藍澄灣業主社群

熱搜: 活動 交友 discuz
樓主:
打印 上一主題 下一主題

有冇咩護膚牌子好介紹?? [複製鏈接]

我發育時期居然無咁多暗蒼 而家反而間中就出幾粒出黎 真奇怪. :em01:
我也曾試過用蘆薈full面 幾好架 不過 淨係用蘆薈 無加其他野.[/quote]

我都係, 我讀書時有乜暗蒼, 開始出黎做野就係咁出, 可能壓力大, 結婚前係咁做Facial, 皮膚都唔好, 但而家冇做facial, 皮膚返而好左好多(touch wood)

我都係好似milk咁, 開始用左h2o才冇咁多暗蒼, 還是年紀真係大左? :nowords:

我建議大家, 如果多面油, 千萬不要用太多面油紙, 用控油產品和補水係最重要的

[quote:f28fa741a3="Sure Win"]我係皮膚敏感的人士 試過用防曬的 品後 塊面又紅又腫. 大家有咩好介紹啊![/quote]

我皮膚都係好敏感架.

我而家用開既係上年年頭買既. 用左一年都無咩事. 係卓 X 買既. 我整少少比你試下丫.

INSTITUT ESTHEDERM PARIS
系列 : SUN SAFETY FOR CHILDREN ( 佢好似有防敏感既面霜,但諗住比小朋友用,一定無死,所以最後都係用小朋友野 )

有個網頁喎...
www.esthederm.com

這款防晒的特別之處係無所謂既SPF 指標既.以我所知.所謂SPF,係代表防晒有效時問和程度.
但這牌子是用光反射的物理原理.
原理係好似你帶住個太陽眼鏡咁.你唔洗佢.都會有防晒既功效.唔須要重補既.

聽起上黎...好似唔係好可信咁.因為國際指標都是以SPF 為準.

但我實際測試了一整年.都無黑到.應該都無咩問題...
===

[quote:79da16896b="Sure Win"]我係皮膚敏感的人士 試過用防曬的 品後 塊面又紅又腫. 大家有咩好介紹啊![/quote]

我都係好皮膚敏感.. 不過 我係好好好易面紅 不用塗胭脂GA..

因為以前搽埋O的VITAMIN A的藥高..搞成咁...

替我做FACIAL的美容師 叫我用香薰..油 按面 但我仲未決定買 因為唔知有冇用...

想問下 有冇人用過香薰精華油按面呢 ?

[quote:946ea5143b="Jess&Burns"]hmm....唔敢sure.

我記得我的暗蒼是22 -24 歲時發生的. 之前一直都沒有. 而兩年的時間內 曾經令我以為我咁就一世. 就算好返都會有印..總之好灰心.

後來. 都係去左睇醫生. 食左4個月藥..而印. 就係靠用蘆薈加平日小心處理好返既.[/quote]我的暗蒼長得最利害是在 20-23 歲時,當時自己看見或聽到人家說什麼對清除暗蒼有幫助,
那我就會二話不說的走去試(當然,我都會睇下荷包而行動 :nowords: ),而且中/西醫都有睇,
又戒食煎炸油膩食物,鮮蘆薈也搽過上面,就連我最怕的廿四味都差不多每日飲一杯 :em05:
不過都唔惦,當時心情真係 :em06:  :em06:   touch wood 家下已經冇以前咁樣衰 ops:
:em09:

[quote:7e309b2a26="milk"][quote:7e309b2a26="Jess&Burns"]hmm....唔敢sure.

我記得我的暗蒼是22 -24 歲時發生的. 之前一直都沒有. 而兩年的時間內 曾經令我以為我咁就一世. 就算好返都會有印..總之好灰心.

後來. 都係去左睇醫生. 食左4個月藥..而印. 就係靠用蘆薈加平日小心處理好返既.[/quote]我的暗蒼長得最利害是在 20-23 歲時,當時自己看見或聽到人家說什麼對清除暗蒼有幫助,
那我就會二話不說的走去試(當然,我都會睇下荷包而行動 :nowords: ),而且中/西醫都有睇,
又戒食煎炸油膩食物,鮮蘆薈也搽過上面,就連我最怕的廿四味都差不多每日飲一杯 :em05:
不過都唔惦,當時心情真係 :em06:  :em06:   touch wood 家下已經冇以前咁樣衰 ops:[/quote]

咁你地有冇試過去換膚?
我當時都比美容院昆左 試過換膚 錢就使左 但都唔惦 美容院話我皮下有很多毒素 要我再換多一次 我當然唔信佢啦 仲未塊面佢做實驗咩

[quote:3b5053bc36="MandyG室"][quote:3b5053bc36="Sure Win"]我係皮膚敏感的人士 試過用防曬的 品後 塊面又紅又腫. 大家有咩好介紹啊![/quote]

我都係好皮膚敏感.. 不過 我係好好好易面紅 不用塗胭脂GA..

因為以前搽埋O的VITAMIN A的藥高..搞成咁...

替我做FACIAL的美容師 叫我用香薰..油 按面 但我仲未決定買 因為唔知有冇用...

想問下 有冇人用過香薰精華油按面呢 ?[/quote]

你既情況 應該係換膚所致.

請問你換左幾耐呢? 照常理 一頭半個月應該會自然好返.

我諗你而家d 皮膚應該變得好薄 所以最重要係搽一些極補水及full 多些骨膠元mask 同一定要搽防晒.

另外..你個美容司話用香薰呀? 都唔係話唔好既... 但好似唔係好關事喎..
你而家d 皮膚係因為無左一層保護. 所以好易變紅. 咁佢話用香薰既目的係咩呢?   如果是舒緩現在的紅紅. 咁應該係用一些有營養既東西 讓皮膚可以自已慢慢好起來才是. 現在用香薰舒緩一陣子 好快又會變紅. 另外 如果香薰既質素都好重要.
我不是美容專家... 如果係我. 我會先發問以上問題. 美容司講得服我. 我先會用.
始終. d 野係用响你塊面度. 都係小心d 好..
===

[quote:2eca6deba5="女"][quote:2eca6deba5="milk"][quote:2eca6deba5="Jess&Burns"]hmm....唔敢sure.

不過都唔惦,當時心情真係 :em06:  :em06:   touch wood 家下已經冇以前咁樣衰 ops:[/quote]

咁你地有冇試過去換膚?
我當時都比美容院昆左 試過換膚 錢就使左 但都唔惦 美容院話我皮下有很多毒素 要我再換多一次 我當然唔信佢啦 仲未塊面佢做實驗咩[/quote]

我有..
都幾激架. 幾個星期都响度脫皮. 整完之後好左一陣. 但係都係起返. 治標唔治本既.
===

[quote:f1c5fb94a0="milk"]其實我覺得係因為自己年紀大左 :cry: 所以依家生少左暗蒼 ops:[/quote]

唔該D二字頭o既o靚妹唔好o係我o地D三字頭o既人面前講"年紀"兩個字 :em20:
馬蹄踏水亂明霞,醉袖迎風受落花。

我估你五張野添,咁你都keep得幾好! :em11:
GK新聞台 ** 我住在這裡是因為我有精神病,不是因為笨!

唉~ 我咁o既年紀仲有得生.........生o左粒暗蒼tim~
見過鬼就唔怕黑啦~