藍澄灣業主社群

熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 1635|回復: 4
打印 上一主題 下一主題

rebate?? [複製鏈接]

Happyman
新晉板友

發表於: 星期一 六月 30 2003 12:58 pm    文章主題: rebate??     

--------------------------------------------------------------------------------

Anybody get rebate from yours agent? I confirm that could get 1% black & white.

回頂端        

IWAT
中級板友

發表於: 星期一 六月 30 2003 1:43 pm    文章主題:      

--------------------------------------------------------------------------------

I got... but less than 1%.

回頂端        

Saga
專業板友

發表於: 星期一 六月 30 2003 6:49 pm    文章主題:      

IWAT 寫到:
I got... but less than 1%.

heard from others that if you ask for too much rebate they will only introduce the less popular apartment to you ...

回頂端        

Saga
專業板友

發表於: 星期一 六月 30 2003 6:50 pm    文章主題: Re: rebate??     

Happyman 寫到:
Anybody get rebate from yours agent? I confirm that could get 1% black & white.

happyman what is your block number and flat ?
let's sign the record ~~~

回頂端        

hales
Moderator版面管理員

發表於: 星期一 六月 30 2003 9:36 pm    文章主題:      

我覺得羊毛出自羊身上 其實佢rebate俾你 咁個樓價又會貴返呢

回頂端        

Simon&Michelle
中級板友

發表於: 星期一 六月 30 2003 9:37 pm    文章主題:      

hales 寫到:
我覺得羊毛出自羊身上 其實佢rebate俾你 咁個樓價又會貴返呢

我都係咁稔

回頂端        

buffalo

發表於: 星期一 六月 30 2003 10:32 pm    文章主題:      

hales 寫到:

正常單位價格係發展商fix wor! 點會貴返同邊個agent 買到一樣架啦! 但唔同agent唔同rebate rate 當然幫高rebate買啦!

回頂端        

Saga
專業板友

發表於: 星期一 六月 30 2003 11:01 pm    文章主題:      

buffalo 寫到:
hales 寫到:

正常單位價格係發展商fix wor! 點會貴返同邊個agent 買到一樣架啦! 但唔同agent唔同rebate rate 當然幫高rebate買啦!

如果係公開發售就係 fix price

如果係內購 就唔同喇
係要透過地產代理買 ~
情況同你買二手樓 要代理同你 deal 一樣 ~

代理問發展商拎貨賣 好既 次既 唔易賣 既都會分到貨
拎左既貨要賣得七七八八 先可以再問發展商拎貨
而個報價單... 係代理 print 而唔係個發展商 print
我就未見過個發展商價單 內購亦唔會共開價單 ...
點講妘ㄦQ盡賺 所以代理係有個 flexible 係度 定價唔低過個 min 就可以喇
代理標高D 都賣得出 咁呇P發展商齊齊袋多d (代理計俑係樓價既 %)

代理靠俑維生
你要?rebate ~
囥O頭賺少左
o個頭就未必俾手上d好單位你
而俾個唔好既單位你 ...
你又無得拎哂所有單位 compare ...
隨時買貴左 益發展商 代理又有得賺返俾你個rebate ...
畢竟分到既好單位 唔好單位都係會有 ...
無理由係咁 sell d 好既唔 sell d 唔好既...
因為個價真係任?up...

回頂端        

Saga
專業板友

發表於: 星期一 六月 30 2003 11:13 pm    文章主題:      

轉自中原網頁

倒退廿年的單邊佣

黃愛樓
2003年05月29日

猶 記 得 孩 童 時 , 走 過 街 頭 巷 尾 的 地 產 經 紀 行 店 面 前 , 每 一 家 總 是 掛 上 一 句 宣 傳 口 號 : 「 自 置 物 業 , 現 金 收 購 , 歡 迎 委 托 , 業 主 免 佣 」 。 年 長 後 才 知 道 是 當 時 經 紀 參 與 炒 賣 , 表 明 自 置 店 面 , 有 充 足 現 金 炒 賣 物 業 , 歡 迎 業 主 出 售 物 業 , 免 業 主 佣 金 。 這 是 早 期 的 單 邊 佣 行 規 , 經 紀 只 收 客 佣 , 因 為 經 紀 的 收 入 主 要 來 自 炒 樓 , 而 非 佣 金 。 經 紀 不 收 業 主 佣 金 , 並 非 優 待 業 主 , 反 而 藉 此 吸 引 更 多 業 主 放 盤 , 經 紀 從 中 挑 選 售 價 偏 低 的 物 業 , 自 行 買 入 轉 手 圖 利 , 又 或 以 確 認 人 方 式 炒 賣 。 時 至 今 天 , 竟 然 又 再 出 現 單 邊 佣 , 美 聯 物 業 提 出 免 收 買 家 佣 金 。 是 否 時 光 倒 流 二 十 年 , 地 產 經 紀 倒 退 回 昔 日 的 樣 子 呢 ?

香 港 地 產 經 紀 由 單 邊 佣 改 變 為 雙 邊 佣 , 是 一 個 進 步 的 發 展 。 經 紀 不 再 依 賴 炒 樓 為 生 , 專 心 以 代 理 為 本 業 , 撮 合 買 賣 雙 方 , 拉 近 彼 此 價 格 , 促 成 交 易 , 所 以 才 向 雙 方 收 佣 。 即 經 紀 向 買 賣 雙 方 提 供 服 務 , 收 取 佣 金 , 不 再 炒 賣 食 價 , 圖 利 買 賣 雙 方 。 這 是 一 種 進 步 的 情 況 , 十 多 年 前 中 原 地 產 便 率 先 標 榜 這 種 經 營 方 式 , 宣 傳 口 號 是 「 提 供 專 業 服 務 , 佣 金 收 之 無 ?」 。 又 因 為 這 種 進 步 的 經 營 方 式 , 令 華 資 地 產 經 紀 成 長 茁 壯 , 由 幾 個 人 的 小 商 號 , 發 展 成 為 今 天 的 中 美 兩 大 集 團 。

今 天 香 港 地 產 經 紀 尚 未 發 展 到 單 邊 獨 家 代 理 的 境 況 , 即 經 紀 只 代 表 買 賣 的 其 中 一 方 , 只 收 取 一 邊 的 佣 金 , 有 如 美 加 的 情 況 。 如 果 今 天 重 新 推 行 單 邊 佣 , 而 經 紀 卻 又 同 時 代 理 買 賣 雙 方 , 豈 不 是 回 到 二 十 年 前 的 境 況 , 這 是 嚴 重 的 倒 退 。

回頂端        

Saga
專業板友

發表於: 星期一 六月 30 2003 11:14 pm    文章主題:      

轉自中原網頁

小心免佣便宜莫貪

黃愛樓
2003年05月27日

廣 府 人 諺 語 : 「 光 棍 佬 教 仔 、 便 宜 莫 貪 」 , 指 升 斗 小 市 民 為 貪 一 時 便 宜 , 賠 錢 吃 虧 。 地 產 經 紀 以 收 佣 為 生 , 竟 然 願 意 為 你 免 佣 服 務 , 你 可 要 小 心 買 了 比 市 價 更 貴 或 質 素 較 差 的 物 業 , 正 是 得 不 償 失 。

在 臨 時 買 賣 合 約 上 , 規 定 經 紀 必 須 填 報 向 買 賣 雙 方 所 收 取 的 佣 金 。 按 現 行 雙 邊 代 理 的 慣 例 , 經 紀 向 雙 方 各 收 取 樓 價 百 分 之 一 的 佣 金 。 如 果 經 紀 向 任 何 一 方 收 取 較 低 或 較 高 的 佣 金 , 客 戶 便 應 留 意 , 看 看 經 紀 是 否 有 合 理 的 解 釋 。 因 為 經 紀 靠 佣 金 為 主 , 誰 多 給 佣 金 , 誰 的 支 配 力 便 較 大 。 相 反 , 較 少 支 付 佣 金 的 , 可 能 吃 虧 。

如 果 你 去 睇 樓 , 事 先 向 經 紀 言 明 不 會 給 予 佣 金 , 經 紀 只 能 向 業 主 收 取 , 你 估 計 經 紀 的 反 應 會 如 何 呢 ? 生 意 多 時 , 經 紀 根 本 不 會 睬 你 。 生 意 欠 佳 , 可 能 勉 強 應 酬 你 , 但 肯 定 不 會 盡 力 , 甚 至 有 筍 盤 亦 不 會 主 動 推 介 。 更 甚 者 , 專 門 向 你 推 介 貴 價 或 劣 質 盤 口 , 以 博 取 業 主 支 付 更 多 佣 金 , 彌 補 客 佣 的 損 失 。 過 去 曾 經 有 大 型 連 鎖 式 直 銷 店 , 一 口 氣 要 租 過 百 間 店 舖 , 卻 不 支 付 佣 金 , 結 果 全 行 經 紀 都 推 介 最 差 的 盤 口 , 為 了 省 百 萬 計 的 佣 金 卻 多 支 付 逾 千 萬 的 租 金 , 最 終 不 足 一 年 就 宣 告 結 業 。

一 般 而 言 , 經 紀 不 輕 言 減 佣 或 免 佣 。 現 在 買 方 市 場 , 業 主 賣 樓 困 難 , 唯 有 加 佣 , 鼓 勵 經 紀 促 銷 , 一 如 發 展 商 售 樓 。 免 客 佣 非 正 常 手 段 , 客 戶 小 心 吃 虧 。

回頂端

buffalo

發表於: 星期一 六月 30 2003 11:36 pm    文章主題:      

Saga 寫到:
buffalo 寫到:
hales 寫到:

如果係公開發售就係 fix price

如果係內購 就唔同喇
係要透過地產代理買 ~
情況同你買二手樓 要代理同你 deal 一樣 ~

代理問發展商拎貨賣 好既 次既 唔易賣 既都會分到貨
拎左既貨要賣得七七八八 先可以再問發展商拎貨
而個報價單... 係代理 print 而唔係個發展商 print
我就未見過個發展商價單 內購亦唔會共開價單 ...
點講妘ㄦQ盡賺 所以代理係有個 flexible 係度 定價唔低過個 min 就可以喇
代理標高D 都賣得出 咁呇P發展商齊齊袋多d (代理計俑係樓價既 %)

代理靠俑維生
你要?rebate ~
囥O頭賺少左
o個頭就未必俾手上d好單位你
而俾個唔好既單位你 ...
你又無得拎哂所有單位 compare ...
隨時買貴左 益發展商 代理又有得賺返俾你個rebate ...
畢竟分到既好單位 唔好單位都係會有 ...
無理由係咁 sell d 好既唔 sell d 唔好既...
因為個價真係任?up...

咁內購咪好海鮮價 任俾agent同發展商玩! 

唔買好過!  

回頂端        

hales

發表於: 星期一 六月 30 2003 11:44 pm    文章主題:      

但係如果你等公開發售既話 就會得返好少單位俾你揀了
所有有好有唔好囉 而家度度都係內購呢 唔內購既話好多都係近貨尾的了

回頂端        

Saga
專業板友

發表於: 星期一 六月 30 2003 11:45 pm    文章主題:      

buffalo 寫到:

咁內購咪好海鮮價 任俾agent同發展商玩! 

唔買好過!  

唔係點叫內購 ...
乜都 fix 死唔 flexible 一d 不如公開賣 ~~

我記得之前睇過篇文 話叫d 人唔好以為首次內購有平野執就去買
因為推出既 都係有好 有中 有壞既單位 用來測試市場既承擔力 等個發展商方便定個合適既價位作公開發售 ~
that's why 叫內購 ~
如果對市場價位唔夠通透 隨時用多左錢買唔好野 ...

唔係使咩陰D 陰d 唔俾哂全部單位你揀?
就係每個代理拎到既貨唔同喇 ~~

當然 而家個市道唔好 唔再係 97 前
代理通常用發展商個價 賣到個單位就算 食俑過活
但你咁都仲劫吤鱈M 呇釵n野都一定唔會俾你先啦
俾d 衰既等你接手左先啦 ...
好既單位唔係成日派到
好唔好 都要賣!

回頂端        

hales

發表於: 星期一 六月 30 2003 11:51 pm    文章主題:      

所以正常黎講經紀係會由最衰果個單位開始同你sell sell到乜都冇既時就
就會同你就價黎sell 其實買既話最好唔好同呇a講你幾多budget
你一up出黎就死喇(我就係咁..) 妐傽N係話就住你個價黎俾貨你
其實係將價就貨 唔係將貨就價

回頂端        

buffalo

發表於: 星期二 七月 01 2003 12:20 am    文章主題:      

ck 賣樓真係幾狗!

之前睇慧景朋友講內購, 個時係經ck自己d agent, 客人選好單位問價, agent就走入去check價 回覆係冇/賣左 又俾過價錢貴d俾你 總之係你想要個單位就冇 貴野/差d單位就有.........

同你玩心理戰 等你急去買貴野.

但妏L左一個月去問同一單位竟然未賣價錢仲平左..........

回頂端        

Saga
專業板友

發表於: 星期二 七月 01 2003 12:30 am    文章主題:      

hales 寫到:
所以正常黎講經紀係會由最衰果個單位開始同你sell sell到乜都冇既時就
就會同你就價黎sell 其實買既話最好唔好同呇a講你幾多budget
你一up出黎就死喇(我就係咁..) 妐傽N係話就住你個價黎俾貨你
其實係將價就貨 唔係將貨就價

但妢|不斷叫你俾個 budget ?吤Y幫你搵 ...
我一起手即時話要兩房 東南 (屋企人鍾意 無法) 唔好理我 budget ...
(因為我之前已經拎左價單 大約知幾錢 ~

吨@開始就係咁 sell D A F G 俾我
開頭係咁俾d F G 俾我 我話唔要
問呇陬L超低層 B C 吨S話無 好賣 賣哂 ... v_v
問呇陬L第六座偷步貨 吨S話無 ... 話六座發展商未賣等起價

跟住 sell 3X A  仲話酒店得廿八層遮唔到 妖...廿八層同四十層高呢 ...
我話大細唔o岩用途 吤禰X盡口水話 "唔細架 個廳闊d 好用d 長係無用架"
鬼唔知闊d好用 但 A H 細單位真係唔o岩我個 case ..

跟住 sell 1 座中層 C ... 玩野咩 ... 當我唔知酒店遮到七彩..
又唔係平 ... 1.43 M ...

跟住仲 cheap  話 40/F 叫藍澄天!?!?!
有無搞錯! 睇報紙都知頂層先係藍澄天 一.一
真係當我低能架

不過妠N唔再肯俾其他單位我 ....
我話走 吨S有d 唔開心咁 ...
係咁說我屋企人要 1 座中層 C ..
又成日叫我俾身份証妗n記先 ...
我死都唔俾身份?... 吨ㄙ噹X無奈 XD

一路拉剧 ... 最後吤畯?block 5 中層 B 俾我
起碼我去過睇實景 知會光猛一d ...
跟住先俾妢d掂咋 XD
搞到十一點幾先走 XDDDD

回頂端        

Saga
專業板友

發表於: 星期二 七月 01 2003 12:39 am    文章主題:      

buffalo 寫到:
ck 賣樓真係幾狗!

之前睇慧景朋友講內購, 個時係經ck自己d agent, 客人選好單位問價, agent就走入去check價 回覆係冇/賣左 又俾過價錢貴d俾你 總之係你想要個單位就冇 貴野/差d單位就有.........

同你玩心理戰 等你急去買貴野.

但妏L左一個月去問同一單位竟然未賣價錢仲平左..........

聽人講 d 代理會用心理戰
明明得返小貓三幾隻
吨雯虴A一個單位
見你猶豫不決 就會搵另一個人做"妹"
話叫你快d決定買唔買 唔買另一邊都有人揀緊架
要逼你快d 決定
好明顥係心理戰 ~

好彩我女友臨門鎮定
話 "俾十五分鐘我地自己傾下 ... 到時俾答覆你
你講到個盤咁好咁好 十五分鐘後真係俾人揀左先
你咪再介紹其他單位俾我地囉
揀唔到咪唔買囉 no lost 你地都一樣做到生意賣到俾人 XD"
個死人中原吹水 "屈經理" 當時即刻面有難色 XD
GF 好野! 寸得呇n! \(=^^=)/

結果我地拉剧左半小時 妐雃酗H洽購緊o個個咪又係無俾人買左去 賣左俾我地 XDDDD

我覺得新仔d 代理反而老實
d 小組經理簡直係禽獸 吹水唔抹咀
一d 道德都無 ...

我一定會唱衰個"屈經理" XD

回頂端        

IWAT
中級板友

發表於: 星期二 七月 01 2003 12:52 am    文章主題:      

我買既時候係問左個經紀d價... 我其實想買高d... 但個經紀話發展商冇俾囮畯n既單位 最後我同我gf見個價錢okay... 先再同坉nrebate... 不過就唔係好多...

回頂端        

中級板友

發表於: 星期二 七月 01 2003 12:54 am    文章主題:      

我地個日去到 個agent就sell我地低層A室園景
個agent開價135幫我去攞貨
返黎話賣左
跟住sell我29A145萬
我地好唔鍾意望上又唔係望下又係
我地想走
吤A搵個低層園景俾我地..........

回頂端        

Saga
專業板友

發表於: 星期二 七月 01 2003 12:56 am    文章主題:      

IWAT 寫到:
我買既時候係問左個經紀d價... 我其實想買高d... 但個經紀話發展商冇俾囮畯n既單位 最後我同我gf見個價錢okay... 先再同坉nrebate... 不過就唔係好多...

講掂先要 rebate ... 係安全好多 XD
千其唔好一開始要 rebate XD ~

大單位妘q常俾 rebate 都手鬆d
因為坅Y大單位賺既錢比賣細單位來得多 ~~

回頂端

IWAT
中級板友

發表於: 星期三 七月 02 2003 6:00 am    文章主題:      

Simon&Michelle 寫到:
個agent開價135幫我去攞貨
返黎話賣左
我地想走

有d經紀就係咁冇良... 不過您果個好似更離譜... d人話園景貴過中層bor... 不過您個經紀就中層貴過園景... 好似有d問題bor...

回頂端        

Saga
專業板友

發表於: 星期三 七月 02 2003 12:34 pm    文章主題:      

個agent開價135幫我去貨
返黎話賣左
我地想走

聰明
總之唔好咁快要
等坉琣h幾個選擇俾你
然後先揀

回頂端        

Saga
專業板友

發表於: 星期三 七月 02 2003 12:36 pm    文章主題:      

IWAT 寫到:
返黎話賣左
我地想走

有d經紀就係咁冇良... 不過您果個好似更離譜... d人話園景貴過中層bor... 不過您個經紀就中層貴過園景... 好似有d問題bor...

