藍澄灣業主社群

熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: Emil and Jeff
打印 上一主題 下一主題

太可惡! 決定要投訴88F路線 [複製鏈接]

但係我可以好肯定咁話你知運輸處係會聽我地居民架意見黎攪好個交通
至於我提出投票0既問題係關於交通上架問題 我地想交通攪成點 係我地居民架意願係點 唔關酒店事............
如果你唔明 我明天再答你 家0下要收工.......再見.........

[quote:5e3e3ed6d2="alankle"]但係我可以好肯定咁話你知運輸處係會聽我地居民架意見黎攪好個交通
至於我提出投票0既問題係關於交通上架問題 我地想交通攪成點 係我地居民架意願係點 唔關酒店事............
如果你唔明 我明天再答你 家0下要收工.......再見.........[/quote]

Alankle 88F路線問題係從前都在這個forum都有討論過,當時你都有份討論過。我想問既係:如果有投票或諮詢,結果中指出大部份人的意願,你會否接受?
GK新聞台 ** 我住在這裡是因為我有精神病,不是因為笨!

[quote:9eeea6667f="alankle"]無錯 做人唔可以太自私 但係有0的人為0左令自己可以快0的到達佢自己想去架地方 而放棄0左其他人架需要 呢0的人真係好自私....... :em10:  :em13:

樓書裡面係講到交通四通八達 無講過會係而家咁架喎 如果係咁差我當時一定唔會買.........

88F係補償樓書無俾我地架誠若 但係呢0的小恩小惠竟然都俾人擅自更改...

至於投票方法可以好多種 唔一定要個個人出席 只要有共識...
可以毎戶根據業權派一張票 再造一個票箱 咁都好方便啫 有幾難呀...[/quote]
做過投票係好易無錯..但如果做個result又無代表性又無意義 做黎做乜野呢?
浪費時間又浪費紙張.....

而且一人一票唔係等於好公平 假設RC有10000人 10000個人都投票
有3000個人同意要經青衣村 4000人堅持直線 3000人無意見
但原來只有1000人要經常要坐88F 有9000人過都未搭過或極少搭88F的..
咁多出黎果6000人所為何事? 被家人代投票? 求其亂填? 個friend話好就投果個?
到底呢1000個經常要坐88F的人是分佈在3000個同意經青衣村既人當中比較多
定係分佈在4000人堅持直線的人比較多? 在投票中跟本就反影唔到出黎

假如原來果1000人當中係有900個堅持要經青衣村100個係堅持直線
咁結果就係原來經常坐88F既人當中大多數都想經青衣村
但因為個統計被很多極少坐88F既人左右了 因而改為全程直線去青衣城
這樣子統計出來的結果 即沒有反影到現實情況的需要 反而是令大多數
經常作88F的人變得唔方便這樣的統計又有甚麼意義呢?
明白到sampling的重要性嗎? :sweat:

有一樣野唔係好明...點為之"每戶跟據業權派一張票"???
跟據業權 9xx呎的業權份數係比6xx呎的多 但都係派一張票...
咁反正都係派一張票 咁跟據左業權o的乜野???

Anyway alankle 星期六(26/2) 一定要到. 倘若你想將認為小數既意願反映才是正確方向( 運輸署). 業委會能力有限 唔係有大權希望你明白!
We always consider ourself as a bridge between RC owners & EMO.  For sure what we did cannot pleased 100% of RC residents but honestly we do the best for RC.
See you there  h: !

[quote:e56491b83f="hales"]做過投票係好易無錯..但如果做個result又無代表性又無意義 做黎做乜野呢?

而且一人一票唔係等於好公平 假設RC有10000人 10000個人都投票
有4000個人同意要經青衣村 3000人堅持直線 3000人無意見
但原來只有1000人要經常要坐88F 有9000人過都未搭過或極少搭88F的..
咁多出黎果6000人所為何事? 被家人代投票? 求其亂填? 個friend話好就投果個?
到底呢1000個經常要坐88F的人是分佈在4000個同意經青衣村既人當中比較多
定係分佈在3000人堅持直線的人比較多? 在投票中跟本就反影唔到出黎
明白到sampling的重要性嗎? :sweat:[/quote]

總要有一個經公平、公正的方法找出公識。如果只sample經常要坐88F的1000人,也是不公平,因為路線唔改,o個9000人會繼續唔坐!
GK新聞台 ** 我住在這裡是因為我有精神病,不是因為笨!

