藍澄灣業主社群

熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: Tomato
打印 上一主題 下一主題

會計難學嗎????? [複製鏈接]

Re: 會計難學嗎?????

[quote:b441de0aac="saga"][quote:b441de0aac="Ice"]

係 就係呢個煩字  :em10:[/quote]

因為而家有 software 幫助 已經叫無咁煩喇...
舊時仲煩 :[/quote]
嗯 但同時又要學多樣野 --  software  8)

我想難的不是運算 而是怎樣入帳和報告. 我是門外漢 本身是數理科 不過在大學讀了2個課程 在初級課程 那些簿記 折舊 鍊習多一下 而且也容易找習題做..問題不大. 第2個課程是會計制度和準則就怕怕了 因為不同的會計制度和準則 入帳的帳戶可以不同 利潤 成本計法又不同 如果是上市公司 規範更多 那次考試是openbook 我拿了一個背包和一個大袋考試 也有很多人拖個行李箱考試 真誇張!

哈哈!我d數學好好,但係就係會計白痴!好易計錯數,第一次計時候dr 同cr永遠都唔balance,煩到 :em15: ,搵餐懵先搵到錯係邊 :em06:

不過如果係過到最基本這關(我就係過唔到這關,所以轉了行,哈哈!),之後d都冇咩數字的大問題,反而係思考同知識問題

[quote:c2610858cf="Sharan"]哈哈!我d數學好好,但係就係會計白痴!好易計錯數,第一次計時候dr 同cr永遠都唔balance,煩到 :em15: ,搵餐懵先搵到錯係邊 :em06:

不過如果係過到最基本這關(我就係過唔到這關,所以轉了行,哈哈!),之後d都冇咩數字的大問題,反而係思考同知識問題[/quote]細心好重要! 我成日都粗心大意的所以好易錯!
~~tOMorROw iS aNotHeR daY~~

[quote:93f49625d2="Sharan"]哈哈!我d數學好好,但係就係會計白痴!好易計錯數,第一次計時候dr 同cr永遠都唔balance,煩到 :em15: ,搵餐懵先搵到錯係邊 :em06:

不過如果係過到最基本這關(我就係過唔到這關,所以轉了行,哈哈!),之後d都冇咩數字的大問題,反而係思考同知識問題[/quote]

My math is not very bad too but i just can't stand accouting  :!:

無錯accounting真係會搞到人頭都大埋 不過做分析都係一樣 望到d數字就頭暈 :em18:

[quote:c0a048aa8f="bikbark"]無錯accounting真係會搞到人頭都大埋 不過做分析都係一樣 望到d數字就頭暈 :em18:[/quote]但這也是好的 可以train up 一個人既分析能力

我鐘意account 家陣都仲讀緊 不過好怕 theory 同埋到大學一定要讀 Ratio 同 Law 所以唔係只有數
:zdevil: :zdevil: :zdevil:

痛苦!
因為我呢排搵緊工 我發覺好多工都要識會計 所以忽發奇想 想學下會計..........
不過學多樣野都係好0既 又可以用計數機 (計數機係好偉大的發明)  希望我應付到啦!
多謝晒大家0既意見

[quote:e4cbff1ac2="diedsee"]我鐘意account 家陣都仲讀緊 不過好怕 theory 同埋到大學一定要讀 Ratio 同 Law 所以唔係只有數[/quote]咪就係乜都要讀一餐正所謂"周身刀冇把利"之嘛 :em12: