藍澄灣業主社群

熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 8263|回復: 30
打印 上一主題 下一主題

會計難學嗎????? [複製鏈接]

我讀開文科 而家突然想學會計 請問會計難唔難學0架?? :?:  :?:
我係超級數學白痴 :em18: 會唔會學唔到呢????

Re: 會計難學嗎?????

[quote:08b0cbfaa9="Tomato"]我讀開文科 而家突然想學會計 請問會計難唔難學0架?? :?:  :?:
我係超級數學白痴 :em18: 會唔會學唔到呢????[/quote]

就算真係數學白痴都唔緊要 只要你鍾意數字就唔難
會計基本上係加減數架o即
同埋要分好呢樣野屬於邊一項

我呢 鍾意數學 唔鍾意會計  :mrgreen:
大學讀書時 會計係我最差既科目之一  :em12:

0禁就弊喇!我見到一大堆數字會頭暈0架!! :em18:

[quote:bba5a31627="Tomato"]0禁就弊喇!我見到一大堆數字會頭暈0架!! :em18:[/quote]

咁就麻煩喇   :shock:

[quote:b42287a73c="Ice"][quote:b42287a73c="Tomato"]我讀開文科 而家突然想學會計 請問會計難唔難學0架?? :?:  :?:
我係超級數學白痴 :em18: 會唔會學唔到呢????[/quote]

就算真係數學白痴都唔緊要 只要你鍾意數字就唔難
會計基本上係加減數架o即
同埋要分好呢樣野屬於邊一項

我呢 鍾意數學 唔鍾意會計  :mrgreen:
大學讀書時 會計係我最差既科目之一  :em12:[/quote]
我就係會計人喇 你問我難唔難 我只可以話普通book keeping/principle of accounting之類不太難 係煩 我最初學都好耐先掂 (相信係你依家果d) 最緊要係真係要明lor 唔可死記 <<廢話
再讀上去已經冇乜邊幾科係會計 簡單講 乜野都要識乜科都要讀lor
~~tOMorROw iS aNotHeR daY~~

如果要讀其實有好多野讀 law statistics bs tax econ management IS.......
我係隱形人  :em19:

救命呀!
數字係我0既死敵 :em10:

唔難 不過煩...

我中一至中五都無讀過會計..但係中六中七就take左會計..仲考埋LCCI...
ich liebe dich!! Wir heissen agnes&henry!! Wie geht es Ihnen? Alles gute aus Rambler Crest :) :) :)

[quote:bca276ccc8="H&H"]我就係會計人喇 你問我難唔難 我只可以話普通book keeping/principle of accounting之類不太難 係煩 我最初學都好耐先掂 (相信係你依家果d) 最緊要係真係要明lor 唔可死記 <<廢話
再讀上去已經冇乜邊幾科係會計 簡單講 乜野都要識乜科都要讀lor[/quote]

係 就係呢個煩字  :em10:

[quote:e262e2c52a="Ice"]

係 就係呢個煩字  :em10:[/quote]

因為而家有 software 幫助 已經叫無咁煩喇...
舊時仲煩 :