藍澄灣業主社群

熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 14619|回復: 56
打印 上一主題 下一主題

炆牛腩 [複製鏈接]

點樣可以令牛腩林d呢??

可唔可以教我炆牛腩......除左白蘿蔔之外 仲可以用乜放埋一齊煮??

我答妳.................................................................唔識...... :
:em09:

[quote:db8b62a4a7="milk"]我答妳.................................................................唔識...... :[/quote]

:sweat:  :sweat: 朱C 奶 接招..... :HIT:

講返正題先..係咪要炆好多粒鐘0架??

仲有記唔記得 切牛肉係要跟紋切 定係切斷d紋.....d野唔記得晒 比返晒家政miss..

[quote:284797c6b5="Tomato"] :sweat:  :sweat: 朱C 奶 接招..... :HIT: [/quote]O.....妳叫我接住條皮鞭咋 :em12: ---------milk---> :HIT: <------Tomato
[quote:284797c6b5="Tomato"]d野唔記得晒 比返晒家政miss..[/quote]大家咁話~ :
:em09:

有人話過 煮好後要kam蓋焗下
肉質就會林了
(but not sure 唔得唔好丙 )  :dead:
原居民2004~2013

好似話..一定要落一些冰糖,唔落就好難炆得"林"
我係聽返黎既,我未試過架 :

[quote:360bff907b="vivian"]有人話過 煮好後要kam蓋焗下
肉質就會林了 [/quote]

係咪唔好熄火呀??

[quote:360bff907b="FD"]好似話..一定要落一些冰糖,唔落就好難炆得"林"
我係聽返黎既,我未試過架 [/quote]

錢就無 冰糖就有好多 等我放多d先 :mrgreen:

[quote:1455a9251f="milk"][quote:1455a9251f="Tomato"] :sweat:  :sweat: 朱C 奶 接招..... :HIT: [/quote]O.....妳叫我接住條皮鞭咋 :em12: ---------milk---> :HIT: <------Tomato
[quote:1455a9251f="Tomato"]d野唔記得晒 比返晒家政miss..[/quote]大家咁話~ :[/quote]

喂......接我d牛腩飛彈.. :em13:

係熄火!
記得有一次我煲西米芋頭糖水 煲了很久都不變透明及不林
收尾熄火焗了一會 :em11:

P.S. 唔得唔好 :HIT:
原居民2004~2013

我記得媽咪講過話有一個部位o既牛腩/肉係特別容易炆得"林" (好似一個鐘頭鬆d就ok)
亞茄 我幫你問o下ar
我繼承衣缽 做百彈齋主. Light Creation 我的