請選擇 進入手機版 | 繼續訪問電腦版

藍澄灣業主社群

熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: diedsee

Olympus DC [複製鏈接]

我用個部Olympus (not dc) 都有五六年歷史 影ge 相真係好靚

我ge target 只係影相 冇其他需要 所以一路都唔識買 太貴又唔值 因為我只用影相呢個 function
:zdevil: :zdevil: :zdevil:

不如你講o下 買埋記憶卡 多一舊後備電或者唔用果o的鋰電改用
AA叉電 total 用幾多錢買?

另外介唔介意用:1. 水貨 2 二手 3 舊款少少既機?

[quote:6770b16ed1="hales"]不如你講o下 買埋記憶卡 多一舊後備電或者唔用果o的鋰電改用
AA叉電 total 用幾多錢買?

另外介唔介意用:1. 水貨 2 二手 3 舊款少少既機?[/quote]
$3000留下 二手都ok 輕身 :em14:

$3000留下....二手都ok...真係太多選擇了....
不如買新機好喇....

[quote:6109bc056b="hales"]$3000留下....二手都ok...真係太多選擇了....[/quote]
就係咁先一路買唔到....咁愈平愈好會唔會好啲 :face13:

[quote:2103ed1cec="diedsee"][quote:2103ed1cec="hales"]$3000留下....二手都ok...真係太多選擇了....[/quote]
就係咁先一路買唔到....咁愈平愈好會唔會好啲 :face13:[/quote]

係咁咖喇 當然功能價格比重要o的 而且DC仔係好花多眼亂
其實同價既機質素唔會相差得好遠 所以睇個靚仔o的外型
方便使用既就ok咖喇...

而且有好多野如果唔知道會俾個價錢呃左咖
e.g. 1500蚊既DC 同一牌子 另一部2xxx 但睇落好似功能都差唔多
但其實有好多spec既野唔識既話就可能會買平o的果部囉
通常 平左 一定係差左既 例如 用 1/2.5吋CCD會平過用1/1.8吋CCD
既機好多 但影出黎係會有睇得出既分別囉.....
又例如 一部用 2.5吋LCD 另一部用2.0吋LCD 好似大o的一定好o的咁
(大o的其實真係用得開心o的.....哈哈) 但係要睇埋個LCD既解像度
有可能係2.5吋LCD得11萬Pixel 但2吋LCD用18萬pixel既話 2吋出黎既效
果會靚好多囉.....

因為要因應市場的問題 好多時都有o的咁既情況 市場鐘意有得扭mon
LCD要大 CCD Pixel要高 就會因為咁而出o的咁既機 因為好多人都唔識
睇到就會嘩嘩嘩 但其實好多時生產商係會將格就貨 捉市場心理 加入好多
主打賣點 然後抽起部份其它功能....

Canon A520 $22XX 應該有得送1張或2張128 SD card 用兩粒AA電

Fujifilm F10 $2800左右 應該有得送一張128

Canon A95 $2500左右 用CF card card會平o的 相對地係會重身少少
因為用4粒AA電 但勝在有扭扭LCD可以用 :mrgreen:

Nikon Coolpix 7600 $2千到尾 有$256 SDcard送 有710萬pixel用AA電兩粒

唔怕貴少少既話
Canon Digital IXUS 700 都幾好...$3xxx

另外有o的未出 唔知幾錢 但係都非常值得期待既有
1. Panasonic Lumix DMC-FX8
2. OLYMPUS CAMEDIA μ[mju:] 800 (有2.5吋LCD... :shock: )

個人意見...
唔怕重少少 我覺得CanonA95真係好好!!又有扭扭Mon用
A520勝在算細部又唔係重 又用AA電...
如果個人偏好Olympus既話 等佢出 mju:800啦...不過可能會要成
4000左右都未定

個 price 係大電舖 or 樓上舖ga?

[quote:5fe164206a="diedsee"]個 price 係大電舖 or 樓上舖ga?[/quote]
算係熱門既相機舖囉大約個價錢唔會差好多 如果去
伯老會和瘋雜果o的通常都係有得講價(特別係俾cash會平o的)
但...瘋雜就唔係咁recommend啦....呵! 伯老會就會通常跟返行價囉
激光連鎖店都ok既....旺角"三成"就服乃態度講彩數 但勝在乜都有貨
買DC都係去大舖會好o的 因為好多時有問題既機都係要返到屋企用
o下先知有無事 大舖好處係有換機保証!

如果你決定到個model可以幫你問o下個friend 佢係始創中心
某一間比較大既電子/電器用品店做既 睇o下可以幾錢"手羅"到機

How about Canon Digital IXUS 50 and 500?

IXUS 500已經停產...
IXUS 50就出左無耐

但係 IXUS 50 要成3XXX喎好似..............
IXUS系既機有幾個Common既問題
1. 食電 而且無電量顯示 一舊電唔夠一日用
2. 閃燈好弱 唔夠力 不過呢個都係細機既通病...
3. 部機好快就好熱...

如果要成3000幾不如要IXUS 700啦.. 但係我會prefer fujifilm F10或Nikon coolpix 7600