藍澄灣業主社群

熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 5312|回復: 14
打印 上一主題 下一主題

美腿... [複製鏈接]

呵呵~諗唔到個 topic 要點開 tim~~

入正題 其實我係想問有冇人知點樣可以令腳 ge 血氣運行好 d
例如做咩運動 食咩食物 or 有冇人用過按摩腳 ge 機
有冇咩方法係 work ge 呢??
因為我成日腳痺 or 抽筋 最慘係得右腳有問題
有時右腳腫起晒 行得好辛苦
:zdevil: :zdevil: :zdevil:

1.
OSIM 美腿按摩師.$28XX. O衣個真係有效 可以去專門店試下. 我最近TRY左45 MINS 我朋友成晚對腳都好warm 而我就有陣氣由腳底升上黎 之后就冇乜野 仲可以通淋巴 所以而家都留意緊.

2. 多做運動

3. 沖紅棗水飲,用熱水浸一晚,第二日早上飲.

4. 請教中醫

Re: 美腿...

[quote:7af67f63b6="diedsee"]因為我成日腳痺 or 抽筋 最慘係得右腳有問題
有時右腳腫起晒 行得好辛苦[/quote] :em03:

不如去睇下醫生好d ... 借問聲... 係邊個部位腫起 ?

游水係最低耗損又舒展的運動!
GK新聞台 ** 我住在這裡是因為我有精神病,不是因為笨!

[quote:eac113d48d="MandyG室"]1.
OSIM 美腿按摩師.$28XX. O衣個真係有效 可以去專門店試下. 我最近TRY左45 MINS 我朋友成晚對腳都好warm 而我就有陣氣由腳底升上黎 之后就冇乜野 仲可以通淋巴 所以而家都留意緊.
[/quote]
佢o地好似建議做15分鐘咋喎 而且個設定都係15分鐘會停......

diedsee 你可能係少做運動 大腿肌肉唔夠力 所以令到小腿負荷太大 因為我隻左腳之前都有事. 另外行路同坐o既姿勢都可能有影響...... 不過都係先睇醫生好d
o個陣個物理治療師叫我多d游水同打羽毛球 仲有唔好翹腳坐
我繼承衣缽 做百彈齋主. Light Creation 我的

[quote:8949ed6e30="肥度"][quote:8949ed6e30="diedsee"]因為我成日腳痺 or 抽筋 最慘係得右腳有問題
有時右腳腫起晒 行得好辛苦[/quote] :em03:

不如去睇下醫生好d ... 借問聲... 係邊個部位腫起 ?[/quote]
小腿...

[quote:5db601b034="bikbark"]
diedsee 你可能係少做運動 大腿肌肉唔夠力 所以令到小腿負荷太大 因為我隻左腳之前都有事. 另外行路同坐o既姿勢都可能有影響...... 不過都係先睇醫生好d
o個陣個物理治療師叫我多d游水同打羽毛球 仲有唔好翹腳坐[/quote]

翹腳坐....我成日做 要改改佢 :mrgreen:
可能係小運動 不過我都盡量行多 d
再加上早幾日搭完長途機 所以 feel 到好似 serious 咗

[quote:a477b24ae3="MandyG室"]
4. 請教中醫[/quote]
有冇介紹?

我最近睇左個中醫. 好似幾得下..

我第一次睇時 問佢我使唔使介口. 佢講晒我之前4 日所吃過的東西....

1. pizza
2. 莧菜
3. 蒜頭
4. 焗野食. 燒野食.

中晒! 所以我覺得佢好得!
===

[quote:a0816e37a3="diedsee"]呵呵~諗唔到個 topic 要點開 tim~~

入正題 其實我係想問有冇人知點樣可以令腳 ge 血氣運行好 d
例如做咩運動 食咩食物 or 有冇人用過按摩腳 ge 機
有冇咩方法係 work ge 呢??
因為我成日腳痺 or 抽筋 最慘係得右腳有問題
有時右腳腫起晒 行得好辛苦[/quote]

自己做腳底及腳部按摩,或找家人按,有三個穴位按左好好的(醫生教),第一:在小腿內側(膝下位置);二:打對面的外側(大力按下,發現裡面兩骨之間有個空位);三:內側腳眼對上兩寸位置。
每個穴位按一至兩分鐘,用手指用力按下,整隻腳及腿再加以按摩!