藍澄灣業主社群

熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: Tomato
打印 上一主題 下一主題

炆牛腩 [複製鏈接]

[quote:885b980734="hales"]豬肉???? :dead:[/quote][quote:885b980734="Billy"]梅頭好似係猪肉黎架喎.[/quote]係喎~係喎~唔好意思~ ops:  h:
:em09:

Re: 炆牛腩

[quote:f79db9694d="saga"][quote:f79db9694d="Tomato"]點樣可以令牛腩林d呢??

可唔可以教我炆牛腩......除左白蘿蔔之外 仲可以用乜放埋一齊煮??[/quote]

放牛筋 牛肚 八角 ~

1. 用真空煲等佢慢慢肴

2. 隔夜
煮熟後熄火 由佢凍左連汁放入雪櫃
第二日拎佢返出來再煮返熱
第一日當 prepare 預第二日有得食[/quote]

我屋企人都係咁上下煮法 過程就唔知了
但都係一樣要過夜的 意思係要分開兩次煮 唔能夠一次就ok....

[quote:cbe03ae794="bikbark"]o岩o岩問o左啦 係牛肋骨ar
方法: 先出水 然後炆一陣 熄火浸一陣 重複幾次 大約一個鐘頭左右就ok[/quote]

yeah

牛肋骨 = 坑腩.....
(intercoastal muscle...肋間肌....)

[quote:d14426334c="hales"]

但都係一樣要過夜的 意思係要分開兩次煮 唔能夠一次就ok....[/quote]

因為咁煮d牛腩先會入味.
煮"老"水蛋如果想入味都係咁煮.
[scroll][shadow=yellow]http://leemangkit.spaces.live.com/[/shadow][/scroll]

[quote:84d5d4dc1a="Billy"][quote:84d5d4dc1a="hales"]

但都係一樣要過夜的 意思係要分開兩次煮 唔能夠一次就ok....[/quote]

煮"老"水蛋如果想入味都係咁煮.[/quote]
而家唔駛咖喇~~老水蛋打針就得.... :
勁o的可以就"地"取"材".... :

(intercoastal muscle...肋間肌....)

牛肋骨 = 骨?
坑腩     = 肉?
Why the same ?
Show us a picture where is the intercoastal muscle is !!   :
原居民2004~2013

[quote:8a259a2d0c="hales"][quote:8a259a2d0c="Billy"][quote:8a259a2d0c="hales"]

煮"老"水蛋如果想入味都係咁煮.[/quote]
而家唔駛咖喇~~老水蛋打針就得.... :
勁o的可以就"地"取"材".... :[/quote]

:em20: 又離題又唔正經比牌佢啦....
[scroll][shadow=yellow]http://leemangkit.spaces.live.com/[/shadow][/scroll]

[quote:698f9eca58="vivian"]

牛肋骨 = 骨?
坑腩     = 肉?
Why the same ?
Show us a picture where is the intercoastal muscle is !!   :[/quote]

肋間肌....咪就係等於 肋間 的 肌.......... :dead:
兩條肋骨中間果o的肉就係肋間肌了......

[quote:e315c9e7fd="hales"][quote:e315c9e7fd="bikbark"]o岩o岩問o左啦 係牛肋骨ar
方法: 先出水 然後炆一陣 熄火浸一陣 重複幾次 大約一個鐘頭左右就ok[/quote]

yeah

(intercoastal muscle ...肋間肌....)[/quote]
sorry 是兩岸之間的肌肉嗎?  :?:
還是intercostal 呢?
我繼承衣缽 做百彈齋主. Light Creation 我的

[quote:2d69cea451="saga"][quote:2d69cea451="Tomato"]點樣可以令牛腩林d呢??

可唔可以教我炆牛腩......除左白蘿蔔之外 仲可以用乜放埋一齊煮??[/quote]

放牛筋 牛肚 八角 ~

1. 用真空煲等佢慢慢肴

2. 隔夜
煮熟後熄火 由佢凍左連汁放入雪櫃
第二日拎佢返出來再煮返熱
第一日當 prepare 預第二日有得食[/quote]

我係諗住用真空煲炆0架......慳返d煤氣費 :em12: