藍澄灣業主社群

熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: Tomato
打印 上一主題 下一主題

會計難學嗎????? [複製鏈接]

點解會簡讀會計? 我好多朋友(包括自己)都後悔讀account 好多科要讀 好多試要考 但人工少! 剛剛出o黎做事 都只得六七仟蚊!  :em05: 七除八扣之後 只可以係貧窮線之間生活! :em06:

三思三思!! 讀account對我唯一好處就係form 5時 我用將LCC o既cert 去搵暑期工! :em12:

[quote:838f3bebba="gp"]點解會簡讀會計? 我好多朋友(包括自己)都後悔讀account 好多科要讀 好多試要考 但人工少! 剛剛出o黎做事 都只得六七仟蚊!  :em05: 七除八扣之後 只可以係貧窮線之間生活! :em06:

三思三思!! 讀account對我唯一好處就係form 5時 我用將LCC o既cert 去搵暑期工! :em12:[/quote]
又唔一定係"貧窮線之間生活" base on your experience 有時人工高到你諗都諗唔到當然唔係個個都咁叻啦!

"剛剛出o黎做事 都只得六七仟蚊"我諗好多行都咁上下掛 因冇經驗嘛!
"好多科要讀 好多試要考" 就真係既 睇我就知 一年考十多次試(internal + external exam) 所以我係傻既 :em12: (已經讀傻左)
~~tOMorROw iS aNotHeR daY~~

0下..............不過我都會學0既!一技旁身嘛!
講開6 7千蚊 我都好頭痛...而家的確好多工係0禁少錢 淒涼呀!:cry:

搵工呢家野..靠運氣多....
ich liebe dich!! Wir heissen agnes&henry!! Wie geht es Ihnen? Alles gute aus Rambler Crest :) :) :)

[quote:084b95692c="gp"]點解會簡讀會計? 我好多朋友(包括自己)都後悔讀account 好多科要讀 好多試要考 但人工少! 剛剛出o黎做事 都只得六七仟蚊!  :em05: 七除八扣之後 只可以係貧窮線之間生活! :em06:

三思三思!! 讀account對我唯一好處就係form 5時 我用將LCC o既cert 去搵暑期工! :em12:[/quote]

哈哈..我都係靠LCCI做咗幾個月會計暑期工.

因為我呢排搵緊admin. 0既工(其實係超級打雜) 好多野要識 會計係其中一樣
其實我好想做編輯...不過理想與現實往往係有矛盾0既..............

[quote:0f41617fea="Agnes&Henry"]搵工呢家野..靠運氣多....[/quote]

我就係人辦 一係就無人要 一係就有幾份工.................  :!:

我仲有2張paper就考晒ACCA 其實 會計可以話咁多個專業入面比較一成不變既一課. 因為 你只係O係 ELEMENTARY LEVEL 既時候要不但計數 之後 有好多好多係 LAW + BUSINESS.... ANALYSIS DATA 同比ADVISE...但係 一定要不斷UPDATE 自己 因為 全世界每個地方都有少少REGULATION上面既出入...

[quote:99179b9d37="kenykl"]我仲有2張paper就考晒ACCA 其實 會計可以話咁多個專業入面比較一成不變既一課. 因為 你只係O係 ELEMENTARY LEVEL 既時候要不但計數 之後 有好多好多係 LAW + BUSINESS.... ANALYSIS DATA 同比ADVISE...但係 一定要不斷UPDATE 自己 因為 全世界每個地方都有少少REGULATION上面既出入...[/quote]For me just completed all in June Diet    
~~tOMorROw iS aNotHeR daY~~

我俾科law cake 住左 :em06:
dec再考