藍澄灣業主社群

熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 5620|回復: 18
打印 上一主題 下一主題

春卷製法 [複製鏈接]

春卷製法

diedsee︰

約做40隻春卷來計算!

材料︰
白蘿蔔----------約半條
紅蘿蔔----------1條(細條已經得)
椰菜-----------半個(細少少都得)
雞腿肉=雞"比"肉-----約$15蚊(o係街市凍肉舖買)
花菇-----------8至9隻
粉絲-----------1細札
雞蛋-----------3隻
春卷皮----------(公仔牌)o係華x超級市場先見到有得賣,每包有25張

調味料︰
糖﹑鹽﹑油﹑豉油﹑蠔油﹑麻油﹑白胡椒粉﹑黑椒 及 豆粉。

做法︰
1)先將花菇及粉絲分開浸水(粉絲浸水後剪短)~備用
2)雞腿肉起皮切條,然後落糖﹑鹽﹑豉油﹑麻油 及 白胡椒粉撈"雲",之後再加豆粉再撈,醃o下等佢入味~備用
3)白/紅蘿蔔鉋絲,椰菜切幼條;雞蛋中可落少許鹽 及 白胡椒粉,將它打"雲"後煎至全熟待涼後切條~備用(打蛋前請留起一些蛋白,是最後封春卷皮用的)
4)代花菇浸至軟身(約2個鐘)撈起剪去菇柄後切幼條,然後壓出多餘水份,落些少糖 及 生油撈"雲",隔水蒸5分鐘(如覺蒸菇麻煩可以不理)~備用
5)(我不加油,如喜歡可加少許油起鑊)炒白/紅蘿蔔絲,炒時加鹽﹑蠔油 及 麻油(因白蘿蔔本身冇乜味),再將隔好水的粉絲放落鑊中拌勻,然後上碟~備用(請快手炒,因白/紅蘿蔔會出水)
6)(我不加油,如喜歡可加少許油起鑊)先炒雞腿肉,後加(4)﹑椰菜﹑蛋絲 及 最後的(5),炒時可落黑椒(野味o的 )﹑生抽 及 少許鹽,在鑊拌勻後上碟待涼~(所有餡料炒至7/8成熟就可以了)
7)把餡料放進春卷皮內包好(如放餡料太多,炸時會爆餡= :em05: ),用先前留起的蛋白封口,落鑊炸至呈現金黃色即可上碟~開餐~ :em12:

PS︰調味料方面的份量很難講話幾多幾多茶匙,因為我都只係當平時炒餸落的份量! :!:
  .如果唔蒸菇o既話,可以唔駛落糖 及 生油,切好就得!
  .銀牙及雲耳可代替椰菜,因只想食落有爽口感覺!
  .炸前先將油燒滾後再轉慢火先好開始炸,因冇咁易濃!

thx
I will try asap...
:zdevil: :zdevil: :zdevil:

I like 騷角 呀! (仆仆趣有花生芝麻個種...)
靚個d要成百蚊一斤 好貴!
有無人識整?
原居民2004~2013

bikbark︰

是妳將這段文章另開新一版嗎?希望我沒有估錯吧,點都好,唔該晒 :em21:

[quote:71b4e5a763="diedsee"]thx
I will try asap... [/quote]
祝妳成功 :em19:

[quote:bb53a1be7c="R & M"]bikbark︰

是妳將這段文章另開新一版嗎?希望我沒有估錯吧,點都好,唔該晒 :em21:[/quote]
真係估錯 因為我幾日無上網啦  :em12:
可能有幕後黑手都唔定 小心小心!
我繼承衣缽 做百彈齋主. Light Creation 我的

[quote:68d9c8aefc="bikbark"][quote:68d9c8aefc="R & M"]唔該晒 :em21:[/quote]真係估錯 因為我幾日無上網啦  :em12:
可能有幕後黑手都唔定 小心小心![/quote]
咁咪o錫錯人~ :em07:

唔該晒 hales~ :em19: 〔今次冇估錯喇呱 :roll: 〕

我失敗咗............
:zdevil: :zdevil: :zdevil:

[quote:9e2996dcd9="diedsee"]我失敗咗............[/quote]何解 :?: 知道問題出在那裡嗎?

因為冇請我o地哩D專業白老鼠食囉。
馬蹄踏水亂明霞,醉袖迎風受落花。