藍澄灣業主社群

熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: kyu
打印 上一主題 下一主題

唔知藍澄有冇真正音響發燒友呢 [複製鏈接]

[quote:e0026727af="kyu"][quote:e0026727af="gp"]kyu

你套hi-fi 組合好勁喎. :em04:

我o地用exposure 2010 cd player 同 amp 而喇叭係jmlab 714s.
因為主要聽歌 所以無買5.1 亦無加中後置喇叭.[/quote]

gp

己時得閑過來我處坐下交流下 PM電話比我聯絡你啊![/quote]

嘻嘻......我女仔人家 唔係好識音響o野. 等我老頂得閒先搵你交流o下. :mrgreen:
G :em21: P

[quote:44bce728dc="gp"][quote:44bce728dc="kyu"][quote:44bce728dc="gp"]kyu

你套hi-fi 組合好勁喎. :em04:

我o地用exposure 2010 cd player 同 amp 而喇叭係jmlab 714s.
因為主要聽歌 所以無買5.1 亦無加中後置喇叭.[/quote]

gp

己時得閑過來我處坐下交流下 PM電話比我聯絡你啊![/quote]

嘻嘻......我女仔人家 唔係好識音響o野. 等我老頂得閒先搵你交流o下. :mrgreen:[/quote]

gp

好啊!  大家都係用JMLab 真係要交流下!

Re: 唔知藍澄有冇真正音響發燒友呢

[quote:56771af958="kyu"]各位鄰居

一個人玩音響同聽歌比較悶少少 如果有同好住在同一條村 一齊交流會開心D!

唔知有冇同好呢?[/quote]

我用緊Marantz 7400
前中喇叭係Tannoy DC-2 & DCC(同軸加tweeter)
Surround係kenwood既普通野
source係TEAC DV15
無用subwoofer,未買後級,你地有咩意見?

[quote:fb0fa47509="windphantom"][quote:fb0fa47509="kyu"]各位鄰居

一個人玩音響同聽歌比較悶少少 如果有同好住在同一條村 一齊交流會開心D!

前中喇叭係Tannoy DC-2 & DCC(同軸加tweeter)
無用subwoofer,未買後級,你地有咩意見?[/quote]

windphantom

唔知你主要聽歌定睇戲多呢?

[quote:38802261f2="kyu"][quote:38802261f2="windphantom"][quote:38802261f2="kyu"]各位鄰居

無用subwoofer,未買後級,你地有咩意見?[/quote]

windphantom

唔知你主要聽歌定睇戲多呢?[/quote]

聽歌多,所以暫時都唔打算買subwoofer,
隻DC2去到34hz,平果d subwoofer分分鐘都係去到35hz。
唔知道我呢套野用左後級差別有幾大?
現時我套野要黎聽一般樂器演奏(eg violin),我都覺得好滿意。
但係一聽成隊管弦樂團既時候(eg Phantom of the Opera),我硬係覺得d分析力差左小小。

[quote:e0bb752a13="kyu"][quote:e0bb752a13="Ray008"]公公婆婆,
唔好問佢用咩器材la,不如我同你直接去佢度聽聽重實際。

KYU,
我想明天日落時份去你度聽野,你有無空呀?

[/quote]

Ray & 公公婆婆

歡迎啊! 時間電話再確定; 我有啊Ray電話 但冇公公婆婆架 公公婆婆PM比我聯絡你!

公公婆婆 比我套組合相你睇下先![/quote]

kyu,
唔好意思呀,幾日冇上網,原來你地已相約試機,我初黎步到,遲些少pm你,
睇下有冇機會再交流下!

[quote:9eaf700c2e="windphantom"][quote:9eaf700c2e="kyu"][quote:9eaf700c2e="windphantom"][quote:9eaf700c2e="kyu"]各位鄰居

windphantom

聽歌多,所以暫時都唔打算買subwoofer,
隻DC2去到34hz,平果d subwoofer分分鐘都係去到35hz。
唔知道我呢套野用左後級差別有幾大?
現時我套野要黎聽一般樂器演奏(eg violin),我都覺得好滿意。
但係一聽成隊管弦樂團既時候(eg Phantom of the Opera),我硬係覺得d分析力差左小小。[/quote]

windphantom

Tannoy我十幾年前用過 聲底比較柔 用來聽室樂及幾件樂器的演奏冇問題.

但如果要聽成隊管弦樂團既時候 第一要有高分析力 Tannoy差左D; 第二要有大音壓 Tannoy是否得89dB 如果係就要後級好大功率和"Damping Factor"要高至得; 第三要動態好 因Tannoy係膠盤比較慢 信變不足.

我覺得你買後級要大功率和"Damper Factor"高至會有好改善.

你會用多少錢來買後級呢?

[quote:4d6a7d3a77="公公婆婆"][quote:4d6a7d3a77="kyu"][quote:4d6a7d3a77="Ray008"]公公婆婆,
唔好問佢用咩器材la,不如我同你直接去佢度聽聽重實際。

KYU,
我想明天日落時份去你度聽野,你有無空呀?

[/quote]

Ray & 公公婆婆

歡迎啊! 時間電話再確定; 我有啊Ray電話 但冇公公婆婆架 公公婆婆PM比我聯絡你!

公公婆婆 比我套組合相你睇下先![/quote]

kyu,
唔好意思呀,幾日冇上網,原來你地已相約試機,我初黎步到,遲些少pm你,
睇下有冇機會再交流下![/quote]

公公婆婆

好啊! 唔知你用什麼器材呢?

[quote="kyu"][quote="windphantom"][quote:d1e03676b9="kyu"][quote:d1e03676b9="windphantom"][quote:d1e03676b9="kyu"]各位鄰居

windphantom

windphantom

Tannoy我十幾年前用過 聲底比較柔 用來聽室樂及幾件樂器的演奏冇問題.

但如果要聽成隊管弦樂團既時候 第一要有高分析力 Tannoy差左D; 第二要有大音壓 Tannoy是否得89dB 如果係就要後級好大功率和"Damping Factor"要高至得; 第三要動態好 因Tannoy係膠盤比較慢 信變不足.

我覺得你買後級要大功率和"Damper Factor"高至會有好改善.

你會用多少錢來買後級呢?[/quote]

無錯,只得89db。唔怪得之前我聽過配accuphase後級既tannoy好咁多啦。
咁後級要大到咩程度?

我依家無咩budget,係睇下要買幾錢既後級,再慢慢儲錢囉。
同埋我係新手,你可唔可以解下點解damper factor高會好d? thx

[quote="windphantom"][quote="kyu"][quote:ef03751d86="windphantom"][quote:ef03751d86="kyu"][quote:ef03751d86="windphantom"][quote:ef03751d86="kyu"]各位鄰居

windphantom

windphantom

你會用多少錢來買後級呢?[/quote]

無錯,只得89db。唔怪得之前我聽過配accuphase後級既tannoy好咁多啦。
咁後級要大到咩程度?

我依家無咩budget,係睇下要買幾錢既後級,再慢慢儲錢囉。
同埋我係新手,你可唔可以解下點解damper factor高會好d? thx[/quote]

windphantom

"Damping Factor"係一個控制喇叭單元的指數 當後級接收到信號時會將單元前後推動 頻率是連續性 sinawave 後級將單元推動向前向後 單元本身會慣性覆位 這時會產生反動功率"reactive power" 如果後級"Damping Factor"高就可以抗衡單元慣性動作 大功率可底消反動功率回輸 有助控制.

唔好睇說明書上寫要多少功率 要用過有作用至係真; 除非喇叭效率比較低 如用喇叭效率有90dB以上 它要達至聆聽聲壓所需求後級功率就較少; 好以我用 Mezzo Utopia 它有92.5dB 一般聽歌都係二十幾三十火左右; 而用 ATC 它效率低 要達至同一聆聽聲壓所需求後級功率就可能要過百火啦. 如果我冇記錯 要聲壓大3dB 就需要多一倍功率. 要控制好喇叭除了功率 同時要有好的 Damping Factor 架.