藍澄灣業主社群

熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: Agnes Henry
打印 上一主題 下一主題

confirm冷氣係一拖三或四.... [複製鏈接]

[quote:694c60f7a0="dick&queenie"]如果三部一齊谷,咁咪頂唔順[/quote]

睇來睇去outdoor unit頂多只有2.5匹,一廳兩房頂唔頂得順??  個廳一匹實唔夠,但是如此一匹都唔知分唔分到.... :em01:

[quote:31eefb9e16="H&H"]等我試下講:
假設有三部分體冷氣 正常有三組室外機(散熱)依家只不過係利用一個外殼將三組散熱放埋一齊變成一組散熱 理論上應該有三個motor分別for三個indoor 就算一齊開 都會跟據每部機既匹數製冷的!!! 除非........佢得一個...應該冇可能的!

理論上佢個散熱應該會好大架喎 但向幅相睇黎.....可能有d問題! 要clarify 最好係試下問下toshiba

以上係我男朋友講的 佢係冷氣人..... ops:[/quote]

據我少少的電機知識(話晒都半個行家),此類冷氣應只有一把大風扇及一部大的壓縮幾(至少從現場所見應該只有一把風扇做抽氣散熱),如ray所說它會按照你有幾多indoor unit同時開機而調整它的功率(power)。但是會不會比獨立的省電就唔知(depend on the design)。

但如果outdoor unit壞了就注定你全屋都沒有冷氣。同時如果要更換的話要同番同一品牌,同一形號,如果唔係就用唔番indoor unit,並要重新走過喉,費同不非.... 而indoor unit壞了亦一樣 :em06:

最後我真是好擔心會用多了電(唔環保)同埋唔夠冷。我公司那部一開二,一d都唔冷,夏天出熱風,冬天出涼風。現在只當(鮮)風系統用.... :em06:

[quote:f154586aa3="Agnes&Henry"]唉...唔好煩啦...開風扇囉...

都未收樓...估乜喎...

可能係你公司個部cheap者.......[/quote]

可能係啦... 我公司0也都cheap d... :em20:  :em20:

[quote:ecde89ef99="saga"][quote:ecde89ef99="wychan"][quote:ecde89ef99="dick&queenie"]如果三部一齊谷,咁咪頂唔順[/quote]

睇來睇去outdoor unit頂多只有2.5匹,一廳兩房頂唔頂得順??  個廳一匹實唔夠,但是如此一匹都唔知分唔分到.... :em01:[/quote]

3/4 + 3/4 + 1 = 2.5

better cofig is
3/4 + 3/4 + 1.5 = 3[/quote]

AUTO ADJUST 冇得 CLUSTER :?:

[quote:369c5ffd18="H&H"]又問左少少野 依家似乎真係用andy所講果種可變壓既outdoor unit my friend話呢d機係貴d d 喎 不過相對repair and maintenance 都會貴d! 但係佢話唔清楚toshiba有呢隻機....可能見識淺薄啦![/quote]

平買要compare來講... 如果大家三匹,分三部加起來貴d定一部過貴d? 我覺得前者,段斤數都重d啦...

[quote:b7a772e719="青衣一號"]廳就 1拖1 兩間房就 1拖2.     

房就:
東芝 Toshiba    型號      2XRASM10UKX    9200 BTU    price $8280                                     03年款      1拖2
廳就 唔知啦 :?:  :?:  :?:[/quote]

根據ken的相 冷氣的確是  Toshiba 2XRASM10UKX 9200  $8280  3年款 1拖2

不過只得一匹

如果兩個房都可以,但連廳就一定唔掂 :em05:

http://www.hkshops.com/suitable/

[quote:6e315713a5="wicyh"]

睇完幅相你地覺得會唔會裝玻璃 :em09:
http://ramblercrest.no-ip.com/Images/030920/DSCN6897.JPG[/quote]

我買.... 唔會 :em12:

[quote:bce5db0f68="wicyh"][quote:bce5db0f68="wychan"][quote:bce5db0f68="wicyh"]

睇完幅相你地覺得會唔會裝玻璃 :em09:
http://ramblercrest.no-ip.com/Images/030920/DSCN6897.JPG[/quote]

我買.... 唔會 :em12:[/quote]

咁個"荀"位有乜用 :|[/quote]

我估..... 個設計師手痕

[quote:2829e70886="Simpsons"]我估會 !!!  :em11:  :em11:  :em11:

就算唔係全部玻璃 都一定會裝野上去 !!!  :roll:  :roll: :roll:[/quote]

裝嘢?! 唔通有人係上面裝嘢?

根據合約 schedule5:

Bedroom
----------
Integrated Central Air-conditioning System consists of remote controlled SPLIT-TYPE air-conditioners and central fresh air supply is provided.

冇得走雞,一定是一開幾...
強則戒驕逸,處安有備;弱則暗圖強,待機而動;用兵善乘虛蹈隙,出奇制勝。- 范蠡 (自號陶朱公)