我 scan 份報價單你睇丫...
中層係貴過低層園景 ...
因為高層空氣好d

回頂端        

中級板友

發表於: 星期三 七月 02 2003 1:28 pm    文章主題:      

Saga 寫到:

我 scan 份報價單你睇丫...
中層係貴過低層園景 ...
因為高層空氣好d[/quote]

好呀
Thx Saga

回頂端        

Saga
專業板友

發表於: 星期三 七月 02 2003 2:52 pm    文章主題:      

七個 files
已經 up 左去

http://hk.groups.yahoo.com/group/aqust

無心理準備唔好睇 ....

回頂端        

中級板友

發表於: 星期三 七月 02 2003 6:50 pm    文章主題:      

點解咁平既.....................

回頂端        

Saga
專業板友

發表於: 星期四 七月 03 2003 12:04 am    文章主題:      

點解咁平既.....................

你指邊一d?
海? 山? 定園景?

回頂端        

hales

發表於: 星期四 七月 03 2003 1:02 am    文章主題:      

Saga 寫到:
返黎話賣左
我地想走

聰明
總之唔好咁快要
等坉琣h幾個選擇俾你
然後先揀

買左時真係幾追你買咁 不過我女友都係
唔多聽呇a講話走話走 呇a先俾到個比較岩自己budget既
單位我地 之前呇a又係勁sell 5座A 不過5A貴過5H好多
呇a俾個5座9A我 不過要成150 之後我地走人 呇a先俾到個
5H我地 其實5A係比5H開楊 不過我研究過5A係睇到支煙通
5H就俾6座遮左之煙通

回頂端        

PL
新晉板友

發表於: 星期四 七月 03 2003 1:39 pm    文章主題:      

點解睇唔到你個價錢FILE既???!!!

回頂端        

中級板友

發表於: 星期四 七月 03 2003 2:59 pm    文章主題:      

PL 寫到:

好似要登入左做盟友先睇到的檔案

回頂端

Saga
專業板友

發表於: 星期四 七月 03 2003 3:32 pm    文章主題:      

PL 寫到:

好似要登入左做盟友先睇到的檔案

無錯

回頂端        

PL
新晉板友

發表於: 星期四 七月 03 2003 5:06 pm    文章主題:      

我加入左喇..但係CLICK每個FILE都係ERROR PAGE WOR..

回頂端        

中級板友

發表於: 星期四 七月 03 2003 9:06 pm    文章主題:      

價單睇到
但係示範單位廚廁及模型就睇唔到喇

回頂端        

diedsee
中級板友

發表於: 星期四 七月 03 2003 9:07 pm    文章主題:      

唔係wor,我全部睇到!

回頂端        

Saga
專業板友

發表於: 星期四 七月 03 2003 9:34 pm    文章主題:      

server 反應無咁快掛...

回頂端        

bunnud

發表於: 星期四 七月 03 2003 11:08 pm    文章主題:      

全部都話我未獲授權!!!

回頂端        

Saga
專業板友

發表於: 星期四 七月 03 2003 11:58 pm    文章主題:      

bunnud 寫到:

你 reg 左未架 XD

回頂端        

IWAT
中級板友

發表於: 星期五 七月 04 2003 12:36 am    文章主題:      

Saga 寫到:
bunnud 寫到:

你 reg 左未架 XD

我都睇唔到....  

回頂端        

bunnud

發表於: 星期五 七月 04 2003 12:44 am    文章主題:      

係盟友list內有我個名咁係咪即係己經registrate左

回頂端        

Saga
專業板友

發表於: 星期五 七月 04 2003 1:46 am    文章主題:      

IWAT 寫到:

就係喇 ... 你要既單位唔係坅?
你咪去第二個代理問下呇陬L
有機會 第一個代理公司分唔到 第二個有架!

回頂端

Saga
專業板友

發表於: 星期五 七月 04 2003 1:48 am    文章主題:      

bunnud 寫到:
係盟友list內有我個名咁係咪即係己經registrate左

yup ~

同埋 d 相係 "檔案" o個度