藍澄灣業主社群

熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 13163|回復: 48
打印 上一主題 下一主題

請教義務游泳教練~ [複製鏈接]

請問有冇人願意義務教我游水呀? :?:
可能我知質低 又怕水 學0左好耐都學唔識 :em06:
結果攪到B君都無晒心機教我游.

d男人個個都係咁0架...我隻佬又係咁.....

我隻佬教我扶實池邊放鬆個人 等個人浮 然後隻腳不停踢水.....不過都仲未可以自己游 但係好過之前連落水都唔敢...

佢都係教教0下無耐性 成日自己走左去游 等我一個人驚到死掹實個池邊.... :?
後尾因為佢無戴泳鏡 隻眼醃到紅晒 先至唔游理0下我.....:cry:

游水呢家野都係我死穴
四年前開始學
學過兩個泳會+好多老師
都仍然未惦
有時動作配合唔到就會"濁"水
換唔到氣 = 窒息 = 死的感覺
總之好鬼驚!!   :dead:
所以,我永遠只可以在淺水的地方游
因為有乜二旭
可以企番係庶
d人話我太緊張
個人唔放鬆所以個人唔浮
我承認
不過"濁水"就好驚  :dead:
我都好想學識游水
我見有傳單派過
我老公都識游水
不過唔等於識教
無計!
原居民2004~2013

[quote:4ad52f9805="Tomato"]d男人個個都係咁0架...我隻佬又係咁.....

我隻佬教我扶實池邊放鬆個人 等個人浮 然後隻腳不停踢水.....不過都仲未可以自己游 但係好過之前連落水都唔敢...

佢都係教教0下無耐性 成日自己走左去游 等我一個人驚到死掹實個池邊.... :?
後尾因為佢無戴泳鏡 隻眼醃到紅晒 先至唔游理0下我.....:cry:[/quote]

完全感同身受.

[quote:4ad52f9805="Tomato"]游水呢家野都係我死穴
四年前開始學
學過兩個泳會+好多老師
都仍然未惦
有時動作配合唔到就會"濁"水
換唔到氣 = 窒息 = 死的感覺
總之好鬼驚!!  
所以,我永遠只可以在淺水的地方游
因為有乜二旭
可以企番係庶
d人話我太緊張
個人唔放鬆所以個人唔浮
我承認
不過"濁水"就好驚  
我都好想學識游水
我見有傳單派過
我老公都識游水
不過唔等於識教
無計![/quote]

個0的游泳班貴唔貴架?

我都係廿幾歲人先學懂游水.之前係浮都唔識既..

我既經驗係.一定要多d 去游.我果時.一星期游三次水, 次次都會好努力咁試浮...半年到. 某年某月某日.突然就浮到啦~ 跟住好快就學到游水lu.
===

成人游泳班通常都要$800一個月
正常一個月學好基本動作
成功的話可以游
有些人可以再學下去
叫做"改良班"
但以我的經驗,學不學懂好睇教練 -  好不好 + 識不識教 + 自己不斷練習
沙士個年,我去過全香港最出名的體育會(南x會)學過
個老師只係教出色的學員
而我呢d老餅就睬您都傻!
又另一個泳會,個老師自己好叻
但總是學不懂
之後有一堂來了個代教
他三兩下就指出我們的動作及竅門
所以真的好講彩數
不過,好多人話,游多d不懶惰,自然要識!
我就沒有了!
一生人好希望有個泳池可以好方便去游
好似好多私人屋苑咁
呢家終於置業了
但個泳池又咁
有得睇無得食
無話可說,唉~  :?
原居民2004~2013

Re: 請教義務游泳教練~

[quote:2ecceafaf7="Sure Win"]請問有冇人願意義務教我游水呀? :?:
結果攪到B君都無晒心機教我游.[/quote]

如果有時間我可義務教但我放工泳池已關門星期六收最早要6:00
如果星期日有假放我可約你.

在你學識去游之前可以試試先去個"沉".....
先學好在水中閉氣習慣一下在水中既感覺.....
目的係等你唔好怕o的水 習慣左在水裡面能夠放鬆
然後再慢慢練好你既動作會比較好呢.......

[quote:318514919d="butbut"][quote:318514919d="Sure Win"]請問有冇人願意義務教我游水呀? :?:

如果有時間我可義務教但我放工泳池已關門星期六收最早要6:00
如果星期日有假放我可約你.[/quote]

多謝你 好感動呀! :face13:
平時放工個泳池已經關閉
加上我未正式搬入0黎住
我都係星期日早上先有時間去游水.
Tomato Vivian 不如我0地一齊跟 butbut 教練學游水? :wink:

[quote:964c9d141c="butbut"][quote:964c9d141c="Sure Win"]請問有冇人願意義務教我游水呀? :?:

如果星期日有假放我可約你.[/quote]

多謝你 好感動呀! :face13:
平時放工個泳池已經關閉
加上我未正式搬入0黎住
我都係星期日早上先有時間去游水.
Tomato Vivian 不如我0地一齊跟 butbut 教練學游水? :wink: