藍澄灣業主社群

熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 3796|回復: 7
打印 上一主題 下一主題

童夢奇緣 [複製鏈接]

星期六睇完套戲 我睇到...... :em01:  好感動 值得一看 :em11:
G :em21: P

我睇咗擊動深情(Cinderella Man) 都好感人.
其實我並唔係好鐘意睇拳擊之類咁血腥 暴力o既戲(年紀大受唔住刺激). 不過哩套戲唔係講緊拳擊 而係講逆境中一個丈夫 一個父親對子女 對家庭o既承擔 一個妻子對丈夫o既體諒同支持.
戲中最感人o既唔係拳手喺擂台上浴血奮戰 而係為咗籌錢接返自己o既仔女 放低風光一時o既拳手尊嚴去社署領取救濟金 甚至返拳會向人乞討. 主角強忍眼淚的演繹好細膩 完全俾觀眾體會到佢當時o既心情 感同身受.
而結局主角是否能在世界重量級拳王賽中贏到金牌已經不重要 因為佢o既毅力已經贏得萬眾的景仰同尊重.
希望香港領取綜援的年輕人 携子上深圳乞討的父親 以及離婚的夫婦可以睇吓哩套戲 體會其中的道理.
馬蹄踏水亂明霞,醉袖迎風受落花。

今晚睇左再一次說我愛你,睇完會想留多些時間比身邊o既人。 :poor:

....多想 抓緊你每一瞬間
只怕故事已是昨天
才明白忽略是我最大的缺陷
GK新聞台 ** 我住在這裡是因為我有精神病,不是因為笨!

Re: 童夢奇緣

[quote:4d3f5464e7="gp"]星期六睇完套戲 我睇到...... :em01:  好感動 值得一看 :em11:[/quote]童夢奇緣中的劉德華 :wink:
[url=http://www.andylau.com/andyasx/daily_100k_1490.asx
]化妝過程完全睇[/url]<---睇o下啦 :detective
:em09:

[quote:4466460859="gp"]星期六睇完套戲 我睇到...... :em01:  好感動 值得一看 :em11:[/quote]

我都覺得好正.... :em11:
[scroll][shadow=yellow]http://leemangkit.spaces.live.com/[/shadow][/scroll]

[quote:d1eca1d7df="Billy"][quote:d1eca1d7df="gp"]星期六睇完套戲 我睇到...... :em01:  好感動 值得一看 :em11:[/quote]

我都覺得好正.... :em11:[/quote]

我未睇過喎 :nowords:

[quote:393fbb4b56="Sure Win"][quote:393fbb4b56="Billy"][quote:393fbb4b56="gp"]星期六睇完套戲 我睇到...... :em01:  好感動 值得一看 :em11:[/quote]

我未睇過喎 :nowords:[/quote]

哦!你死咧,有古惑! :detective
GK新聞台 ** 我住在這裡是因為我有精神病,不是因為笨!

[quote:445ba25f16="grassman"][quote:445ba25f16="Sure Win"][quote:445ba25f16="Billy"]

我未睇過喎 :nowords:[/quote]

哦!你死咧,有古惑! :detective[/quote]

:  :  :
Rambler Crest Soccer Club