藍澄灣業主社群

熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: liuh
打印 上一主題 下一主題

--* 應吾應該開村巴? *-- [複製鏈接]

管理費梗係要留返少少啦! 如果唔係10年8年後做大修時要夾幾千什至幾萬出來 :em07: 你就知味道!  我覺得管理費應該量入為出 8)  如果每年都係赤字預算 咁就即係年年都+... 咁好快就由$1.3+到$2啦! :em03:

[quote:4d58a7c8d4="dick&queenie"]其實管理費剩低會點用呢?(除carry forward之外) :?: 如果又唔返落袋,咁用部份津貼村巴(邊條路線都好,之緊要係令到呢個地方交通更方便就好,冇話要特別要方便邊個先,有時要一步步慢慢0既),即平均唔多過hk$3xxxx一個月),咁又得唔得呢???

q. :mrgreen:[/quote]
藍澄有個新雀巢 :yeah:  :yeah:  :yeah:

交通工具呢...對我嚟講緊係愈多選擇愈好啦...

q. h:
永遠愛著您 :em21: [/code]

我偏向贊成爭取好既公共交通 而不是爭取村巴
我覺得咁樣可以將風險轉哂去其它公司
村巴而家個補貼都係based on 個prediction
如果客量唔夠 唔係加車費就要加補貼...

[quote:02eb619287="&R"][quote:02eb619287="diedsee"]村巴 ge 好處係幫 RC 增值[/quote]

其實村巴真係有對藍澄灣有增值作用至少要有一部.

你想一想如果你打算在青衣買樓去到青衣站/青衣城打算嚟藍澄灣看樓 但是經紀同個客要等成十五分鐘先有車開嚟我哋個邨重要二十分鐘至到邨內. 你話個客怎樣想.

有次星期曰 有幾個看樓人就在青衣城去我哋屋邨等車到車到屋邨要半小時. 個客一路等一路( 小 )個經紀...屯門都到喇.....
之後 個經紀就說 就係要你知道藍澄灣為什麽係新樓都平過全灣啲二十年樓 看完這裡 去青衣碼頭看翠怡海欣. 那裡由青衣站行過去都係十分鐘.

老實說 藍澄灣真係唔錯 比較其它屋邨好 只係交通出入有小小不方便. 至小比愉景新城好. 但是那裡平均都做3700~4000. 只因他們有條橋幫他們增值.
或者我哋可以有一部自己的車 增值屋邨 車費多少反而不重要. 反正大家都是在幫自己絛邨增值. 就算在管理費小小津貼都不算什麼. 大家就當買樓時樓價的一部份.
[/quote]

Agree and Support!
Janice & Philip

[quote:df88ff5aa3="J&"][quote:df88ff5aa3="&R"][quote:df88ff5aa3="diedsee"]村巴 ge 好處係幫 RC 增值[/quote]

其實村巴真係有對藍澄灣有增值作用至少要有一部.

你想一想如果你打算在青衣買樓去到青衣站/青衣城打算嚟藍澄灣看樓 但是經紀同個客要等成十五分鐘先有車開嚟我哋個邨重要二十分鐘至到邨內. 你話個客怎樣想.

有次星期曰 有幾個看樓人就在青衣城去我哋屋邨等車到車到屋邨要半小時. 個客一路等一路( 小 )個經紀...屯門都到喇.....
之後 個經紀就說 就係要你知道藍澄灣為什麽係新樓都平過全灣啲二十年樓 看完這裡 去青衣碼頭看翠怡海欣. 那裡由青衣站行過去都係十分鐘.

老實說 藍澄灣真係唔錯 比較其它屋邨好 只係交通出入有小小不方便. 至小比愉景新城好. 但是那裡平均都做3700~4000. 只因他們有條橋幫他們增值.
或者我哋可以有一部自己的車 增值屋邨 車費多少反而不重要. 反正大家都是在幫自己絛邨增值. 就算在管理費小小津貼都不算什麼. 大家就當買樓時樓價的一部份.
[/quote]

Agree and Support![/quote]

我諗我明白你...我哋呢...都唔係第一次買樓...一度地方未必會住一世,有咩事起上嚟,銀行估值都希望會高啲囉... :zdevil:

q.

