藍澄灣業主社群

熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: Tomato
打印 上一主題 下一主題

真空煲 / 燜燒窩 [複製鏈接]

[quote:1d1cca14a2="John & Esther"]我諗 H&H 係話 1.6L  因為只有2种size咋!
Thermos - $6xx (after discount)
Zojirushi - $5xx (after discount)[/quote]

邊樹有discount?

1.6L咪好細囉,只有幾碗水,加埋湯料都冇乜淨!
GK新聞台 ** 我住在這裡是因為我有精神病,不是因為笨!

我買果個係有1個大 and 2 個細煲的同一時間可燜兩個食送 or 用大煲煲一個湯 or 煲一個小份量既湯+燜一個食送

冇記錯係6L ~ 市價賣緊$16XX 而我上次向sogo買咁岩做promotion賣$13xx 仲送多一個價值$3XX既陶瓷煲(放向真空煲裡用黎燉湯的) so 即刻買左了
~~tOMorROw iS aNotHeR daY~~

我今日終於買左個Thermos 4.5 L真空煲喇...除左個內煲之外 仲送左一個陶瓷煲 (或者可以揀細煲) 仲有一個暖水壺 (子彈形狀0個隻)... :em04:

呢排好多百貨公司都有discount 喎 間間都係一樣價錢 有贈品送 吉之島仲可以分期 千色店有得送貨tim.....我走云西田、吉之島同千色店 抄低左三大牌子價錢 等大家參考0下:

Thermos  4.5L $888   6L $1499 (多野送 又好用 :em11: )

Tiger   3L $688   4.5L $888    5.2L $1098 (千色店送煲only...吉之島送一套lunch box :?: )

Zojirushi  4.5L $799 (無其他size 西田有暖水壺送....但係吉之島同千色店乜都無得送

總括來說 thermos好似抵買d.......個sales話 1-4人買個4.5就夠

好似好吸引咁喎......................不過我o地已經有:
2個細煲 (可滾湯 煮麵) 1個平底"獲" 1個中式"獲" 1個大湯煲 1個大焗爐 1個6人用電飯煲
1個bb煲 1個電水壺 1個多士爐 1個咖啡壺 1個攪拌機 1個打蛋器
但係我o地基本上係好少煮 (其實係無煮) 要咁多工具做乜呢?  :nowords:

(其實......我仲想要多1個細焗爐 1個麵包機同埋1個雪糕機......
h: 你想買o黎玩多過真係有用!
b: hee hee...... )
我繼承衣缽 做百彈齋主. Light Creation 我的

[quote:c51eb84398="Tomato"]我今日終於買左個Thermos 4.5 L真空煲喇...除左個內煲之外 仲送左一個陶瓷煲 (或者可以揀細煲) 仲有一個暖水壺 (子彈形狀0個隻)... :em04:

呢排好多百貨公司都有discount 喎 間間都係一樣價錢 有贈品送 吉之島仲可以分期 千色店有得送貨tim.....我走云西田、吉之島同千色店 抄低左三大牌子價錢 等大家參考0下:

Thermos  4.5L $888   6L $1499 (多野送 又好用 :em11: )

Tiger   3L $688   4.5L $888    5.2L $1098 (千色店送煲only...吉之島送一套lunch box :?: )

Zojirushi  4.5L $799 (無其他size 西田有暖水壺送....但係吉之島同千色店乜都無得送

總括來說 thermos好似抵買d.......個sales話 1-4人買個4.5就夠 [/quote]

不如我平價賣比你啦...
我有一個放左响櫃底好耐....
===

[quote:e55ab3a9ef="Jess&Burns"]不如我平價賣比你啦...我有一個放左响櫃底好耐....[/quote]

:nowords: 太遲喇..........我尋日買左..... h:

h: 原來4.5L 至真! Wa.....依家咁多野送既。七、八年前 我買果陣剩煲价都要5xx-6xx呀 重冇分期添 :poor:

用黎燉野都好好!

你用左未呀??
藍澄灣內三口子的家........John Esther & Hei Hei :em21:

[quote:f95f2cd561="bikbark"]好似好吸引咁喎......................不過我o地已經有:
2個細煲 (可滾湯 煮麵) 1個平底"獲" 1個中式"獲" 1個大湯煲 1個大焗爐 1個6人用電飯煲
1個bb煲 1個電水壺 1個多士爐 1個咖啡壺 1個攪拌機 1個打蛋器

但係我o地基本上係好少煮 (其實係無煮) 要咁多工具做乜呢?  :nowords:

(其實......我仲想要多1個細焗爐 1個麵包機同埋1個雪糕機......
h: 你想買o黎玩多過真係有用!
b: hee hee...... )[/quote]e~大少奶好似想開茶餐廳咁喎~ :roll:
:em09:

[quote:5bf8d57a53="milk"]e~大少奶好似想開茶餐廳咁喎~ :roll:[/quote]
唔是啦,好多都係我媽咪買o架,自從我o地買o左樓之後,佢自己去買廚房用具,又會買埋俾我,買o下一個煲,買o下又多隻“獲“, 另外有d係為o左整蛋糕而自己買o既!
(其實仲有一個電蒸爐未拎過RC  :em18: )
我繼承衣缽 做百彈齋主. Light Creation 我的

[quote:7376f9903c="bikbark"][quote:7376f9903c="milk"]e~大少奶好似想開茶餐廳咁喎~ :roll:[/quote]
唔是啦,好多都係我媽咪買o架,自從我o地買o左樓之後,佢自己去買廚房用具,又會買埋俾我,買o下一個煲,買o下又多隻“獲“, 另外有d係為o左整蛋糕而自己買o既!
(其實仲有一個電蒸爐未拎過RC  :em18: )[/quote]

結左婚又搬埋入0黎住 d煲呀 鑊呀 碗碟.....陸續有來 :