藍澄灣業主社群

熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: 小恐龍
打印 上一主題 下一主題

對了 大家婚禮的時候 問題見正文 [複製鏈接]

[quote:b911a05bb8="milk"]yan:

跟帖o既利是就一定要俾,但係只限男家派帖先至要咁做,女家派帖就跟餅咭!

(我仲有少量o既結婚小禮物留左o係屋企 : )[/quote]

milk 我有個請求
你介唔介意送份你0既結婚禮物比我呀?係乜黎架? 你有冇你地個名?
我地交換呀? 我好鍾意收集人地0既結婚小禮物 有埋名同日子更加好 哈...
係咪有d變態

[quote="milk"][quote:ae7364547b="Kiliyan"]我都覺得係咁做架! 但係唔知點解近年d人結婚 連女家都要封埋利是! :?: [/quote]我派帖時都只係跟餅咭,親戚就會俾多幾張(唐餅+西餅)。[quote:ae7364547b="Tomato"]男仔就一定要隨帖附送10蚊利是 但係近年女仔送餅咭之餘 都要比埋封利是.......阿媽話請人食餅 (嫁女餅嘛..)還食餅 但係人地來飲 就要封返利是 (回禮嘛....) 所以請人食嫁女餅同回禮係兩樣野....最好問0下阿媽想點...[/quote]乜原來係咁呀 :roll:
派帖跟利是我就冇做喇,因為o係我唔知要封利是o既情況下,而阿媽又冇要求過,所以冇封到 ops: (其實係連我阿媽都唔識 : )

係我嫁之前 我妹妹收到幾個炸旦都冇封到利是 所以我都冇封到利是比朋友同事 我只係比餅卡
但d親烕媽咪會封利是同比幾張餅卡
我都聽人講話只要有小禮物就可以 不用封利是 係近幾年的做法

送小禮物定封利是.....其實真係好睇你請ge人係d乜人 同埋阿媽點睇

如果請ge係上左年紀ge親戚 或者思想比較傳統ge親戚 最好都係封利是....
因為對佢地來講 小禮物其實無乜用 就算你送鎖匙扣、咭片夾呢d有用物品 佢地都未必會拎走....如果送朱古力 老人家唔鍾意食嘛......封利是就可以多10蚊雞用....唔好睇少10蚊呀 去飲茶都可以食多籠燒賣...

但係如果請ge係朋友居多 又或新潮長輩居多 咁送小禮物就好好 因為上面會刻有朋友名 有日期 又得意...具紀念價值0架.........

[quote:c11305363d="女"][quote:c11305363d="milk"]yan:

跟帖o既利是就一定要俾,但係只限男家派帖先至要咁做,女家派帖就跟餅咭!

(我仲有少量o既結婚小禮物留左o係屋企 : )[/quote]

milk 我有個請求
你介唔介意送份你0既結婚禮物比我呀?係乜黎架? 你有冇你地個名?
我地交換呀? 我好鍾意收集人地0既結婚小禮物 有埋名同日子更加好 哈...
係咪有d變態[/quote]

我就鍾意收集朋友d帖......好多款嘛!! :

死啦...咁我點算呢...我諗住送小禮物喎...都唔知封唔封利是好....我就係見d同事封成$20一封呀... :em18:
~~我地新婚喔!~~ ~~好Sweet~~ http://www.webshots.com/user/kilianho 若不是耶和華建造房屋 建造的人就枉然勞力; 若不是耶和華看守城池 看守的人就枉然儆醒! (詩127:1)

[quote:2df60bb8c0="女"]milk 我有個請求
係咪有d變態[/quote]點會介意呢,難得妳賞面,隨便攞去啦!
比張相妳睇睇先,裡面係放有立體心型朱古力o架 :em12:
附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
:em09:

嘩, 好呀, 我要個盒就得架啦, 朱古力留返比你啦
我近排好肥呀.. :em01:

[quote:c62aaf9feb="Kiliyan"]死啦...咁我點算呢...我諗住送小禮物喎...都唔知封唔封利是好....我就係見d同事封成$20一封呀... :em18: [/quote]

如果父母唔介意 咁就唔好封利是 慳返一筆.... :mrgreen:

[quote:501e592ab7="Tomato"][quote:501e592ab7="Kiliyan"]死啦...咁我點算呢...我諗住送小禮物喎...都唔知封唔封利是好....我就係見d同事封成$20一封呀... :em18: [/quote]

如果父母唔介意 咁就唔好封利是 慳返一筆.... :mrgreen:[/quote]

不如好似我咁 同事朋友唔封 親戚就封...... :zdevil:

[quote:546eecd37f="女"][quote:546eecd37f="Tomato"][quote:546eecd37f="Kiliyan"]死啦...咁我點算呢...我諗住送小禮物喎...都唔知封唔封利是好....我就係見d同事封成$20一封呀... :em18: [/quote]

如果父母唔介意 咁就唔好封利是 慳返一筆.... :mrgreen:[/quote]

不如好似我咁 同事朋友唔封 親戚就封...... :zdevil:[/quote]

Yeah!!!!! :em19: 係一個好辦法 :em11: