藍澄灣業主社群

熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 2576|回復: 6
打印 上一主題 下一主題

EXCEL 捷徑無法開啟 [複製鏈接]

近曰我在桌面的的EXCEL 捷徑突然開唔到要先開EXCEL
再開舊 FILE 才可以   請問各位大佬 如不想重裝 WINDOW
有何補救方法

Re: EXCEL 捷徑無法開啟

[quote:00dbc4c229="BILLY CHOW"]近曰我在桌面的的EXCEL 捷徑突然開唔到要先開EXCEL
再開舊 FILE 才可以   請問各位大佬 如不想重裝 WINDOW
有何補救方法[/quote]

1. o個d excel file shortcut 個 path o岩唔o岩呀?
2. 如果 path 無錯可以試下 fix 個 office. 係 add remove program 度搵返個 office installation change 有得 reinstall & fix

都唔得就 ....

唔該曬 但reinstall 後都是一樣 excel file 不可以直接按入 要在 excel
版面再開舊 file (除 shortcut 外 所有 excel file 都是這樣) 但 word 則
沒有問題

會唔會係file extension association 度出問題!
GK新聞台 ** 我住在這裡是因為我有精神病,不是因為笨!

唔知係唔係 我應如何 test ?

[quote:839a2abf24="BILLY CHOW"]唔知係唔係 我應如何 test ?[/quote]

你 double click .xls file 佢出咩 windows?
如果出左個 windows 話搵唔到 application 去開 叫你 search or browse 你 browse  指明用 excel 去開 tick 左個 box 話以後都用同一個 program 開呢d  ok.

不過呢 如果係呢個情況 fix 個 office 佢應該會repair 返d shortcut 同 extensions ...

You can try to follow below step :

1 ) Open Excel
2 ) Tools
3 ) Option
4  ) General
5 ) then Unclick " (I) "
而家有三個願望,就係ng 洗做,有錢用,仲要有老公陪。hahahah~~~ 我地個web site 有新design 呀。 www.carrychris.com God Bless U ~ :em21: