藍澄灣業主社群

熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: bunnud
打印 上一主題 下一主題

XP question [複製鏈接]

嗯....其實睇你用邊個distribution既linux
而家好多都做到好user friendly了 其實用唔到既主要大問題
係唔習慣呢 而且要找support比較麻煩(身邊唔多朋友識)

越用得windows耐越覺得自己唔識用電腦.太過user friendly真係唔係一件好事 :em16:

喵~
冇錯!冇錯! 其實大部份人都比windows o既易學易用迷惑o左 以為電腦真係咁易用o既 但係諗深一層 乜唔係應該咁o既o羊 科技進步oYo麻........Linux 死硬派貓貓上。
5座F果度有個貓貓竇~~喵~喵~喵噢~~

[quote:95a7c4540a="貓貓仔&貓貓女"][quote:95a7c4540a="bunnud"]同埋我發覺開機好慢大約要3分鐘 :?: 之前用ME都唔使1分鐘就ok. 唉
M$的Product就預左係咁 :em13: 所以有時間的話我都想試下用Linux :em04:[/quote]
喵~
主要原因係winme 係win9x o既延續版 winxp 就係NT o既後代 Winnt 3.52 WInnt 4.0 Win2000  Windows.Net  都係 比較大食但好穩定 適合公司及企業用。但而家bill gate 將佢移入家庭市場 咁winxp home 就出現o勒 令到win 9x 再無用武之地 所以之後就直接用winxp home o黎淘汰win me o羅 你覺得慢o左係正常o既 因為大大食o左。 8)
至於Linux 的確係非常穩定 但你要有心理準備要記好多command 雖然佢個GUI (Graphic User Interface)(eg. KDE GNOME)已經發展得頗完善 但基於所有功能都係用command 控制 你會發現o係Xwindow(Linux GUI o既統稱)度無辦法做到一D平時好易做到o既野 好似撥號上網 set IP...咁 所以你都咪話bill gate 唔好野。 :idea:[/quote]

我都有這個問題 自從裝了 xp 之後 開 關機慢左 上網出網頁慢左好多 開softwares 又係慢左.... 但我部機只有 120 MB Ram Intel PIII 1.00GHz 我需要upgrade 任何東西嗎?? :?:
藍澄藍澄我愛你

[quote:49438e60f0="Crystal"]
我都有這個問題 自從裝了 xp 之後 開 關機慢左 上網出網頁慢左好多 開softwares 又係慢左.... 但我部機只有 120 MB Ram Intel PIII 1.00GHz 我需要upgrade 任何東西嗎?? :?:[/quote]

120MB 咁神奇 ?? :

[quote:4cf869f248="saga"][quote:4cf869f248="Crystal"]
我都有這個問題 自從裝了 xp 之後 開 關機慢左 上網出網頁慢左好多 開softwares 又係慢左.... 但我部機只有 120 MB Ram Intel PIII 1.00GHz 我需要upgrade 任何東西嗎?? :?:[/quote]

120MB 咁神奇 ?? :[/quote]

係呀 不是128MB Ram 呀 我都唔知點解....
藍澄藍澄我愛你

[quote:dc4f0441e1="Crystal"][quote:dc4f0441e1="saga"][quote:dc4f0441e1="Crystal"]

係呀 不是128MB Ram 呀 我都唔知點解....[/quote]

No matter it is 120 or 128MB upgrade it to 256MB or more is better.  My preference is 512MB.

I have 512MB Ram but........

我諗我明天會拿去upgrade 多256 希望會好一點....

bunnud
點解你部機去到512都會咁樣既?? :em07:
藍澄藍澄我愛你

[quote:4302439621="Crystal"][quote:4302439621="saga"][quote:4302439621="Crystal"]

係呀 不是128MB Ram 呀 我都唔知點解....[/quote]
你係用乜野板?
係咪internal display card??
應該係有8M分左俾張display card做memory