藍澄灣業主社群

熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: kyu
打印 上一主題 下一主題

唔知藍澄有冇真正音響發燒友呢 [複製鏈接]

[quote:ad70f746e4="kyu"][quote:ad70f746e4="公公婆婆"][quote:ad70f746e4="kyu"][quote:ad70f746e4="Ray008"]公公婆婆,
唔好問佢用咩器材la,不如我同你直接去佢度聽聽重實際。

KYU,
我想明天日落時份去你度聽野,你有無空呀?

[/quote]

Ray & 公公婆婆

歡迎啊! 時間電話再確定; 我有啊Ray電話 但冇公公婆婆架 公公婆婆PM比我聯絡你!

公公婆婆 比我套組合相你睇下先![/quote]

kyu,
唔好意思呀,幾日冇上網,原來你地已相約試機,我初黎步到,遲些少pm你,
睇下有冇機會再交流下![/quote]

公公婆婆

好啊! 唔知你用什麼器材呢?[/quote]

:mrgreen: 我用的是較為普通的器材,speaker係stella  imago,而無錢買靚amp,暫時用住柯頌黎推,效果總算可以。而我是影音分家,amp是pioneer 的AX10(最舊款那隻),投影係panasonic AE700,剛買不久,其他surround speaker則是普通貨色,需要大改進,不過等有錢先再搞。

[quote:7e44e0fafa="公公婆婆"][quote:7e44e0fafa="kyu"][quote:7e44e0fafa="公公婆婆"][quote:7e44e0fafa="kyu"][quote:7e44e0fafa="Ray008"]公公婆婆,
唔好問佢用咩器材la,不如我同你直接去佢度聽聽重實際。

KYU,
我想明天日落時份去你度聽野,你有無空呀?

[/quote]

Ray & 公公婆婆

歡迎啊! 時間電話再確定; 我有啊Ray電話 但冇公公婆婆架 公公婆婆PM比我聯絡你!

公公婆婆 比我套組合相你睇下先![/quote]

kyu,
唔好意思呀,幾日冇上網,原來你地已相約試機,我初黎步到,遲些少pm你,
睇下有冇機會再交流下![/quote]

公公婆婆

好啊! 唔知你用什麼器材呢?[/quote]

:mrgreen: 我用的是較為普通的器材,speaker係stella  imago,而無錢買靚amp,暫時用住柯頌黎推,效果總算可以。而我是影音分家,amp是pioneer 的AX10(最舊款那隻),投影係panasonic AE700,剛買不久,其他surround speaker則是普通貨色,需要大改進,不過等有錢先再搞。[/quote] Mezzo Utopia 聽過,真係好正,不過太貴! :|

[quote:c2b70b4a5e="kyu"]相片:[/quote]
kyu
星期六下午有空嗎?可以不如相約到你度聽聽機,我再pm你留電話!

公公婆婆

投影幕用咩? "OS"定"菊池"

Mezzo Utopia 同朋友二手買40K左右 現在出面二手賣43K以上 唔洗點"sit".

[quote:c610fed608="公公婆婆"][quote:c610fed608="kyu"]相片:[/quote]
kyu
星期六下午有空嗎?可以不如相約到你度聽聽機,我再pm你留電話![/quote]

公公婆婆

平日8:30pm晚飯後和星期六下午4:00pm後都可以 今晚我得閑 如你有時間可以今晚架. 你得唔得?

[quote:4571df5541="kyu"]公公婆婆

投影幕用咩? "OS"定"菊池"

Mezzo Utopia 同朋友二手買40K左右 現在出面二手賣43K以上 唔洗點"sit".[/quote] 隻幕都係最平那隻雞幕,draper咋

Re: 唔知藍澄有冇真正音響發燒友呢

[quote="kyu"][quote="windphantom"][quote="kyu"][quote:192319bb7b="windphantom"][quote:192319bb7b="kyu"][quote:192319bb7b="windphantom"][quote:192319bb7b="kyu"]各位鄰居

一個人玩音響同聽歌比較悶少少 如果有同好住在同一條村 一齊交流會開心D!

唔知有冇同好呢?[/quote]

windphantom

唔知你主要聽歌定睇戲多呢?[/quote]

無錯,只得89db。唔怪得之前我聽過配accuphase後級既tannoy好咁多啦。
咁後級要大到咩程度?

我依家無咩budget,係睇下要買幾錢既後級,再慢慢儲錢囉。
同埋我係新手,你可唔可以解下點解damper factor高會好d? thx[/quote]

windphantom

"Damping Factor"係一個控制喇叭單元的指數 當後級接收到信號時會將單元前後推動 頻率是連續性 sinawave 後級將單元推動向前向後 單元本身會慣性覆位 這時會產生反動功率"reactive power" 如果後級"Damping Factor"高就可以抗衡單元慣性動作 大功率可底消反動功率回輸 有助控制.

唔好睇說明書上寫要多少功率 要用過有作用至係真; 除非喇叭效率比較低 如用喇叭效率有90dB以上 它要達至聆聽聲壓所需求後級功率就較少; 好以我用 Mezzo Utopia 它有92.5dB 一般聽歌都係二十幾三十火左右; 而用 ATC 它效率低 要達至同一聆聽聲壓所需求後級功率就可能要過百火啦. 如果我冇記錯 要聲壓大3dB 就需要多一倍功率. 要控制好喇叭除了功率 同時要有好的 Damping Factor 架.[/quote]

多謝你詳盡既解釋。咁damping factor係用咩做單位呢?你講既反動功率回輸,係唔係行biwire會好d架?同埋我個speaker細你3.5db,功率要大1倍幾,咁應該都係120w左右就夠,照計部SR7400應該夠推丫?

windphantom

Damping Factor 係指數 冇單位架; 後級最少要有100以上至可以接受.

89dB=89dB/m/W at 1kHz 時架參考數值. 我冇記錯架話 發聲源每3米會下降3dB.

如果你要還原現場聲壓(110dB以上)時需要功率是幾何級上 同時喇叭會因應不同頻率而改變其內阻值 可以低於 "1 ohms" 電流及功率需求大增 要控制到喇叭 就要有大功率 至少RMS-50W/8 ohms 100W/4 ohms 200w/2 ohms 400w/1 ohms以上.

I'm not a super fans for AV. I only have the very basic equipment like Onkyo Amp Klipsch 5.1......My friend gave me a Tube AMP but I don't know how to install also la......but anyway I would like to 見識 AV fans world.....can i??

[quote:8ca32cac27="kyu"]windphantom

Damping Factor 係指數 冇單位架; 後級最少要有100以上至可以接受.

89dB=89dB/m/W at 1kHz 時架參考數值. 我冇記錯架話 發聲源每3米會下降3dB.

如果你要還原現場聲壓(110dB以上)時需要功率是幾何級上 同時喇叭會因應不同頻率而改變其內阻值 可以低於 "1 ohms" 電流及功率需求大增 要控制到喇叭 就要有大功率 至少RMS-50W/8 ohms 100W/4 ohms 200w/2 ohms 400w/1 ohms以上.[/quote]

哦...咁即係話部AMP除左要睇continous output@8 ohms,仲要睇埋去到1ohm時既output。

好似一般既av receiver好似都無寫damping factor係幾多 :?: