藍澄灣業主社群

熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 7201|回復: 33
打印 上一主題 下一主題

搵工agency? [複製鏈接]

喂喂,咁多位街坊,你o地有無識得or用過o既搵工agency(人事顧問)係覺得唔錯o架?
因為我想試下轉工,但係又未試過經agency搵工喎,有o既話可唔可以share下,唔該晒!  :em21:
我繼承衣缽 做百彈齋主. Light Creation 我的

Re: 搵工agency?

[quote:1fc73dd9ff="bikbark"]喂喂,咁多位街坊,你o地有無識得or用過o既搵工agency(人事顧問)係覺得唔錯o架?
因為我想試下轉工,但係又未試過經agency搵工喎,有o既話可唔可以share下,唔該晒!  :em21:[/quote]

Ice 舊時係呢方面既 professional  :  

[quote:25c4f4fdb9="saga"]
Ice 舊時係呢方面既 professional  :  [/quote]
咁係咪阿冰妹可以幫到我呢?  :em14:
我繼承衣缽 做百彈齋主. Light Creation 我的

[quote:a9ac790b80="saga"][quote:a9ac790b80="bikbark"]喂喂,咁多位街坊,你o地有無識得or用過o既搵工agency(人事顧問)係覺得唔錯o架?
因為我想試下轉工,但係又未試過經agency搵工喎,有o既話可唔可以share下,唔該晒!  :em21:[/quote]

Ice 舊時係呢方面既 professional  :  [/quote]

我唔係呀  ops:

(我應該都將會.........................   :roll: )

依家d agency 都係幫你搵報紙咋
我係隱形人  :em19:

[quote:5eefbdf0e6="Ice"]
我唔係呀  ops:

(我應該都將會.........................   :roll: )[/quote]
將會點呀?成為professional?

[quote:d68008c0bf="bikbark"]喂喂,咁多位街坊,你o地有無識得or用過o既搵工agency(人事顧問)係覺得唔錯o架?

你想zM邊類型的工呀.我d朋友間唔中都問我有冇人介紹俾佢.

不如你post 份 resume 上來....大家參考丫
永遠愛著您 :em21: [/code]

[quote:12b76b7c82="dick&queenie"]不如你post 份 resume 上來....大家參考丫[/quote]咁都得 :em03:
~~tOMorROw iS aNotHeR daY~~

[quote:e27fb1a2f8="bikbark"][quote:e27fb1a2f8="saga"]
咁係咪阿冰妹可以幫到我呢?  :em14:[/quote]

recruitment 既公司呢 大致可以分兩種:
1. 幫求職者搵工 (會按求職者既要求去幫佢搵工 會收求職者既錢)
2. 幫公司搵員工 (會按公司要求搵人 收公司錢)

兩者既分別在於幫公司搵人既 以公司為先 有求職者岩用先會推薦俾間公司. 唔岩用就唔會理你

幫求職者既就會盡力满足求職者既要求.

幫得 client 搵 叫得 client 俾錢既 搵既人通常就 hi level d (如果唔係唔值得洗呢 d 錢) 咁所以大部份都係 executive recruitment 請行政人員多.
:arrow: 所以呢 幫 client 搵人既呢就叫獵頭公司喇
如果想搵 d admin d or 未係咁 senior 既工呢 就可能搵 agent 好 d

bikbark 如果想搵工呢 其實就 agent / 獵頭都可以試 nothing to lose 最緊要搵到好工o者.

係個 market 度有好多 agents / 獵頭公司 每間公司 focus 既 industry 都會唔同 eg 有一 d 專係 focus 係 banking 有 d 就 it 有 d 就 merchandising ....
所以你就最好知道你係想搵邊類工喇

係 classified career時間等等既 ad 中 其實已經有好多 agents / search firms. 大既 search firms 好似 michaelxxxx robertxxxxxxxx 仲有 d 會計師行既 search teams 但除非你都幾 senior 否則即使你 send cv 俾佢地都幾大機會石沉大海.

agent 就有 centxxline 呀咁 總之就係果 d 一個 ad 好多類唔同工果 d 啦.

咁其實講左咁耐 除左 agent 之外 我幾 recommend 你去 d online job board 到放 cv 同搵工 真係幾好架.

如果你想要 d 公司/網址既全名 你 pm 我丫 我話俾你聽~  

HTH