藍澄灣業主社群

熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: diedsee
打印 上一主題 下一主題

Olympus DC [複製鏈接]

Canon好得.... :
以下幾部既中下價DC都幾好:

Fujifilm Finepix F10
Canon A95 A520 S2 IS(未出) G系
Ricoh GX8
Contax TVS

如果唔怕用2手機既話 以下既都係抵用之選!
Nikon Coolpix 3700
Canon A80

我個人係偏好用返傳統出相機既公司出既機...

Just i dont like them...hoho~
因為外形唔夠討好~ ~~hoho~
功能唔知阿 其實而家o的DC功能都唔會差好遠 都係果o的料
品質就好individual 大牌子都有cheap機的.....
olympus都唔算係冷門機 不過唔會大熱又係事實...
我無用過olympus既機 不過早期o的既model Olympus的確係
比同期既其它Model好o的不過近年已經今非昔比了 事關其它大廠
既R&D太強了.....技術發展得勁快 而olympus比較多既資源都拎左去
發展佢地果套 "4/3 system" 相對地佢地既DC出黎出去都無一部好突出既機囉
但我就有拎過o下olympus既 E-300同 E-1 兩部機 手感都非常好不過相片
質素就唔知了...

你睇中邊部呢? 有時間幫你睇睇個spec...

用DC我覺得當然都係品質第一 但機size外形等等都好重要咖

我講緊olympus早期既機..係講緊5~6年前既機....呵~~
夜景大noise這是DC的死症.....>"<
高ISO 大noise又係DC既死症.....
所以富士部F10真係好正~ ISO去到1600 noise control效果可以直迫DSLR..

[quote:b40d46750c="Roscoe"]I have a Olympus DC (C770).  The quality impress me a lot!  I am very satify with it performance.  

It is very small but have 10X optical zoom!  I have print the "hardcopy" from Photomax it is good in general.

I can give my photo for your reference if u like.[/quote]

:mrgreen:  :mrgreen:
所以話其實現今既DC 除非真係好Low-ended既 Product
否則以同期既產品來講 個品質亦唔會相差很遠~~
所以我先覺得部機型o的係好重要 :

C-770 都幾好咖~ 有10x optical zoom 去到380mm
又有齊 PASM mode 光圈算係比較大的了 而且可以插外閃呢樣野幾好!

有少少缺點如下:
1.用1/2.5吋CCD 相對地noise會比較勁
2.開機算慢...
3.無 IS/VR/OS 呢一類既功能 所以ZOOM得太勁會震過貓王...

不如你講o下 買埋記憶卡 多一舊後備電或者唔用果o的鋰電改用
AA叉電 total 用幾多錢買?

另外介唔介意用:1. 水貨 2 二手 3 舊款少少既機?

$3000留下....二手都ok...真係太多選擇了....
不如買新機好喇....

[quote:2103ed1cec="diedsee"][quote:2103ed1cec="hales"]$3000留下....二手都ok...真係太多選擇了....[/quote]
就係咁先一路買唔到....咁愈平愈好會唔會好啲 :face13:[/quote]

係咁咖喇 當然功能價格比重要o的 而且DC仔係好花多眼亂
其實同價既機質素唔會相差得好遠 所以睇個靚仔o的外型
方便使用既就ok咖喇...

而且有好多野如果唔知道會俾個價錢呃左咖
e.g. 1500蚊既DC 同一牌子 另一部2xxx 但睇落好似功能都差唔多
但其實有好多spec既野唔識既話就可能會買平o的果部囉
通常 平左 一定係差左既 例如 用 1/2.5吋CCD會平過用1/1.8吋CCD
既機好多 但影出黎係會有睇得出既分別囉.....
又例如 一部用 2.5吋LCD 另一部用2.0吋LCD 好似大o的一定好o的咁
(大o的其實真係用得開心o的.....哈哈) 但係要睇埋個LCD既解像度
有可能係2.5吋LCD得11萬Pixel 但2吋LCD用18萬pixel既話 2吋出黎既效
果會靚好多囉.....

因為要因應市場的問題 好多時都有o的咁既情況 市場鐘意有得扭mon
LCD要大 CCD Pixel要高 就會因為咁而出o的咁既機 因為好多人都唔識
睇到就會嘩嘩嘩 但其實好多時生產商係會將格就貨 捉市場心理 加入好多
主打賣點 然後抽起部份其它功能....

Canon A520 $22XX 應該有得送1張或2張128 SD card 用兩粒AA電

Fujifilm F10 $2800左右 應該有得送一張128

Canon A95 $2500左右 用CF card card會平o的 相對地係會重身少少
因為用4粒AA電 但勝在有扭扭LCD可以用 :mrgreen:

Nikon Coolpix 7600 $2千到尾 有$256 SDcard送 有710萬pixel用AA電兩粒

唔怕貴少少既話
Canon Digital IXUS 700 都幾好...$3xxx

另外有o的未出 唔知幾錢 但係都非常值得期待既有
1. Panasonic Lumix DMC-FX8
2. OLYMPUS CAMEDIA μ[mju:] 800 (有2.5吋LCD... :shock: )

個人意見...
唔怕重少少 我覺得CanonA95真係好好!!又有扭扭Mon用
A520勝在算細部又唔係重 又用AA電...
如果個人偏好Olympus既話 等佢出 mju:800啦...不過可能會要成
4000左右都未定

[quote:5fe164206a="diedsee"]個 price 係大電舖 or 樓上舖ga?[/quote]
算係熱門既相機舖囉大約個價錢唔會差好多 如果去
伯老會和瘋雜果o的通常都係有得講價(特別係俾cash會平o的)
但...瘋雜就唔係咁recommend啦....呵! 伯老會就會通常跟返行價囉
激光連鎖店都ok既....旺角"三成"就服乃態度講彩數 但勝在乜都有貨
買DC都係去大舖會好o的 因為好多時有問題既機都係要返到屋企用
o下先知有無事 大舖好處係有換機保証!

如果你決定到個model可以幫你問o下個friend 佢係始創中心
某一間比較大既電子/電器用品店做既 睇o下可以幾錢"手羅"到機

IXUS 500已經停產...
IXUS 50就出左無耐

但係 IXUS 50 要成3XXX喎好似..............
IXUS系既機有幾個Common既問題
1. 食電 而且無電量顯示 一舊電唔夠一日用
2. 閃燈好弱 唔夠力 不過呢個都係細機既通病...
3. 部機好快就好熱...

如果要成3000幾不如要IXUS 700啦.. 但係我會prefer fujifilm F10或Nikon coolpix 7600

有消息話你知 你可以自己出去格O下價先
:mrgreen:
最好係去伯老會直情另上手玩o下 :