藍澄灣業主社群

熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 20224|回復: 93
打印 上一主題 下一主題

芝麻mousse [複製鏈接]

材料(5.5吋圓餅箍)
蛋黃(2隻)
糖(30g)
淡忌廉(打起200g)
魚膠片 (5-6g)
冰水(20g)
芝麻醬(2-3 tea spoon)
奶(少許)

餅底
薄脆片 (50g)
黑朱古力 (30g)
淡牛油 (20g)

方法
1. 先將朱古力與牛油一起座熱水溶,再放入薄脆片混合,平鋪放入餅箍內備用
2. 打起淡忌廉備用
3. 將奶加入芝麻醬內,慢慢攪勻至稀身
4. 將冰水加入魚膠片內浸軟,座熱水溶
5. 將蛋黃,糖打起至奶白色
6. 將部份蛋漿加入淡忌廉內混合,然後將蛋漿,淡忌廉及芝麻醬奶混合,最後加入魚膠水攪勻,倒入餅箍內,放入雪櫃大約60分鐘即可

個recipe係諗出o黎o既,已經整過兩次,大家放心試整啦!
我繼承衣缽 做百彈齋主. Light Creation 我的

好似好多材料好複雜喎。成個過程需時幾耐呀﹖
可唔可以試食先呢﹖ ops:
馬蹄踏水亂明霞,醉袖迎風受落花。

我都想試食~
bilbark妳真係好犀利~ 自己諗 recipe~
:em11: 我覺得烹飪o既另一樂趣就係自創食譜 好有成功感~

leemoksau~ 今日真係好突然~ 比妳嚇o親~
見過鬼就唔怕黑啦~

[quote:a325beabec="dracula"]
leemoksau~ 今日真係好突然~ 比妳嚇o親~ [/quote]
:em17:  :em17:  :em17:
事發時間﹕今天下午5-6﹕00左右
事發地點﹕伯爵間金魚鋪
事發過程﹕伯爵背向門口﹐莫愁行入去﹕“喂老細﹐有冇石斑清蒸啊﹖” 伯爵回頭定o左足足有五秒(可能以為係o黎收保護費o既)﹐先至認到原來係莫愁。
馬蹄踏水亂明霞,醉袖迎風受落花。

[quote:c69020dc84="leemoksau"]“喂老細﹐有冇石斑清蒸啊﹖” 伯爵回頭定o左足足有五秒[/quote]
:em17: 伯爵~~~唔夠呀~~~ :em17:

因為要協助好友整餅俾o岩o岩開始拍拖o既男友,而佢指定要芝麻mousse,所以要幫佢諗掂d材料,唔可以令佢失手,驚佢怨我嘛。我第一次整o既時候,自己無recipe,只可以用其他mousse o既份量o黎改良,所以o個個份量係唔o岩o既,然後o岩o岩個星期六就用第二個份量再整一次,依家貼出o黎o個個就ok啦!餅底唔用薄脆片可以改用"麥維瓜"消化餅,壓粹後加牛油攪勻即可,又或者用蛋糕都得。

材料嘛,其實o係大間o既超市就應該可以一次買晒,不過我都覺得偶然整一次係又麻煩又徙時間,因為要買好多材料。

聽晚會過rc幫個好友整餅,如果時間同材料許可,可能會整到俾你o地試o下,不過當然要以我朋友o既愛心mousse cake行先啦!
我繼承衣缽 做百彈齋主. Light Creation 我的

[quote:dfb761b3cd="bikbark"]因為要協助好友整餅俾o岩o岩開始拍拖o既男友,而佢指定要芝麻mousse,所以要幫佢諗掂d材料,唔可以令佢失手,驚佢怨我嘛。我第一次整o既時候,自己無recipe,只可以用其他mousse o既份量o黎改良,所以o個個份量係唔o岩o既,然後o岩o岩個星期六就用第二個份量再整一次,依家貼出o黎o個個就ok啦!餅底唔用薄脆片可以改用"麥維瓜"消化餅,壓粹後加牛油攪勻即可,又或者用蛋糕都得。

材料嘛,其實o係大間o既超市就應該可以一次買晒,不過我都覺得偶然整一次係又麻煩又徙時間,因為要買好多材料。

聽晚會過rc幫個好友整餅,如果時間同材料許可,可能會整到俾你o地試o下,不過當然要以我朋友o既愛心mousse cake行先啦![/quote]

咁聖誕節o個餐,會吾會有機會試下呢! :em04:

我覺得聽晚有興趣既朋友可以call一下我地睇睇有冇製成品
可以幫下手消一消 因為cake又唔放得耐我地又食唔哂..

[quote:eb4a2704fc="hales"]我覺得聽晚有興趣既朋友可以call一下我地睇睇有冇製成品
可以幫下手消一消 因為cake又唔放得耐我地又食唔哂..[/quote]

可惜明天要去買窗簾,如果吾係我就入黎同過 cake 駁命啦! :cry:

[quote:cfcc2bafec="leemoksau"]

事發地點﹕伯爵間金魚鋪
[/quote]

嚮邊 ga???我想睇金魚 :em12:
:zdevil: :zdevil: :zdevil: