藍澄灣業主社群

熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: grassman
打印 上一主題 下一主題

強戰世界 [複製鏈接]

不過 其實都唔關史匹堡既事...因為原本個故事就係咁.......
而且上一個version既War of the world 原來係更難明...
聽聞(因為我未睇過) 係o的外星人突然死哂 直頭原因都無講...
突然ending...

會唔會 改錯戲名?
如果當成一般 "走難" 的災難片來看 也可以接受 - 因為一早有人 warn 左我套片的style不是科技/戰爭片 而是 "走難" 片 像"海神號遇險記"一樣 還是乖乖的描述如何逃出生天的好.
試想當年"天煞" - 一大堆戰機天上打 地面上逃避死亡的人卻著默甚少. 如果你將戰鬥場面留給"天煞" 高科技留給Star Wars 而把一個父親"如何想法子帶一對子女逃避死亡"作為主題 這樣可能會高分一點.
片中 Tom 不是戰士 不是英雄 反而只是一個平凡的碼頭工人一個 甚至是一個失敗的丈夫/父親(典型美國男人!?). 不敢也不想反擊 一切像在地下室(跟兒子失散之後)對那想拿槍反擊的人所說 : "一切以我女兒安危為優先" - 最後頂多只丟了幾顆手榴彈了事.
至於 是否大美國則不大懂了 只知片中人物的消息來源指出 歐洲受攻擊 被毀還是反擊成功仍有待他們去查證 他們只知當時日本已經成功摧毀了三台入侵者. 看來除美國之外 不是全地球被毀.
片中最後是有解釋是什麼令入侵者失敗的 - 細菌!! 因為原著小說寫於很久之前 - 人類未踏入太空(至少是火星) 所以原本來襲的是"火星人" - 把地球變成紅色"樹"生長地方就是一例 可是現在你我都知道火星上面沒有生物 所以才有把機器埋在地下的劇情. 至於"細菌救地球"的橋段 反正地球人什麼都併不過人家 來一招以小勝大也不是壞事 - 總好過"天煞"當中用電腦病毒 : 用外星電腦語言寫 virus?? 還是外星人用的是Windows系列??
Don\'t worry be happy!! ^_^

"細菌救地球" :em03:
令我記起中學時睇過既一本衛斯理小說.
書名 : "紅月亮".
[scroll][shadow=yellow]http://leemangkit.spaces.live.com/[/shadow][/scroll]

結尾有d"軒"強 都唔明d機械點解無啦啦壞左
後面講0個段野係肺話

haha . 真係好bad ending .
連人頪都知要係去個星球前用robot detect 下environment 先啦

仲諗住去睇 tim~  慳番~
見過鬼就唔怕黑啦~

所以話呢!

o拿!未睇既,真係唔好掉錢落海!
GK新聞台 ** 我住在這裡是因為我有精神病,不是因為笨!

[quote:156e8205fc="grassman"]所以話呢!

o拿!未睇既,真係唔好掉錢落海![/quote]

嘩...真係差到咁...

q. :?:
永遠愛著您 :em21: [/code]

咁唔睇呢套既話.
呢期重有咩戲好睇呀....
[scroll][shadow=yellow]http://leemangkit.spaces.live.com/[/shadow][/scroll]

Re: 強戰世界

[quote:deeef1b9f3="grassman"]史匹堡最差的作品,橋段牽強!可以不看![/quote]

先生~ 你應該 post o係"文娛追蹤" 喎~ :detective
見過鬼就唔怕黑啦~