藍澄灣業主社群

熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: Tomato
打印 上一主題 下一主題

真空煲 / 燜燒窩 [複製鏈接]

你地有無用過除Themos (係咪叫膳x師)之外 其他牌子ge真空煲??
好唔好用??

乜原來真空煲同燜燒窩係有分別0架???我以為係一樣..... :sweat:

原本我媽咪比左個膳x師0真空煲我 不過最近佢要返 我自己想買返個lor....但係我見到好貴 所以想睇0下有無其他平d ge牌子 .... :wink:

我又未試過用來燜野喎 我只係用過0黎煲湯咋...第日買左一定要試0下先 :em11:

[quote:a5f2e0e294="John & Esther"] Zojirushi 象印[/quote]
貴唔貴0架??

[quote:8e7c04ed21="H&H"]我最近都買左膳x師6L(仲係discount 左好多先買)[/quote]

6L 係咪好大0個隻??即係入面有兩個煲 一大一細0個隻??
我以前用0個個好鬼大 (我覺得...)

我今日終於買左個Thermos 4.5 L真空煲喇...除左個內煲之外 仲送左一個陶瓷煲 (或者可以揀細煲) 仲有一個暖水壺 (子彈形狀0個隻)... :em04:

呢排好多百貨公司都有discount 喎 間間都係一樣價錢 有贈品送 吉之島仲可以分期 千色店有得送貨tim.....我走云西田、吉之島同千色店 抄低左三大牌子價錢 等大家參考0下:

Thermos  4.5L $888   6L $1499 (多野送 又好用 :em11: )

Tiger   3L $688   4.5L $888    5.2L $1098 (千色店送煲only...吉之島送一套lunch box :?: )

Zojirushi  4.5L $799 (無其他size 西田有暖水壺送....但係吉之島同千色店乜都無得送

總括來說 thermos好似抵買d.......個sales話 1-4人買個4.5就夠

[quote:e55ab3a9ef="Jess&Burns"]不如我平價賣比你啦...我有一個放左响櫃底好耐....[/quote]

:nowords: 太遲喇..........我尋日買左..... h:

[quote:7376f9903c="bikbark"][quote:7376f9903c="milk"]e~大少奶好似想開茶餐廳咁喎~ :roll:[/quote]
唔是啦,好多都係我媽咪買o架,自從我o地買o左樓之後,佢自己去買廚房用具,又會買埋俾我,買o下一個煲,買o下又多隻“獲“, 另外有d係為o左整蛋糕而自己買o既!
(其實仲有一個電蒸爐未拎過RC  :em18: )[/quote]

結左婚又搬埋入0黎住 d煲呀 鑊呀 碗碟.....陸續有來 :

[quote:f4dfde6dab="John & Esther"]哈 h: 原來4.5L 至真! Wa.....依家咁多野送既。七、八年前 我買果陣剩煲价都要5xx-6xx呀 重冇分期添 :poor:

用黎燉野都好好!

你用左未呀??[/quote]

用左喇..... :em11: