藍澄灣業主社群

熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: Tomato
打印 上一主題 下一主題

鍾意邊個唱歌 [複製鏈接]

[quote:d3a8faa1c6="hales"][quote:d3a8faa1c6="saga"][quote:d3a8faa1c6="hales"]
同道中人...嘿嘿~~
識貨~ :em11:[/quote]

我都好喜歡克勤既歌~
juliet ~~~

由細支持到大 ~~~ 小天就係幾隻歌喜歡~~~[/quote]
我由佢出道開始就買佢既帶/碟
直到佢轉左去藝能 因為果排o的歌唔係咁ok...
我覺得佢自從去左星光之後 每隻碟總會有一隻"騎lei"歌
例如: 禮拜六冇節目[/quote]

~~~~~
我最憎佢首"舊歡如夢" :em10:
其實克勤真係好多歌都好好聽 我最鍾意"月半小夜曲"同"仍是老地方":em04:
佢首"當找到妳"好正 我第日結婚 一定會用呢首歌 ops:
仲有"一個人飛"、"誰願分手"、"如果一天"........
諗起就開心    佢d演唱會真係好正 :em11:

除左克勤 我都好鍾意聽張信哲0架!佢把聲好好聴 好似唱詩歌0禁!

我喜歡alan tam.....但當年是鍾意...張國榮的....
但都愛聽鄭少秋,佢首大時代同埋笑看風雲.............簡真驚天地、泣鬼神.。
永遠愛著您 :em21: [/code]

但讀書時,比四大天皇毒害。....
leon 好多歌....都好有feel....但而家見佢出來,唔知點解令我諗起胡楓.....(修哥)!!!
永遠愛著您 :em21: [/code]

[quote:9c1d792927="dick&queenie"]我喜歡alan tam.....但當年是鍾意...張國榮的....
但都愛聽鄭少秋,佢首大時代同埋笑看風雲.............簡真驚天地、泣鬼神.。
[/quote]

嘩!乜你係同我一個年代既咩 :?:  :roll:

[quote:dac83957f6="dick&queenie"]我喜歡alan tam.....但當年是鍾意...張國榮的....
但都愛聽鄭少秋,佢首大時代同埋笑看風雲.............簡真驚天地、泣鬼神.。[/quote]

鄭少秋 .. 我知佢唱歌係 "誓不低頭" ~

好歌就鍾意,尢其是歌詞要有深度、有意景。特別介紹(老餅歌)如:

alam tam
-----------
淩晨一吻 - 講述重遇舊情人的無奈
兩絲情愁 - 寫兩景的淒美,暗戀者希望籍風聲及兩點向愛人表達情懷
風中勁草 - 勵志歌,做人做事要按部就班,打好基礎,不要輕易放棄
最愛的你 - 經典情歌,用詞一流... 以星光比喻留住當年快樂光陰
變湊 - 小提琴如何湊出對愛人的思念? 此曲以洽當的比喻,優美的用詞為你演奏一曲。

陳百強
-------
不再問究竟 - 從頑童和百強的對話,可看出百強在失去件侶那空虛及無奈的心情
畫出彩虹 - 如果你有人能在你最貧窮,最失意的時候仍然默默支持你,為你晝上你人生的彩虹,你說何其幸福呢
當我想起你 - 一段令你刻骨銘心的愛情,即使分開了,但是當你偶爾想起她時仍然是會像昨天一般深愛她的,對嗎?

林子祥
-------
分分鐘需要你 - 為了你深愛的人,你會做很多傻事,扮靚d,扮猩猩叫,揸火箭... 但有朝失去她,你會發覺毫無人生樂趣,寧願對著木頭公仔做戲,花開都感到不美,什至想到荒島長住呢 (不時青衣島藍澄灣呀)
追憶 - 我最鍾意,講述父子之情。喝酒向來是成人的象徵,你和你的爸爸首次喝酒大談你的志願,打算.... 馬戲團的來去比喻時光的消逝.... 去了的父親雖然好比離去馬戲團裡的木偶 - 不可再留下一絲足印,彷彿是曾經伴你一起的像時日總未能留下。但是曾經燃亮你的心的老父... 始終一生在你的心內豆留....
各位 如果父母健在,請好好珍惜.....

先說咁多.... 慢慢再和你們分享....
強則戒驕逸,處安有備;弱則暗圖強,待機而動;用兵善乘虛蹈隙,出奇制勝。- 范蠡 (自號陶朱公)

[quote:4355d3638c="saga"][quote:4355d3638c="dick&queenie"]我喜歡alan tam.....但當年是鍾意...張國榮的....
但都愛聽鄭少秋,佢首大時代同埋笑看風雲.............簡真驚天地、泣鬼神.。[/quote]

鄭少秋 .. 我知佢唱歌係 "誓不低頭" ~[/quote]你地講鄭少秋唔怕有丁蟹效應 :mrgreen:  :em17:

[quote:77ca218b77="wychan"]好歌就鍾意,尢其是歌詞要有深度、有意景。特別介紹(老餅歌)如:

陳百強
-------
不再問究竟 - 從頑童和百強的對話,可看出百強在失去件侶那空虛及無奈的心情
畫出彩虹 - 如果你有人能在你最貧窮,最失意的時候仍然默默支持你,為你晝上你人生的彩虹,你說何其幸福呢
當我想起你 - 一段令你刻骨銘心的愛情,即使分開了,但是當你偶爾想起她時仍然是會像昨天一般深愛她的,對嗎?

[/quote]

有時 d 歌當配合劇情播放時會好聽幾倍 如 電影"最後勝利" 中 陳百強 的 "深愛著你" (曾志偉同李麗珍走佬 :em04:  :em13: ) 及  唔記得o物劇集 中 張志霖 的 "怎會如此" (張志霖見到 宣萱攬住第二個 :em21:  :em06: ) . . . 正 ! :em11:  :em11:  :em11:
Simpsons

[quote:bbe2d57456="Tomato"][quote:bbe2d57456="hales"][quote:bbe2d57456="saga"][quote:bbe2d57456="hales"]
同道中人...嘿嘿~~
識貨~ :em11:[/quote]

我都好喜歡克勤既歌~
juliet ~~~

由細支持到大 ~~~ 小天就係幾隻歌喜歡~~~[/quote]
我由佢出道開始就買佢既帶/碟
直到佢轉左去藝能 因為果排o的歌唔係咁ok...
我覺得佢自從去左星光之後 每隻碟總會有一隻"騎lei"歌
例如: 禮拜六冇節目[/quote]

~~~~~
我最憎佢首"舊歡如夢" :em10:
其實克勤真係好多歌都好好聽 我最鍾意"月半小夜曲"同"仍是老地方":em04:
佢首"當找到妳"好正 我第日結婚 一定會用呢首歌 ops:
仲有"一個人飛"、"誰願分手"、"如果一天"........
諗起就開心    佢d演唱會真係好正 :em11:

除左克勤 我都好鍾意聽張信哲0架!佢把聲好好聴 好似唱詩歌0禁![/quote]
咪o下o下學我嘛..... :em12:  :em12:
張信哲我都好鐘意~

你地講個d....一係唔識...一係無乜印象........>.<...

我個個年代真係俾四人天王荼毒嫁...我係leon既fans..........

但係我都而家既佢有d騎呢.....??!!

你地無人講周慧敏既? 佢首天荒愛未老好hit...跟住好多女生都扮佢長髮飄飄............
ich liebe dich!! Wir heissen agnes&henry!! Wie geht es Ihnen? Alles gute aus Rambler Crest :) :) :)