藍澄灣業主社群

熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: hales
打印 上一主題 下一主題

Yan and Kilian Wedding [複製鏈接]

[quote:cb090744a6="Sure Win"][quote:cb090744a6="Jeffrey & Shirley"]對吾住,因為撞親不便行動,所以昨日黎吾到。 ops:
祝您地白頭偕老、相親相愛。 :em04:[/quote]
積肥
你做咩撞 親攪到行動不便 :?:[/quote]
撞到條尾龍骨 :dead: ,師父話撞到第二節,要醫一個禮拜,應該就快好翻。 h:

[quote:b0e7989ff7="Billy"][quote:b0e7989ff7="hales"]

無咁多嘛........... :roll:
D2X先係10幾mb 一張.........

有數得計....16bit photo 600萬pixel 可能仲要打個八折(爆光同爆暗既會無data)
當用哂610萬pixel 都係610萬byte =6.1Mb.......[/quote]

好似16bit = 2bytes. (TURE COLOR 好似係24bit=3bytes)
610萬pixel*2byte=1220萬byte=12.2MB 至啱喎.
我諗可能NEF用左LOSSLESS既COMPRESSION.
所以FILE SIZE ~ 5/6MB 一張.[/quote]

之前個post你都係慢慢消化一下先...
講漏左一個重點... h:
就係color management既問題 慢慢你就會發覺 RAW engine睇一張相
再open file係photoshop睇 然後save as jpg後再用個IE去開個JPG
同時用photoshop去開同一個file 你會發覺........o的顏色都會唔同的.... :sweat:

張相本身embeded左個color profile 你photoshop自己又有自己
既color workspace windows自己本身又有ICC Profile 如果你無去
set好部電腦既話 三個profile各自為政 就會出現同一個file 再三個唔同既效果
到你去曬相舖做output或者自己用printer print-out 自己又有一個setting.. :sweat:

所以你睇到既color淡左色 呢個都好大機會係其中一個原因
咪睇少color management...呵~~佢可以獨立出一本書去講setting... :sweat:

以前大家唔駛煩 用菲林 因為曬相舖自己幫你做adjust 用digital如果
你對顏色既要求係嚴緊既話 都係要自己做setting 然後出相既時候叫舖頭
同你"直出"唔改setting 先可以print到你心目中既效果出來呢....
因為我都試過幾次 張相曬出黎唔要得.... :sweat:

[quote:1c64915780="Jeffrey & Shirley"][quote:1c64915780="Sure Win"][quote:1c64915780="Jeffrey & Shirley"]對吾住,因為撞親不便行動,所以昨日黎吾到。 ops:
祝您地白頭偕老、相親相愛。 :em04:[/quote]
積肥
你做咩撞 親攪到行動不便 :?:[/quote]
撞到條尾龍骨 :dead: ,師父話撞到第二節,要醫一個禮拜,應該就快好翻。 h:[/quote]

你結完婚搞乜野搞到尾龍骨都傷埋阿.. :em18:
小心o的嘛... :mrgreen:
個師傅有無乜野絕世武學幫你一掌打返正佢? :mrgreen:
我以前有個朋友都係走左位 個師傅同佢打一掌 根住佢就走左去睇物理治療啦..

[quote:6ecb8033b7="hales"]
之前個post你都係慢慢消化一下先...
講漏左一個重點... h:
就係color management既問題 慢慢你就會發覺 RAW engine睇一張相
再open file係photoshop睇 然後save as jpg後再用個IE去開個JPG
同時用photoshop去開同一個file 你會發覺........o的顏色都會唔同的.... :sweat:

張相本身embeded左個color profile 你photoshop自己又有自己
既color workspace windows自己本身又有ICC Profile 如果你無去
set好部電腦既話 三個profile各自為政 就會出現同一個file 再三個唔同既效果
到你去曬相舖做output或者自己用printer print-out 自己又有一個setting.. :sweat:

所以你睇到既color淡左色 呢個都好大機會係其中一個原因
咪睇少color management...呵~~佢可以獨立出一本書去講setting... :sweat:

以前大家唔駛煩 用菲林 因為曬相舖自己幫你做adjust 用digital如果
你對顏色既要求係嚴緊既話 都係要自己做setting 然後出相既時候叫舖頭
同你"直出"唔改setting 先可以print到你心目中既效果出來呢....
因為我都試過幾次 張相曬出黎唔要得.... :sweat:[/quote]

你之前個post我完全明白唔該晒喎.
我買機之前都買左有關DSLR既書睇.
入面重有D地方講color management.
都知好煩.
可惜我一個星期唔係太多時間係香港.
可能要install番d software 落公司部機攪攪. h:

OR用番NIKON入面個POST起碼唔使TUNE唔使煩. :nowords:
等我再有時間既時候再慢慢玩.... :mrgreen:
[scroll][shadow=yellow]http://leemangkit.spaces.live.com/[/shadow][/scroll]

[quote:b461d3ebdb="hales"]你結完婚搞乜野搞到尾龍骨都傷埋阿.. :em18:
個師傅有無乜野絕世武學幫你一掌打返正佢? :mrgreen:
我以前有個朋友都係走左位 個師傅同佢打一掌 根住佢就走左去睇物理治療啦..[/quote]
因為將所有油畫放上租合櫃頂,之後由高處落地o既時候,尾龍骨撞左落木椅個木柄到,可能因為個人重,所以撞o既力度比較大,所以都痛左好耐。
而家好左好多,遲 D 再同你去行山影相啦!

[quote:e04ca7053a="Jeffrey & Shirley"][quote:e04ca7053a="hales"]你結完婚搞乜野搞到尾龍骨都傷埋阿.. :em18:
我以前有個朋友都係走左位 個師傅同佢打一掌 根住佢就走左去睇物理治療啦..[/quote]
因為將所有油畫放上租合櫃頂,之後由高處落地o既時候,尾龍骨撞左落木椅個木柄到,可能因為個人重,所以撞o既力度比較大,所以都痛左好耐。
而家好左好多,遲 D 再同你去行山影相啦![/quote]

嘩~乜咁慘阿?(個椅柄)..
行山好~不過就黎天熱喇.....

[quote:2d2f17fab3="hales"][quote:2d2f17fab3="Jeffrey & Shirley"][quote:2d2f17fab3="hales"]你結完婚搞乜野搞到尾龍骨都傷埋阿.. :em18:
而家好左好多,遲 D 再同你去行山影相啦![/quote]

嘩~乜咁慘阿?(個椅柄)..
行山好~不過就黎天熱喇.....[/quote]

記住搵埋我呀(天熱之前)....  :face13:
[scroll][shadow=yellow]http://leemangkit.spaces.live.com/[/shadow][/scroll]

[quote:8f965421a2="hales"]我以前有個朋友都係走左位 個師傅同佢打一掌 根住佢就走左去睇物理治療啦..[/quote]

:em17:  :em17:  :em17:
馬蹄踏水亂明霞,醉袖迎風受落花。

[quote:bb50361781="hales"]
行山好~不過就黎天熱喇.....[/quote]
就黎先至過左冬天,春天都未到咁快又熱,吾好玩啦! :nowords:

hales
我上左大陸好耐冇上黎
你係唔係同佢地做主力結婚映相
定係業餘assistant?
好大壓力架wor