藍澄灣業主社群

熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 3676|回復: 12
打印 上一主題 下一主題

小心!!小心!! [複製鏈接]

我今日收到呢個email:

~~~~~~~

""今天在新都城二期買書後 打算過一期的天利行買所缺的書...在天利行買完後打算回二期的 McDonald 吃東西..在經過一期到二期的橋上面..有一個女孩子走過來 跟我講話旁邊還有一個肥佬 這個女孩子長得十分之漂亮根本不像大陸人還長得有點像廣末涼子

(我:N   女孩子:G    肥佬:M)

G: 對不起 我是內地來的 你會講國語嗎?
N: 我會啊
G: 不好意思哦! 我身上沒錢了 手機也沒電 能借些港幣給我打電話嗎??
N: 可以啊!!
但這是我並沒有把錢給他 倒看了他旁邊肥佬一眼.
G: 我給你介紹 這是我的親戚 跟我一起的
M: 你好啊. 我是北京來的.
N: 你好啊. 我的祖籍是上海啊
M: 哦~上海啊. 我可在上海浦東有間公司..

我心想: 在那裡開公司都是非富則貴的..來這裡總會帶十萬八萬的..怎麼會淪落
到這種地步.. 這時我開始懷疑了...

N: 你們不是要打電話嗎?? 我帶你們去

他們這時的樣子好像有點不願意的樣子但是還是跟著我來到了地鐵站的電話旁
我拿出了十元硬幣給了那個肥佬...我眼看著那個肥佬把十元錢投進電話裡 根本沒有撥電話上的電話鍵 就開始假裝講話.. 而且 那個電話只限一元兩元五元硬幣... 我就更懷疑了. 期間那個女孩子跟我講了一大段的話:

G: 好高興認識你哦 你人太好了 大家交個朋友吧你把你的電話地址告訴我萬一有甚麼事情可以找你.......... 這時開始已經有三四個大陸人圍著.....

我發覺自己正在被人騙於是我馬上對他說

N: 算了 我趕時間 我要先走

我連忙的跑掉 但是這個女的還窮追不捨

G: 我們只是交朋友啊.......喂.....

後來 我這件事情告訴朋友他們都說這是個騙局...
還好我聰明 要不然我就被人騙走我身上的3000元港幣 甚至被他們殺死
最近香港大陸人多了 所以請大家最好堤防一下...住在將軍澳的朋友 請小心這兩個人..

女:穿藍色杉.. 身材矮小..容貌清秀...

男:身穿老土西裝.. 肥..身高約180..樣貌醜陋..拿著皮袋...

小心依兩個人啊""

~~~~~~~

好唔鍾意好心無好報 更加唔鍾意利用人地0既同情心呃人!

咁恐怖~~~~~~~~~ :em03:

唔通我識你o既? 我今日都收到這個email 仲sent  o左俾人!

哈哈!0禁啱啫! :

我都收到喎...仲有兩段故仔嫁喎.....
ich liebe dich!! Wir heissen agnes&henry!! Wie geht es Ihnen? Alles gute aus Rambler Crest :) :) :)

我驚太長 所以將最重要部份post 0黎!

雖然發生唔係香港而係將軍澳...............但係咪D大陸真係咁猖狂.......可能被殺咁嚴重.........

不過近年香港真係有好多騙徒........走在銅鑼灣周不時都有D講唔咸唔淡廣東話既女人問人著咩碼既衫...............

係深水"土步"又有問人借手電打然後極速走人...............

害人之心不可有但防人之心不可無..........至理名言........大家要謹記.......慎防被騙!!!!!!!!!!

近日我聽收音機都有提及呢類騙案
總之有有人問你錢呢唔好彩佢 :em05:
即使身光頸靚都你搵你笨...小心
:zdevil: :zdevil: :zdevil:

:twisted: 我都有Tomato類似經驗在美孚見到一報稱找家姐的國語女子她手持電話"報稱"找不到家姐想借錢返回粉嶺仲係開價$100我說可以揾"差人"幫妳"好唔好?她只說你唔可以幫我呀!之後我都唔啋佢分明揾笨.之後仲有兩次她埋黎一說普通話我就即時彈開.

[quote:b0e7f0edc2="Teresa&Fai"]走在銅鑼灣周不時都有D講唔咸唔淡廣東話既女人問人著咩碼既衫...............
[/quote]
係呀 Sogo Times Square附近真係勁多操唔純正廣東話o既女子四圍問單身(無朋友o向身邊)女仔「Mit‘時 Mit‘時’……」
今年年頭有一次 我約o左朋友o向Times Sqaure連卡佛正門等 就係由美珍香去到大電視果段5分鐘都唔駛o既路 就有三個呢類女子走埋o黎扮晒親切咁捉住我隻麒麟臂話「Mit‘時’ Mit‘時’……」我就當然係無停低拂袖(fing甩佢隻手)繼續勁走勁走去到合朋友. 大家見到d咁o既情況都千祈唔好停低 因為真係唔知佢o地想點