藍澄灣業主社群

熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 9440|回復: 22
打印 上一主題 下一主題

好食推介 [複製鏈接]

大家覺唔覺得住係香港好似好多野食 但係真正食物煮得好味抵食 能令你一再捧場 無食一排又會心思思走去食既餐廳食肆 真係唔多.

如果大家有咩心水推介 不妨係呢度post下 等各位鄰居平時行街睇戲之餘 都多幾個食飯既好去處!

哈哈 小弟先post為敬 介紹兩間好食又抵食既餐廳俾大家:

1. 泰妃雞
     地點: 旺角新寶戲院(即舊金聲戲院隔黎)
    必食: 海南雞飯
     有乜咁好食: 海南雞滑得黎唔會見血 黃油飯夠香 加埋秘制醬汁 好味呀!!! :em06:  
    呢間野以前得灣仔有 前幾個月係旺角開左分店. 發現之後 幾乎成為左同老婆去旺角行街既飯堂.  
    平均消費: $40~$70 / person

2. 永年士多
     地點: 元朗教育路商會中學對面
    必食: 勁辣咖哩車仔麵
     有乜咁好食: 油麵加上多款好好味既自選車仔麵配料 再淋上勁辣咖哩汁(當然 你怕辣可以揀小辣或唔辣) 味覺既三重奏!!!
   以前細個係元朗讀書 三日唔埋兩日就走去食 宜家間唔中去食. 十年如一日要排長龍!  :em06:
    平均消費: $20~$40 / person
www.lightcreation.com.hk/lewis

印尼餐廳
地點: 尖嘴加連威老道
必食:1. 紅燒茄子、2.燒醬雞、3.加多加多
有乜咁好食: 1.勁辣但好味,唔會油淋淋;2. 美味燒汁十分入味;3. 試過最好的一間
Poly時已經常到的餐廳,食到依家都仲有去,每次幾乎都係呢3味!
p.s. 甜品可試"椰汁西米" (愛椰子味的人會喜歡)
GK新聞台 ** 我住在這裡是因為我有精神病,不是因為笨!

1勝利小廚
地點:旺角勝利道
必食: 海南雞飯 &茄汁蝦
p.s夜晚食飯時間等位等到傻

[quote:ac2390af19="grassman"]印尼餐廳
必食:1. 紅燒蕃茄子、2.醬燒雞、3.加多加多
有乜咁好食: 1.勁辣但好味,唔會油淋淋;2. 美味燒汁十分入味;3. 試過最好的一間
Poly時已經常到的餐廳,食到依家都仲有去,每次幾乎都係呢3味!
p.s. 甜品可試"椰汁西米" (愛椰子味的人會喜歡)[/quote]

加多加多好易整喳. luk熟D豆牙 豆角 薯仔 青瓜等 加幾塊蝦片 再淋D醬上去就搞掂. D醬有分辣或唔辣 係印尼商店有售 一舊舊o既 溫水開溶就得了.
馬蹄踏水亂明霞,醉袖迎風受落花。

我好鐘意食煲仔飯,我覺得葵芳個間"潮汕美食"的煲仔飯整得幾好  :em11:
最欣賞佢d飯乾濕適中,飯有少少味,可以唔落豉油都ok  8)
我最鐘意食田雞飯  
不過就要等好耐,唔好坐,好多人食煙,無招呼.......  :evil:
原居民2004~2013

草sir,唔好意思,我o黎踩場~ :mrgreen:
[quote:c517e3000a="grassman"]印尼餐廳
必食:1. 紅燒茄子、2.燒醬雞、3.加多加多
p.s. 甜品可試"椰汁西米" (愛椰子味的人會喜歡)[/quote]必食︰4.巴東牛肉、5.辣魚(有葉包住o既)
有乜咁好食︰4.肉淋及醬汁一流,撈飯必選(無另一間能和它做的相比.....我認為);5.辣味十足兼無骨,食得爽!

[quote:c517e3000a="leemoksau"]加多加多好易整喳. luk熟D豆牙 豆角 薯仔 青瓜等 加幾塊蝦片 再淋D醬上去就搞掂. D醬有分辣或唔辣 係印尼商店有售 一舊舊o既 溫水開溶就得了.[/quote]哈~我有一磚醬o係到,不過放左好耐o羅,唔知過期未? :roll:
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

1. 太平館
地點︰尖嘴加連威老道、油麻地茂林街(大華酒店後面)、灣仔(好似叫蘭芳道)
必食︰1.干炒牛河、2.梳乎厘、3.皇子乳鴿(個名好似係咁)
有乜咁好食︰1.炒得均勻,汁香味正,加埋佢地o既辣椒醬就最 fit; 2.大大兜,好滿足;3.皮脆肉入味。
老店始終有點點人情味,尖嘴那間的侍應叔叔態度就非常親切,佢地有時間o既話仲會同您爹兩句,食都食得開胃o的開心o的;如果想睇明星o既就要去油麻地同灣仔呢兩間。
平均消費: $100 /person

2. 占仔記
地點︰佐敦廟街
必食︰1.鮮牛肉2.鮮蝦勻吞
有乜咁好食︰1.鮮味十足; 2.大大粒,蝦又夠爽口。
個肥叔叔會隨時隨地都播粵曲俾客人拌食,哈~
平均消費: $20~$40 /person

3.創發潮州菜館
地點︰九龍城
必食︰炸馬友
有乜咁好食︰外脆內滑
已經好耐無去過o羅!!!
平均消費: $60~$100 /person

4.甜蜜蜜
地點︰尖嘴厚福街
必食︰朱古力湯圓
有乜咁好食︰又係外脆內滑
佢地有勁多款式,次次去都可以試新o野,正呀~
平均消費: $30~$50 /person

5.(鎖您,唔知店舖名稱)
地點︰荃灣大河道
必食︰鹵水雞翼尖
有乜咁好食︰非常之咁入味
又係好耐都無去過o羅!!!
平均消費: $20~$40 /person
:em09:

請問你地有無人知道哪裡有間專食喇沙好出名ga?

[quote:4d05c82254="milk"]哈~我有一磚醬o係到,不過放左好耐o羅,唔知過期未? :roll:

[/quote]

搵日整俾我地食吓埋知囉  :face13:

[quote:4d05c82254="milk"]
3.創發潮州菜館
地點︰九龍城
必食︰炸馬友
有乜咁好食︰外脆內滑
已經好耐無去過o羅!!!
平均消費: $60~$100 /person

[/quote]

必食: 咸菜豬肚湯 煎倉魚 :zdevil:

[quote:0c2d62f228="leemoksau"][quote:0c2d62f228="milk"]哈~我有一磚醬o係到,不過放左好耐o羅,唔知過期未? :roll:

[/quote]

搵日整俾我地食吓埋知囉  :face13: [/quote]無緣喇~無緣喇~剛剛睇過真係過左期,重要係過左成兩個月添啊!
草sir,真係要多謝你提起"嫁多嫁多" :face13: ,如果唔係我就可能會遺棄佢成年~ :
:em09:

:em07: 會過期o既咩? 等我都返去睇吓先. h: