藍澄灣業主社群

熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 7110|回復: 18
打印 上一主題 下一主題

幅射湯丸 [複製鏈接]

我星期六晚試整朱古力湯丸 我想問大家有無發覺整湯丸時 d湯丸會發到好大 大到好似中o左幅射咁.
我只係用糯米粉+水+好少好少糖 要唔要再加其他粉or材料呢?
:roll:
我繼承衣缽 做百彈齋主. Light Creation 我的

個名好有綽頭喎,囉專利、再上市喇!
GK新聞台 ** 我住在這裡是因為我有精神病,不是因為笨!

Re: 幅射湯丸

[quote:90121cea48="bikbark"]我星期六晚試整朱古力湯丸 我想問大家有無發覺整湯丸時 d湯丸會發到好大 大到好似中o左幅射咁.  :roll:[/quote]

大到好唔好食先. 點解無試食乒團0既? :?:

煮o既時候大 都好過食o左落肚先大或者..........屙出o黎變大 :roll:
見過鬼就唔怕黑啦~

就係唔係幾好食囉 d湯丸發到好大 又唔係圓形 d湯丸皮好黏 總之就係唔多掂咁.
我繼承衣缽 做百彈齋主. Light Creation 我的

[quote:1bb62700b8="dracula"]煮o既時候大 都好過食o左落肚先大:roll:[/quote]
好似講緊以前細個有一種玩具"發水恐龍" 好多o靚仔貪得意吞o左落肚 之後......

究竟有無人可以話我知d湯丸係咪會發得好大呢?
材料有無問題呢?

[quote:76f03f844f="bikbark"]究竟有無人可以話我知d湯丸係咪會發得好大呢?
材料有無問題呢?[/quote]

阿媽話佢整都係用糯米粉 都係會大 大完就會變返細~
(妳試下加 d 英泥 or 石膏粉睇下會唔會好 d~ :mrgreen
見過鬼就唔怕黑啦~

[quote:0798bcef1c="dracula"]
阿媽話佢整都係用糯米粉 都係會大 大完就會變返細~
(妳試下加 d 英泥 or 石膏粉睇下會唔會好 d~ :mrgreen[/quote]

原來彊屍係用呢d野o黎整湯圓ga... :em07:
Rambler Crest Soccer Club

Re: 幅射湯丸

[quote:fc37b9d8a3="bikbark"]我星期六晚試整朱古力湯丸 我想問大家有無發覺整湯丸時 d湯丸會發到好大 大到好似中o左幅射咁.
我只係用糯米粉+水+好少好少糖 要唔要再加其他粉or材料呢?
:roll:[/quote]

咁係咪食三粒都已經飽晒啦?? :  :