其實大家只要將自己0既意向寫响份form度,記得交回管理處,咁咪ok囉。你就吓我,我就吓你...一天都光哂... :wink:

q.

唔知第時三間酒店開哂,disney又開埋,酒店方面會唔會仲係”屎”都唔肯安排旅遊車照顧啲旅客出出入入呢:?:  如果到時候閒閒地佰幾二佰人一早出動去玩,同我哋一齊等車,真係唔知點算好! :em06: 其他屋苑似乎冇乜呢類情況發生噃...

q.

對於C 一向反對歧視 可要求酒店加強管理. 即始有村巴 自由行都可以亂上車ge 到時又係勞氣.

開村巴業主門要補貼數十萬元才可以優惠車費幾蚊搭車但如果自由行要強行上車點算?應該酒店方面亦要補貼但條數點計?如果唔俾自由行上車有無計?

仲有一個小問題村巴的服務如班次等是否一定比綠van好?

[quote:42587c2920="AgnesSarah"]我平日間唔中都會去青衣城,其實又唔係大家講到咁鬼差,要成半個鐘先到rc,就以昨日為例,我由青衣返rc,一去到車站就有車,上車上唔洗兩三分鐘,架車就開,時係4:16pm,跟住架車就4:25到達rc,雖然唔係點到點,但係都好快,我諗車程約10分鐘都好合理,咁當然多人上落客就有些差別啦。
sarah[/quote]
我屋企人日日都去青衣城 我一個星期都有3-4日. 我自己呢間吾中都要等起碼10幾分鐘. 佢仲要一路行一路停. 上到美景又等4-5分鐘. 行到長康又停一停. 一落涌美. 就慢溜尾袋咁落個山. 落完個山先似返d 正常車速. 有d人成日撘. 但係可能因為時段吾同所以未試過呢d情況. 但係要知道吾係個個人都一定係所謂煩忙既時間先出門口架. 請你地都睇諒其他人啦.
中國人最鍾意針吾拮到肉吾知痛.自己吾係成日撘88f就話88f 呢條線攪村巴係無用. 88g 真係好快咩. 吾知有幾多人係撘地鐵過海既呢. 我同你計一計啦. 煩忙時間開車. rc 開出過埋橋用5分鐘. 但係開始塞下燈. 塞下車. 去到mtr 最快到5-6分鐘啦.跟住等一等地鐵2分鐘. 去到荔景咁啱走左一架又等5分鐘其實夾夾埋都要20多分鐘先上到東涌線去香港.
如果撘村巴. 點到點. 6-7分鐘左右到香港站. 走左一架車等5分鐘. 上車之後去荔景1分鐘. 加埋都吾使15分鐘.
你地話補貼吾好. 又同你計計. 每個月加多20蚊一個星期返5日. 一日都係$1.
之後你吾撘88g 撘村巴. $3-2.6 平0.4  來回平$0.8. 一個人就0.8 . 一戶兩個人就1.6 3個人就2.4啦. 一日就袋返2.4-1 = 1.4 落袋啦. 有村巴之後 88g 轉撘村巴既人返而仲賺左 . 時間又快左 . 而撘開88f 既人又快左舒服左. 不失為一個win-win situation.
就算吾係過海既人. 轉撘村巴都吾會慢好多. 通常荔景轉車去旺角太子個邊既人都吾係好使係嗰位等車. 最多係等5分鐘東涌線既姐.但係你去青衣機鐵站又快過去葵芳5-6分鐘而且都吾會日日都要等5分鐘車. 但係就日日都有1.4 回贈喎. 吾錯架啦