請選擇 進入手機版 | 繼續訪問電腦版

藍澄灣業主社群

熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 3331|回復: 8

隻CD好污糟 點算? [複製鏈接]

我隻 "The Phantom of the Opera" 終於回來了.  借左出去 足足7年 終於都返來了......... :em06:

收返來後 即刻睇下隻碟係咪Made in W. Germany 一望之下 好野 真係Made in W. Germany 我記得Kenny講過 會值錢好多....... :mrgreen:

但係再check真d 個心即時沉下去了 因為我見到果兩隻碟 竟然傷痕累累 污糟不在講 個底仲要花班班 好似被人丟左落地下 仲要踩住捽幾野......... :poor:

唉 心諗 佢唔還俾我 可能我個心仲會好過些....... :dead:

請問各位專業人仕 有冇方法可以清潔隻CD 又唔會影響音色? 謝謝你們...... :em14:

你有無播過o黎聽呀?
我以前試過有隻碟,d痕深得好勁,花到播唔到
又或者會每次播到o個個位到會好似條線咁
我繼承衣缽 做百彈齋主. Light Creation 我的

雖然隻碟Made in W. Germany 但係已經花o左......可能已經唔值錢喎 :nowords: 因為我o地之前賣過幾隻舊碟 個收碟佬要check隻碟有無花先會買. 不過真係唔賣過都唔知 一隻呂方加一隻夢劇院都可以賣到七百蚊. :
G :em21: P

市面好似有 d 專抹 cd 既布架喎..........

謝謝各位的意見......

算了吧 值不值錢已經唔重要 最重要係聽cd時不要有跳線 不要影響音質 已心願了......... :poor:

Re: 隻CD好污糟 點算?

[quote:25ac6f92dd="Hotcake"]我隻 "The Phantom of the Opera" 終於回來了.  借左出去 足足7年 終於都返來了......... :em06:

收返來後 即刻睇下隻碟係咪Made in W. Germany 一望之下 好野 真係Made in W. Germany 我記得Kenny講過 會值錢好多....... :mrgreen:

但係再check真d 個心即時沉下去了 因為我見到果兩隻碟 竟然傷痕累累 污糟不在講 個底仲要花班班 好似被人丟左落地下 仲要踩住捽幾野......... :poor:

唉 心諗 佢唔還俾我 可能我個心仲會好過些....... :dead:

請問各位專業人仕 有冇方法可以清潔隻CD 又唔會影響音色? 謝謝你們...... :em14:[/quote]

The Phantom of the Opera....
我同我女友都有一隻 不過兩隻都跳晒線.
結和在上年再買過一隻 2 CD 連歌詞  :mrgreen:

不過我都無乜聽過隻碟 因為幾年前我已造了mp3.

新電影版好似無禁好聽. 始終鐘意Sarah Brightman 唱多D
超頻COD中 (Compulsive Obsessive Disorder)

[quote:0b64f26a2b="stephenyeong"][quote:0b64f26a2b="Hotcake"]我隻 "The Phantom of the Opera" 終於回來了.  借左出去 足足7年 終於都返來了......... :em06:

請問各位專業人仕 有冇方法可以清潔隻CD 又唔會影響音色? 謝謝你們...... :em14:[/quote]

結和在上年再買過一隻 2 CD 連歌詞  :mrgreen:

新電影版好似無禁好聽. 始終鐘意Sarah Brightman 唱多D[/quote]

點解你會聽mp3既?mp3要黎聽一般流行曲尚可接受,但係要黎聽sarah真係接受唔度,果d高音、弦樂等全部唔見晒。

電影版其實都唱得幾好,不過梗無sarah咁勁。

[quote:6d4c05f16d="stephenyeong"][quote:6d4c05f16d="Hotcake"]我隻 "The Phantom of the Opera" 終於回來了.  借左出去 足足7年 終於都返來了......... :em06:

新電影版好似無禁好聽. 始終鐘意Sarah Brightman 唱多D[/quote]

我都有隻Made in W. Germany仲保存得好好.
馬蹄踏水亂明霞,醉袖迎風受落花。

在幾年前已用EAC + LAME 制128K MP3 當時還可接受.
我都想再壓多次

用WAV (raw) 試試
再用192k MP3 對比一下
超頻COD中 (Compulsive Obsessive Disorder)