藍澄灣業主社群

熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: Billy
打印 上一主題 下一主題

結婚擺酒頭很痛 [複製鏈接]

[quote:e14fcff527="Hotcake"]我都好明白你的心情 其實我最初都好唔想擺酒 因為一來麻煩 要準備好多野 二來最重要係好貴 要洗好多錢 例如女家那幾圍酒席 錢就我出 但禮金會由佢亞媽收 硬蝕 結果係自己收到的禮金一定cover唔到總酒席支出....... :|

[/quote]

我堂家姐 堂阿哥佢地結婚 理論上禮席既禮金係女家沒收 但最後d 外母都係俾返個女 個女將d錢用返係佢地新居度 ...
因為閒閒地一請 只係女家都廿幾圍
其實錢唔叫好多 有人就咁就當禮金 有人唔收禮金 咪俾返對新人自己用  

中國人以前嫁女就好似潑出去既水 收唔返一樣 個女以後係人地既人 ... 其本上養兒先可以防老 生女可能嫁去第二條村 又可能成日返外家 所以嫁女既禮金係男方對女方家長將個女養到咁大仲肯嫁俾佢 奪人所愛之後既一份敬意  仲有 o個時下禮係俾女家父母 父母之命 話嫁邊個就邊個 所以呢 ... 點都要收買下外父外母大人  :em09:

所以傳統女家食男家酒席 係無唔公平既現象 有錢既會俾得好開心 無錢既會慨嘆自己能力有限俾得唔夠  對唔住外父外母 ....  :em08:

但今時今日既香港 情況已經有所改變 女性獨立 自主 有工作 有事業 社會地位提昇 又唔洗做住家女人負責所有日常家務 (我家我爸做家務多過我媽) 又唔會同奶奶老爺住 咁即係其實雙方都已經變得好平等 ...

所以呢 弟兄們 如果你地婚後太太既待遇係比較接近傳統中國 e.g. (太太無工作 幫你打埋家頭細務) 你地俾多d禮金  :em09:

[quote:9554ee2d28="Billy"][quote:9554ee2d28="Jess&Burns"]一生人一次既野太多啦... 而這個活動太貴了.
結?ㄙ漱H又辛苦 比你請的人又"出血" 雙輸既活動. 唔係咁好玩.
[/quote]

我十分同意你o既講法. 唉~~~~[/quote]

最終酒樓同其他有關既服務性行業賺錢 推動社會經濟  :

[quote:1dd988b63a="hales"]真係...一係就搞都唔好搞
搞o的唔搞o的既話人地會覺得好醜怪好寒酸...

我屋企個task更惡搞...
又唔想咁貴一圍...
但係屋企係做生意所以又要夠"非士"夠排場....
...所以又一定要擺仲要成30圍酒.....[/quote]

你仲有大仔  :em09:
想走得甩都好難

[quote:6c1542828d="BLUE"]新郎接新娘出門之前 我地姊妹計劃好分四部份黎玩的  
1) 估新娘唇印 - 估輸左訓食檸檬 佢晤係食仲好大聲話痴線 ! 後來個伴郎頂
2) 估佢地兩個曾經去過的地方有相供應比佢睇但有些地方就搵紙傘住 - 又估錯叫佢做sit up 又晤係做 幾無誠意..又係件郎頂
3) 唱情歌又話d歌老套 又話d歌詞寫得晤清楚無新意晤係唱..都係玩下之馬 !
4) 有三條紅線叫佢搵老婆出黎又話低B !
總知就係全場得佢自己把聲 佢個班兄弟都無出過聲咁制 !
我做過兩次姊妹一次伴娘都未試過玩得咁無隱 ![/quote]

我估佢o個日唔係咁開心 ..
可能鬧完交
可能唔想擺酒
只不過係硬上  :em02:

[quote:31a48bb6fd="BLUE"][quote:31a48bb6fd="Billy"]
我讚成都應o係新郎果邊諗.
佢一定有佢既原因.
你鍾意玩又唔等如人地鍾意同你玩姐.[/quote]

佢係架車到話我地班姊妹玩個d係"碎料"-----伴娘報串 !
咁我地未諗住夜晚玩大佢o羅 點知條粉皮..又呀吱呀左 ![/quote]

佢叫哂個伴郎頂 就梗係口響   :em05:

有無人1提供多一些"wedding game" 比我棟下呢 ? :em05:
JANICE :em11:

[quote:00fba530ef="Jess&Burns"][quote:00fba530ef="OON"]
但係佢無話娶個o個一定係我喎 !  :em06:[/quote]

Poon 恨嫁恨到出晒面 d 男人會借d 倚唔求婚架 唔好種壞d 男人~[/quote]

請不要誤會我都無話要佢娶我 佢只係講將來一定晤會好似BLUE同學仔個老公咁落新娘面 !  ops:  ops:

[quote:478211bb1d="BLUE"]新郎接新娘出門之前 我地姊妹計劃好分四部份黎玩的  
1) 估新娘唇印 - 估輸左訓食檸檬 佢晤係食仲好大聲話痴線 ! 後來個伴郎頂
2) 估佢地兩個曾經去過的地方有相供應比佢睇但有些地方就搵紙傘住 - 又估錯叫佢做sit up 又晤係做 幾無誠意..又係件郎頂
3) 唱情歌又話d歌老套 又話d歌詞寫得晤清楚無新意晤係唱..都係玩下之馬 !
4) 有三條紅線叫佢搵老婆出黎又話低B !
總知就係全場得佢自己把聲 佢個班兄弟都無出過聲咁制 !
我做過兩次姊妹一次伴娘都未試過玩得咁無隱 ![/quote]

[quote:478211bb1d="saga"]我估佢o個日唔係咁開心 ..
可能鬧完交
可能唔想擺酒
只不過係硬上  :em02:[/quote]

估錯了 個日新郎心情不知幾靚 只係佢晤係咁鍾意女家D親戚..
去到自己屋企不知幾開心....
我地班姊妹都覺得佢好小家 !
\'Blue\' :yeah: :yeah:

我覺得係個女仔就慣過男仔 攪到佢晤識尊重長輩...
但係個男仔都好有問題 !

[quote:4f5fb08a4c="OON"]我覺得係個女仔就慣過男仔 攪到佢晤識尊重長輩...
但係個男仔都好有問題 ![/quote]

saga  :em20: ice : saga 都好有問題