藍澄灣業主社群

熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 2835|回復: 4
打印 上一主題 下一主題

在RC用寬頻的話..提提大家 [複製鏈接]

條LAN線記得只夾4條芯就好
4條芯是:
1. 將個RJ45 Socket插頭上個扣仔向外 8個金屬點向自己
2. 然後由左邊數起 第1236號pin要夾線入去
3. 即係第4578號pin要留空唔好插線入去
4. LAN線插落電腦/路由器的一端就可以8條線都用哂 但是第
     1236號pin就要對返插入wallplate的一端一樣的果幾條線
5. 所以可以去買條4芯線就ok 不一定要用CAT.5線
6. 大家可以直接去電腦舖叫佢地幫你改埋就可以
7. 再簡單的方法就是買條現成的LAN線 然後把4578這四條線芯
cut左佢就ok............

這是因為個wallplate內有幾條線係share左俾電話用 所以如果大家
用哂8個pin的話 是一樣可以上到網的 但係個電話就會用唔到
因為LAN線個電壓比電話高 會撞左條電話線...當然大家唔打算
裝電話的話就沒有問題 :mrgreen:

事由我屋企裝電話 個師傅仔話平均一個月都會有20~30單係
藍澄灣既CASE是撞LAN線用唔到電話既complaint..

牆上面個 寬頻/電話 插座,我係鴨記見到有得買,萬一壞左都可以自己買番。六十蚊一個都幾貴,不過個 Sales 話比我知佢話 PCCW 都係用佢。

無理由既.......
PCCW HGC even連CATV自己都有出wallplate....
不過佢地應該係搵廠出wallplate同時印埋logo....呵

[quote:722abe0770="hales"]無理由既.......
PCCW HGC even連CATV自己都有出wallplate....
不過佢地應該係搵廠出wallplate同時印埋logo....呵[/quote]

可能我語句上有點 "詞不達意"。最後個 "佢" 字既意思係講用同一樣野,而吾係佢公司既野。 :em14:  :em14:

唔好意思 我太懂電腦 所以有事請教大家..
我是用foxconn底板的 內置eternet ge LAN 咭 XP
話說我們是可以"上網" 的
不過 我照足管業處指示set 機 用佢俾條LAN CABLE 插 盡全屋SOCKET
仍然上不到網 點算呢? :?:  
求大家幫忙! :em14: