藍澄灣業主社群

熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: milk
打印 上一主題 下一主題

美容早餐~ [複製鏈接]

[quote:e93c379686="vivian"]蛋花 - 我都想學呀 !
最近我學整大菜糕
蛋花是只用蛋黃?  蛋白?  both ?
是否在熱燙下搗下去? 然後熄火就會造成蛋花?  ops:[/quote]這只是自家制的做法,可能其他人正規未必係咁做! ops:

一至兩隻雞蛋(即蛋白 + 蛋黃)在碗中打勻,
臨熄火前倒落去,用筷子快手攪兩圈,熄火。

[quote:e93c379686="Tomato"]咁你地煮麥皮會唔會整個蛋花呢?? :[/quote]麥皮我唔會煮,因為我係買即沖o既~ :
:em09:

[quote:6c1c769f01="milk"][quote:6c1c769f01="vivian"]蛋花 - 我都想學呀 !
最近我學整大菜糕
蛋花是只用蛋黃?  蛋白?  both ?
是否在熱燙下搗下去? 然後熄火就會造成蛋花?  ops:[/quote]這只是自家制的做法,可能其他人正規未必係咁做! ops:

臨熄火前倒落去,用筷子快手攪兩圈,熄火。:[/quote]

你係得0既. :em11:

[quote:6c1c769f01="Tomato"]咁你地煮麥皮會唔會整個蛋花呢?? :[/quote]麥皮我唔會煮,因為我係買即沖o既~

唔好咁懶 煮0既麥皮其實好好食0架. :face13:

[quote:b8de84d03e="milk"]蛋花 ~~~
臨熄火前倒落去,用筷子快手攪兩圈,熄火。[/quote]
my mom and i use this method too yeah! ~~

[quote:b8de84d03e="milk"][quote:b8de84d03e="Tomato"]咁你地煮麥皮會唔會整個蛋花呢?? :[/quote]麥皮我唔會煮,因為我係買即沖o既~ :[/quote]
i eat instant 麥皮 too just use hot water no additives 無添加
我繼承衣缽 做百彈齋主. Light Creation 我的

[quote="bikbark"][quote:e44d65b78b="milk"]蛋花 ~~~
my mom and i use this method too yeah! ~~

我都係用呢個方法....最多用0向煮罐頭粟米羹 :em12:

[quote:6610562737="bikbark"][quote:6610562737="milk"]蛋花 ~~~

我都係用呢個方法....最多用0向煮罐頭粟米羹 :em12: [/quote]
me too me too i like this very much ar....
have u tried add 花奶 to 罐頭粟米羹?
yummy yummy  :face13:
我繼承衣缽 做百彈齋主. Light Creation 我的

[quote:fe041989b0="Sure Win"]唔好咁懶 煮0既麥皮其實好好食0架. :face13:[/quote]係~咁下次妳煮開就煮埋我果份啦~ :
:em09:

[quote:e8a1bc8db4="bikbark"][quote:e8a1bc8db4="milk"]但膽固醇就真係好似高左o的! :!:[/quote]
唔怕 食燕麥可以降低膽固醇[/quote]

食燕麥好呀 有水溶性fibre 會吸走膽固醇.
我媽咪而家食桂格燕麥粉 比一般麥皮更多水溶性fibre.

雖然仲后生 唔駛理咁多 但如果可以一個禮拜食一次都好丫.

我而家屋企食飯 用一比一的紅米+白米 希望可以健康o的.

如果可以皮膚靚o的 仲好呀..

[quote:c10f0a7c25="MandyG室"]我而家屋企食飯 用一比一的紅米+白米 希望可以健康o的. [/quote]
my mom does this too yeah!

[quote:ac234305b2="milk"][quote:ac234305b2="Sure Win"]唔好咁懶 煮0既麥皮其實好好食0架. :face13:[/quote]係~咁下次妳煮開就煮埋我果份啦~ :[/quote]

我地通常煮麥皮都係做早餐(重要係星期日).
見你咁夜訓怕你未起身喎.... :?:
[scroll][shadow=yellow]http://leemangkit.spaces.live.com/[/shadow][/scroll]

[quote:ab465bb6f1="bikbark"][quote:ab465bb6f1="bikbark"][quote:ab465bb6f1="milk"]蛋花 ~~~

我都係用呢個方法....最多用0向煮罐頭粟米羹 :em12: [/quote]
me too me too i like this very much ar....
have u tried add 花奶 to 罐頭粟米羹?
yummy yummy  :face13:[/quote]

我未試個 不過我試過雞蓉粟米加粟米羹加粟米 ....都係以前同阿媽住 先有d咁筍ge野食....而家要過d赤貧生活.... :poor: