藍澄灣業主社群

熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: Jess and Burns
打印 上一主題 下一主題

婚紗展 [複製鏈接]

You are welcome!
GK新聞台 ** 我住在這裡是因為我有精神病,不是因為笨!

[quote:e044abb100="J&"]我想同老公仔女一家四口影一輯,(對有仔女扮花仔女一齊影 :mrgreen: ),唔方便去外地(台灣,大陸)影,唔知九龍灣展貿的展覽有冇好介紹。[/quote]

我建議等2月去會展睇 因為會多d選擇

請問2 月幾多號呀?
===

[quote:a497f18bb4="Kiliyan"]2月18-20日
香港會議展覽中心
[/quote]

:em17:

[quote:6c92d5f061="女"][quote:6c92d5f061="Kiliyan"]2月18-20日
香港會議展覽中心
[/quote]

:em17:[/quote]

係喎...
睇唔到添....

而家個人開始心急起黎 之前唔知要整咁多野. 又要咁早預備 個個都話我太遲起步....
好驚呀 ~我只係想今年之內可以結到婚姐...... 係咪真係無可能呢?  :roll:

and than  有無人可以話我知 我而家有咩要做呢 ? 我個腦一片空白~ 完全唔知想點~ :em18:
===

Jess

你可以問下P女啦~ 佢0岩0岩新婚 可以解答我地既問題~ 嘻嘻~

不過你而家先PLAN今年結婚係比其他人遲少少 但係如果你無乜要求做D咩既
都OK既~ 不過影婚紗相真係要快D喎~ D人好似話要成4個月定半年先有相攞.. :roll:

同埋仲要睇下你擺唔擺酒啦~ 你講唔講得掂你媽咪呀?
~~我地新婚喔!~~ ~~好Sweet~~ http://www.webshots.com/user/kilianho 若不是耶和華建造房屋 建造的人就枉然勞力; 若不是耶和華看守城池 看守的人就枉然儆醒! (詩127:1)

Jessica

我有個rundown list 你要唔要呀? 有晒婚期一年前要做d乜

如果你決定左擺酒 第一時間要揀定好日子book酒席 雖然今年話唔好年 但係我身邊都有好多人結婚 所以你要預先問定雙方父母要擺幾多圍 先好book酒席 如果你冇酒席數目比酒店 佢地唔會睬你架

我上年都好耐至揀日子 所以遲左book hotel 都找左好耐才book到

另外要做0既係選定時間影婚紗相 而家仲係好早 可以先book時間 你都唔使點keep啦 最好四月影 唔太熱又唔太凍。
我上年6月影 影完之後 成個粧都溶晒 哈.....
我地女仔都唔算慘 最慘係你老公 著住三年衫係太陽下 好辛苦架

暫時以上兩樣我覺得要首先做0既 希望可以幫到你地啦...... 各位準新娘

影婚紗相通常等影相要2-3個月 睇相版好似係影完一個星期左右 拎相要等3-4個月.....

搵酒席就最好搵左d日子先 新年、清明、重陽、7月14、自己同另一半生日、阿爸阿媽生日0個個月唔好揀 (d老人家話0架...) 淨返都唔會好多.......搵完日子去睇0下註冊點做 網上拎籌要3個半月前做0架.....

-------
我結婚時ge程序係(大日子係3月13日):
1. book影婚相 (唔理lu 影左先 :mrgreen: ) (2003年10月11日)
2. 定日子(10-11月間)
3. 睇0下幾時上網拎籌 (11月x日拎籌 12月13日去註冊登記)
4. 租婚紗(11月23)
5. 影婚紗相 (12月23日)
6. book酒席 (12月25日book 到2月21日先confirm酒席)
7. 租晚裝 (12月28日...因為我擺酒事出突然..如果一早plan好 其實可以同婚紗一齊租的)
8. 印帖 (12月28日印 2004年1月16日取)
9. 睇相版 (1月2日)
(期間已約好化妝同攝影 因為識人 所以比較快 不過都要預早2-3個月book...)
.........

租婚紗要預1-2個月可以轉款(一定要要求婚紗姐姐可以轉款 因為第一次去睇ge時候 因為心急 揀到ge未必係最0岩自己...) 通常你話比佢地知你幾時結婚 佢地會幫你預時間....到結婚前一個禮拜final fitting....

唔知我個程序會唔會睇到你地頭暈....總括0黎講我都係用左4個月時間籌備..

仲有

如果你地大約擺15圍黎計 你要同酒樓講大約15-20圍 咁佢地就會比個大d0既場比你 因為到時人多左都冇有怕
就算少左 你個場都可以大d 舒服d啦 鬆動d啦

P女 茄  Yan... 好多謝你地既意見呀...感激呀~  :em06:

睇完個心定番d 啦~  
P女麻煩你SEND 個SCHEDULE 比我丫... 我想望望呀.

結果 我係要擺酒架 (T_T) 所以就更加擔心... 好似好多野做. 又要買餅卡 又唔知買幾多...又唔知價..
book 酒藉 又唔知book 邊樹好...又驚book 唔到 ( 家中有人唔等得咁耐)  要盡快攪.
原來決定擺酒之後 就多左千萬樣野做.

有d 朋友又話唔可以係3 月 7 月結婚.. 因為清明同盂蘭節.
又話5月 - 9 月太熱 又唔得...

而家得返 2 4 10 11 12 月可以攪咋~

2 4 月... 婚紗相都未影.. 點結?

所以現在只能寄望10-12 月 但聽聞呢幾個月都會很full! 死啦~我重未book 酒藉架!!! 玩死啦~
===