? 放低D會唔會好D,眼的水平位置係TV的高度幾多最好? 請指教。 :face13:[/quote]

喂!上黎我度睇喇!我用42"plasma 、上牆,幾好呀! 你有我電話啦想睇就call我!
GK新聞台 ** 我住在這裡是因為我有精神病,不是因為笨!

我都係用42" plasma 冇上牆 但ok呀 冇問題bor...
Rambler Crest Soccer Club

42" OK喎 我以前住400幾呎的樓 都係用緊宜家部42"的電視 果陣時覺得真係好大 睇電視真係有d唔習慣 但係當睇電影時 就會覺得好正 宜家個廳大左 覺得部電視細左 睇電視ok 反而覺得睇戲唔夠大

我部42"plasma是裝上牆的,完全唔覺得太近,雖然上牆唔上牆就只係差幾吋,但係感覺真係唔同晒。擺放高度正如milk所說,坐在沙發時眼睛能和電視達致同一水平就是正確,但要留意上電視果抽電線有冇得遮,如果係露晒出來,都幾肉酸。