藍澄灣業主社群

熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: grassman
打印 上一主題 下一主題

無題! [複製鏈接]

[quote:fd8bc179d5="grassman"]近日留意石油資源股,原因想選風險較低的股票,預期回報當然較少,但實在輸唔起D血汗錢。  雖然近期石油化工股大熱,但我唔識,所以唔敢搏。

石油價錢已回落到5x美元/桶,油組國對此價已有所行動,雖然未至太激烈,但仍顯示油組國對油價可接受的水平,而且行動漸漸受同業接受。有部份非油組國成員(如墨西哥)未有響應,相信是因美國中期選舉,美國會希望壓抑油價以營造有利氣氛,但美國經濟將是軟著陸,政治上的壓抑措施不能太長。 有利因素有冬季季節性的影響;也有中國落實增加軍事原油儲備,需求龐大。

至於公司我揀857(中石油),1.龍頭公司,唔會執!2. 06年產能達標,唔升都有4.x里息。 近日公司發行的五年債券利息只是3.76%,十分抵借!

我會在8.5以下購入,預期6%回報,最長2月review![/quote]

唔洗三星期以經抵目標範圍,能源高峰期仍未到,美國政府又面臨跛腳鴨狀態,國防部長拉姆斯菲爾德辭職,美國可能受國際敵人落井下石(自己諗),所以會再觀察後檢討!
GK新聞台 ** 我住在這裡是因為我有精神病,不是因為笨!

我尋日都放左大部份.... 8)
[scroll][shadow=yellow]http://leemangkit.spaces.live.com/[/shadow][/scroll]

[quote:4ec455bbb2="Billy"]我尋日都放左大部份.... 8)[/quote]

執唔少啦... :em12:
Rambler Crest Soccer Club

[quote:665d79a93a="Billy"]我尋日都放左大部份.... 8)[/quote]

我仲有keep住交行,你呢?

一早出左.
依家剩番國壽...
[scroll][shadow=yellow]http://leemangkit.spaces.live.com/[/shadow][/scroll]

聖誕鐘,買匯豐,(嫌貴的話)唔買匯豐都買交通,生活好輕鬆!

還有,如果中石油低過$8.5,我都會入番!

[quote:835674fa69="grassman"]聖誕鐘,買匯豐,(嫌貴的話)唔買匯豐都買交通,生活好輕鬆!

還有,如果中石油低過$8.5,我都會入番![/quote]我都好想佢快d低過8.5呀 依家買交通會唔會仲係貴左d呢???
~~tOMorROw iS aNotHeR daY~~

[quote:87d0d473a6="H&H"][quote:87d0d473a6="grassman"]聖誕鐘,買匯豐,(嫌貴的話)唔買匯豐都買交通,生活好輕鬆!

還有,如果中石油低過$8.5,我都會入番![/quote]我都好想佢快d低過8.5呀 依家買交通會唔會仲係貴左d呢???[/quote]

有時低處未算低高處未算高.
所以要睇你諗住長線定短線.
升起上黎$9.0都未算高.
跌起上黎$8.5都未算低.
小心短線變長線.

[quote:e368d2796e="H&H"][quote:e368d2796e="grassman"]聖誕鐘,買匯豐,(嫌貴的話)唔買匯豐都買交通,生活好輕鬆!

還有,如果中石油低過$8.5,我都會入番![/quote]我都好想佢快d低過8.5呀 依家買交通會唔會仲係貴左d呢???[/quote]

我買交行是因為其管理質素和前景,我一直無為交行定目標價,是長線投資。如果短線看的話,10天及20天線分別為~$7和~$6.5,(但我並不以此為指標。)。

1. 中國放寬外資對內地銀行股權比率,個人認為一定會有這一天,只差改革步伐的快慢,環顧現在中國國策,銀行市場正逐一開放。
2. 中國內外都訊認同未來中國將以雙位數字增長,交行業務有匯豐作顧問和策略推廣,以匯豐的經驗及市場網絡,交行應比其他中資銀行少走怨惶路。
3. 我認識一位在交行工作的朋友,他告訴我匯豐在交行有實質的影響力,特別在信用咭和信貸產品推廣。如果有一日匯豐加大交行的share之後,匯豐會更大加使其成為重要收入來源。

p.s. 我講咁耐,交行唔差,但我上面講話我會買匯豐喎,論現況,我想匯豐有利D!

你講HSBC是長線or短線呀... :wink: