藍澄灣業主社群

熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: grassman
打印 上一主題 下一主題

無題! [複製鏈接]

謝謝 !
JANICE :em11:

[quote:0080546417="grassman"]入完隻148後兩個星期,股價再跌7%! 但信心冇走漏眼,所以在$19.4突破十天平均線時追入。  好彩無冼襯大家,現價$23.1,上望目標$25~$26。
[/quote]

昨收$25.1 已抵目標價范圍,隨時跳車,持貨3個月,平均價$20.15,+24.5%。 跟進報告亦就此結束! :mrgreen:
GK新聞台 ** 我住在這裡是因為我有精神病,不是因為笨!

[quote:0dec816a21="grassman"][quote:0dec816a21="grassman"]入完隻148後兩個星期,股價再跌7%! 但信心冇走漏眼,所以在$19.4突破十天平均線時追入。  好彩無冼襯大家,現價$23.1,上望目標$25~$26。
[/quote]

昨收$25.1 已抵目標價范圍,隨時跳車,持貨3個月,平均價$20.15,+24.5%。 跟進報告亦就此結束! :mrgreen:[/quote]

請食飯啦~
Rambler Crest Soccer Club

哈哈,草人,最近有什麼股票值得入呢? :wink:

[quote:a23320c29a="sunday"]哈哈,草人,最近有什麼股票值得入呢? :wink:[/quote]

我唔係專家,唔敢叫人入,萬一衰左真係擔當唔起,但我可以如148咁報告自己的實戰情況,俾你地當故仔聽。

近日恆指上到174xx,冇乜方向啦,要做多D功課先有頭緒。 但如果唔怕長,可諗下黃金股。

[quote:a23320c29a="Eddy Lam"]
請食飯啦~[/quote]
嗚!你遲左一步lu! 我將D錢又投入另一個深淵! :mrgreen:

就是因為恆指17xxx,所以很悶呢,不知道買什麼好...我今日竟然賣了HSBC... :roll:

[quote:609c2ddeed="grassman"][quote:609c2ddeed="sunday"]哈哈,草人,最近有什麼股票值得入呢? :wink:[/quote]

我唔係專家,唔敢叫人入,萬一衰左真係擔當唔起,但我可以如148咁報告自己的實戰情況,俾你地當故仔聽。

近日恆指上到174xx,冇乜方向啦,要做多D功課先有頭緒。 但如果唔怕長,可諗下黃金股。

[quote:609c2ddeed="Eddy Lam"]
請食飯啦~[/quote]
嗚!你遲左一步lu! 我將D錢又投入另一個深淵! :mrgreen:[/quote]

其實講完上面之後,我就買進了紫金(2899)at$3.69,因自己都是15/16,只知看好黃金,但不確定那間公司比較好,預期黃金現價仍有6%下降的風險,目標最長持有時間為明年一月底。Target ($4.2~$4.5)。
p.s. 我也partial買了交通! :mrgreen:

交通今日創新高哦!

[quote:71fc763be2="grassman"]交通今日創新高哦![/quote]
你好聽日快d走啦!聽日係星期五黎嫁,個市通常都會回軟架! :

[智珠] 香港09月21日 - 交通銀行(3328交投量呈異動,現成交量達到167056200股之多,較上日收市成交量多出61612000股或58%。而較過去10個交易日的平均成交量41443698股則高出125612502股或303%。該公司股價現報5.380港元,較上日收市價5.190港元,升0.190港元或3.66%。本日最高價5.410港元,最低價5.200港元。52週最高價5.400港元,最低價3.100港元。10天平均價5.033港元。50天平均價4.975港元。14天相對強弱指數(RSI 14)報80.85。由於交投量出現不尋常波動,其股價亦有可能因此而引致異常波動,投資人士宜特別提高警覺,密切注意有關該公司的公告及動向如配股,私有化,收購合併和業績公告等事宜。
「懵董去兮一殼淚 聖曾來兮萬事空」 :evil:

[quote:295638429e="Robert"][quote:295638429e="grassman"]交通今日創新高哦![/quote]
你好聽日快d走啦!聽日係星期五黎嫁,個市通常都會回軟架! :

[智珠] 香港09月21日 - 交通銀行(3328交投量呈異動,現成交量達到167056200股之多,較上日收市成交量多出61612000股或58%。而較過去10個交易日的平均成交量41443698股則高出125612502股或303%。該公司股價現報5.380港元,較上日收市價5.190港元,升0.190港元或3.66%。本日最高價5.410港元,最低價5.200港元。52週最高價5.400港元,最低價3.100港元。10天平均價5.033港元。50天平均價4.975港元。14天相對強弱指數(RSI 14)報80.85。由於交投量出現不尋常波動,其股價亦有可能因此而引致異常波動,投資人士宜特別提高警覺,密切注意有關該公司的公告及動向如配股,私有化,收購合併和業績公告等事宜。[/quote]

每個禮拜都有星期五架喎,況且過去3個月裡,週五恆指上升有8次,下跌有5次,所以唔好理會週五效應 (但我唔係否定明天唔會跌)。 交通呢...如果你恃有大量貨或call輪,明天可能是籍招行上市而止賺時機,但如果只有小量的話,恃有作中長線投資亦無防。