[quote:965f81af8c="grassman"][quote:965f81af8c="hales"]做過投票係好易無錯..但如果做個result又無代表性又無意義 做黎做乜野呢?

有4000個人同意要經青衣村 3000人堅持直線 3000人無意見
到底呢1000個經常要坐88F的人是分佈在4000個同意經青衣村既人當中比較多
定係分佈在3000人堅持直線的人比較多? 在投票中跟本就反影唔到出黎
明白到sampling的重要性嗎? :sweat:

有一樣野唔係好明...點為之"每戶跟據業權派一張票"???
跟據業權 9xx呎的業權份數係比6xx呎的多 但都係派一張票...
咁反正都係派一張票 咁跟據左業權o的乜野???[/quote]

總要有一個經公平、公正的方法找出公識。如果只sample經常要坐88F的1000人,也是不公平,因為路線唔改,o個9000人會繼續唔坐![/quote]

無錯~絕對地係囉..
只sample呢1000人也絕對係唔可以代表所有...
所以在習慣上亦會把這些因為更改或唔改路線而坐/唔坐架車既人
也算在valid sample之內囉.. :

[quote:f9a151c1ed="alankle"]但係我可以好肯定咁話你知運輸處係會聽我地居民架意見黎攪好個交通
如果你唔明 我明天再答你 家0下要收工.......再見.........[/quote]

1. 但係我可以好肯定咁話你知運輸處係會聽我地居民架意見黎攪好個交通.......
唔一定只係居民 應包括這個地段所有業權人及使用者.

2. 至於我提出投票0既問題係關於交通上架問題 我地想交通攪成點 係我地居民架意願係點 唔關酒店事............
綠色小巴係公共交通工具 所有人都可以使用 包括業權人 租客 工作人員等.............; 如果酒店住客或酒店本身在交通上有其它需求 他可以通過酒店業權人 向運輸處反影; 同時可通過公契給與之權利 派出業委代表進入業委會向運輸處反影; 如公開諮詢 它也可以用業權分數來表達意見 影响諮詢結果.

我也想問問:如果有投票或諮詢 結果中指出大部份人的意願係直通或其它修改 但不是你所需求 你會否接受?

只係想講一句. 業委員各委員 我覺得你地已經盡力 我地好多鄰居都會感受到 :em19: ......千其唔好氣餒 希望你地繼續努力 . 加油加油:em11:

[quote:1bf7c8607b="alankle"]當然很令人費解啦 我本來都無咁嬲 但係謀委員竟然叫我自己去做
身為委員很自然是要收意見啦 如果意見不合就叫人自己去做
咁我俾意見你地做咩 又選你地出黎做咩
我絕唔認為所有委員係咁 但係起碼有先啦........
批評唔係容易架 批評都要用個心架 唔通唔批評就會好起來咩...
批評係要引起大家架關注 呢度有0的問題其他人係唔接受委員架做法
我好希望多0的批評 咁咪會有多0的架改善0羅
唔通下下都要自己厄自己 話自己做得好好啦喎
無野要改善啦喎[/quote]

批評用把口做委員努心努力.
如果批評"唔叫容易"咁我覺得做委員就難比登天咯.
又冇錢又花時間又要比人話.
[scroll][shadow=yellow]http://leemangkit.spaces.live.com/[/shadow][/scroll]

[quote:7e5ea9a667="hales"][quote:7e5ea9a667="Billy"]我係88f總站見過(青衣城果個)可能係小巴公司私自出o既.[/quote]
注意....
改線 加減車資的通告 亦通告的letter head一定係有
運輸處既排頭....如果無 表示這不是一張合法的通告
如果大家發現有 但運輸處話無出過 可以keep起再報警
有人會被懷疑偽造文件及透過不合法的途徑直接或間接性地特到利益...[/quote]

多謝hales題點.
下次見到咁一定立刻報警.
[scroll][shadow=yellow]http://leemangkit.spaces.live.com/[/shadow][/scroll]