藍澄灣業主社群

熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: Sure Win
打印 上一主題 下一主題

請教義務游泳教練~ [複製鏈接]

[quote:0eefe2a3ef="vivian"]成人游泳班通常都要$800一個月
正常一個月學好基本動作
成功的話可以游
有些人可以再學下去
叫做"改良班"
但以我的經驗,學不學懂好睇教練 -  好不好 + 識不識教 + 自己不斷練習
沙士個年,我去過全香港最出名的體育會(南x會)學過
個老師只係教出色的學員
而我呢d老餅就睬您都傻!
又另一個泳會,個老師自己好叻
但總是學不懂
之後有一堂來了個代教
他三兩下就指出我們的動作及竅門
所以真的好講彩數
不過,好多人話,游多d不懶惰,自然要識!
我就沒有了!
一生人好希望有個泳池可以好方便去游
好似好多私人屋苑咁
呢家終於置業了
但個泳池又咁
有得睇無得食
無話可說,唉~  :?[/quote]

成$800一個月 真係好貴仲唔保証學得識 唉~~~ :poor:

[quote:b056c6c9b9="hales"]在你學識去游之前可以試試先去個"沉".....
先學好在水中閉氣習慣一下在水中既感覺.....
目的係等你唔好怕o的水 習慣左在水裡面能夠放鬆
然後再慢慢練好你既動作會比較好呢.......[/quote]

我就係在水裡面唔可以放鬆 好自然地越游越緊張.

[quote:01807b8e08="Jess&Burns"]我都係廿幾歲人先學懂游水.之前係浮都唔識既..

我既經驗係.一定要多d 去游.我果時.一星期游三次水, 次次都會好努力咁試浮...半年到. 某年某月某日.突然就浮到啦~ 跟住好快就學到游水lu.[/quote]

我廿幾歲o既時候都曾經好努力咁學游水 每星期都游1-2次 風雨不改...但係點解練咗N年到依家都唔識浮水呢?  :em08:
馬蹄踏水亂明霞,醉袖迎風受落花。

Re: 請教義務游泳教練~

[quote:3bda0d56c5="Sure Win"]Tomato Vivian 不如我0地一齊跟 butbut 教練學游水? :wink:[/quote]

如果ButBut吾介意的話 當然啦!
但我未必一定可以來
因為星期天多數出席行山隊的活動
不過 如您們已訂了時間請告訴我
我得的話也想來學習
謝謝 !   :em14:
原居民2004~2013

[quote:32daecdbb2="leemoksau"][quote:32daecdbb2="Jess&Burns"]我都係廿幾歲人先學懂游水.之前係浮都唔識既..

我既經驗係.一定要多d 去游.我果時.一星期游三次水, 次次都會好努力咁試浮...半年到. 某年某月某日.突然就浮到啦~ 跟住好快就學到游水lu.[/quote]

我廿幾歲o既時候都曾經好努力咁學游水 每星期都游1-2次 風雨不改...但係點解練咗N年到依家都唔識浮水呢?  :em08:[/quote]

呢個係地心吸力 & 水浮力o既問題 我地請 halxx 詳細解釋一下... :mrgreen:
見過鬼就唔怕黑啦~

d人成日講"踩"水(深水浮水法)
我呢家都未識   :em01:
有無人可以教下路?
原居民2004~2013

[quote:c1ee040655="vivian"]d人成日講"踩"水(深水浮水法)
我呢家都未識   :em01:
有無人可以教下路?[/quote]

係RC泳池係用唔著既!太淺!
GK新聞台 ** 我住在這裡是因為我有精神病,不是因為笨!

雙腳好似蛙式咁但方向係向下.....所以好似踩踩o下咁 唔駛急一o下一o下黎..
雙手就好似"初"o下"初"o下小朋友個頭咁左摸右摸左"禁"右"禁"作用係保持平
衝....雙手同時一下左一下右為之一個cycle大約係雙腳踩一下的同時手就進行
兩個cycle....唔駛急...慢慢黎 :

[quote:ef215a8f42="hales"]雙腳好似蛙式咁但方向係向下.....所以好似踩踩o下咁 唔駛急一o下一o下黎..
雙手就好似"初"o下"初"o下小朋友個頭咁左摸右摸左"禁"右"禁"作用係保持平
衝....雙手同時一下左一下右為之一個cycle大約係雙腳踩一下的同時手就進行
兩個cycle....唔駛急...慢慢黎 :[/quote]

Additional: 個口就會一啖水,一啖氣咁咧! :em18:  

講真,踩水仲辛苦過游水,不如學下頭唔落水咁游蛙式!
GK新聞台 ** 我住在這裡是因為我有精神病,不是因為笨!

[quote:c34b2a0a54="grassman"][quote:c34b2a0a54="hales"]雙腳好似蛙式咁但方向係向下.....所以好似踩踩o下咁 唔駛急一o下一o下黎..
兩個cycle....唔駛急...慢慢黎 :[/quote]

Additional: 個口就會一啖水,一啖氣咁咧! :em18:  

講真,踩水仲辛苦過游水,不如學下頭唔落水咁游蛙式![/quote]

唔係嘛......... :em03:
其實你控制得好踩水係用黎休息用的.................點會仲辛苦過游水 :em05:
以前我學游水果時要連踩半小時水.......... :em05:
慢慢之後唔用手只用腳都可以踩了......... :em05:
再進一步習慣之後變成可以游背蛙(唔用手只用腳).......
因為以前教練除左教o的正統既大蛙手小蛙手之外 亦會教o的
奇特既游法不過重點都係教只用腳唔用手去游因為.....因為...為左日後
可以學拯溺...