藍澄灣業主社群

熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: Tomato
打印 上一主題 下一主題

炆牛腩 [複製鏈接]

要唔要搵人試o下成唔成功呀? ops:
GK新聞台 ** 我住在這裡是因為我有精神病,不是因為笨!

[quote:401893e0d5="grassman"]要唔要搵人試o下成唔成功呀? ops:[/quote]

不如叫你姐姐 (我指你個菲佣....)整比我食 等我知道點整嘛 :

[quote:7a237319bc="Tomato"][quote:7a237319bc="grassman"]要唔要搵人試o下成唔成功呀? ops:[/quote]

不如叫你姐姐 (我指你個菲佣....)整比我食 等我知道點整嘛 :[/quote]

唔好離題喇,答返我個問題啦! 一個忠懇既試食結果好重要! h:
GK新聞台 ** 我住在這裡是因為我有精神病,不是因為笨!

我試過媽咪講o個個方法整o既牛肋骨 真係好好味! :em11:
我繼承衣缽 做百彈齋主. Light Creation 我的

[quote:cb30c9395d="grassman"][quote:cb30c9395d="Tomato"][quote:cb30c9395d="grassman"]要唔要搵人試o下成唔成功呀? ops:[/quote]

不如叫你姐姐 (我指你個菲佣....)整比我食 等我知道點整嘛 :[/quote]

唔好離題喇,答返我個問題啦! 一個忠懇既試食結果好重要! h:[/quote]

好啦 我搵你做試食....不過我要搵我隻佬做白老鼠先......食完如果佢肚痾...我唔會話你知...呵呵呵

Re: 炆牛腩

[quote:da16057ebb="Tomato"]點樣可以令牛腩林d呢??

可唔可以教我炆牛腩......除左白蘿蔔之外 仲可以用乜放埋一齊煮??[/quote]
喵~
材料:
1. 雪藏牛腩 (你食幾多咪幾多o羅)
2. 蘿蔔 (一樣你食幾多咪幾多o羅)
3. 八角兩粒
4. 柱侯醬兩湯匙

煮法:
1. 蘿蔔切件待用 牛腩 切件出水 用少少麻酒 老抽 生抽 蒜茸"業"o下。
2. "業"完 落"獲"加柱侯醬 蒜茸 幾片薑 大蒜大火爆香。
3. 加水 八角 少少碎冰糖轉慢火慢慢炆 一個鐘後加埋蘿蔔再炆 炆呀炆 炆呀炆....炆到"林"兼蘿蔔入味 加d 鹽調味 食得 叫埋貓貓。
5座F果度有個貓貓竇~~喵~喵~喵噢~~

用薯仔都好好味~~
:zdevil: :zdevil: :zdevil:

我尋日整左喇......因為我隻佬唔食白蘿蔔 所以我放左薯仔 ....d薯仔炒過先放落去 但係炆熔晒 :shock: ...d牛腩介乎唔林同林之間 ops: .....
(我等唔切炆佢一日 第二日先食......等唔切呀 :poor: )

[quote:4c4aa40cdb="Tomato"]我尋日整左喇......因為我隻佬唔食白蘿蔔 所以我放左薯仔 ....d薯仔炒過先放落去 但係炆熔晒 :shock: ...d牛腩介乎唔林同林之間 ops: .....[/quote]
好似係要炸 令個外層無咁易熔
今晚係咪有得食牛腩ar?  :em04:
我繼承衣缽 做百彈齋主. Light Creation 我的

[quote:574699311d="bikbark"][quote:574699311d="Tomato"]我尋日整左喇......因為我隻佬唔食白蘿蔔 所以我放左薯仔 ....d薯仔炒過先放落去 但係炆熔晒 :shock: ...d牛腩介乎唔林同林之間 ops: .....[/quote]
好似係要炸 令個外層無咁易熔
今晚係咪有得食牛腩ar?  :em04:[/quote]

食左....落肚 :zdevil: