藍澄灣業主社群

熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 1421|回復: 1
打印 上一主題 下一主題

9呎6... 算唔算高?? [複製鏈接]

IWAT
中級板友

發表於: 星期二 七月 01 2003 3:15 am    文章主題: 9呎6... 算唔算高??     

--------------------------------------------------------------------------------

新樓黎講9呎6係唔係已經好高... 做假天花會唔會好老土ar...

我人講我地實際得9"1~2 係真唔係ar???

回頂端        

Saga
專業板友

發表於: 星期二 七月 01 2003 3:51 am    文章主題: Re: 9呎6... 算唔算高??     

--------------------------------------------------------------------------------

IWAT 寫到:
新樓黎講9呎6係唔係已經好高... 做假天花會唔會好老土ar...

我人講我地實際得9"1~2 係真唔係ar???

真 (做完假天花)

yoho town ... 11呎幾 ~

回頂端        

IWAT
中級板友

發表於: 星期二 七月 01 2003 5:41 am    文章主題:      

11呎幾... 咁以後d燈壞左都幾大鑊bor... ...

我地都算有一個少少優點... (阿Q少少都幾開心GA)

回頂端        

Saga
專業板友

發表於: 星期二 七月 01 2003 12:52 pm    文章主題:      

IWAT 寫到:
11呎幾... 咁以後d燈壞左都幾大鑊bor... ...

我地都算有一個少少優點... (阿Q少少都幾開心GA)

幾時都係唔怕夆?怕妐G ..
高d 內籠大d 有空間感d同地方見使d ~
不過 9feet 幾都算唔錯
有好多市區地方得八呎到 ~

回頂端        

Simon&Michelle
中級板友

發表於: 星期二 七月 01 2003 2:18 pm    文章主題:      

11 呎幾.... 真係有咁高 ? 好似好少有新樓咁高樓底喎

回頂端        

Saga
專業板友

發表於: 星期二 七月 01 2003 2:20 pm    文章主題:      

Simon&Michelle 寫到:
11 呎幾.... 真係有咁高 ? 好似好少有新樓咁高樓底喎

係 好少有
yoho town 就係賣新既念 ~
呢個樓高係其中一個賣點

回頂端        

中級板友

發表於: 星期二 七月 01 2003 2:21 pm    文章主題:      

yoho~~~~~~~

回頂端        

Saga
專業板友

發表於: 星期二 七月 01 2003 2:23 pm    文章主題:      

yoho~~~~~~~

家人唔想去元朗 ... 唔係都可能考慮架 XD

不過元朗低洼 唔好住 XD

回頂端        

bunnud
Moderator版面管理員

發表於: 星期二 七月 01 2003 8:55 pm    文章主題:      

九尺幾算唔算喇好多屋苑都冇咁高其實樓底比起面積更加重要可惜好多人都會忽略左話哂係自己個竇空間感大D心情都會輕鬆D.

講開YOHO犵 marketing真係好好我估陰N會吸引到唔少人搬入元朗但係對於好似我呢D係入面住左好耐既人黎講真係冇乜吸引力. 唔好睇少交通時間!!!一出一入至少冇左成三個鐘.

回頂端        

Saga
專業板友

發表於: 星期二 七月 01 2003 9:14 pm    文章主題:      

bunnud 寫到:
九尺幾算唔算喇好多屋苑都冇咁高其實樓底比起面積更加重要可惜好多人都會忽略左話哂係自己個竇空間感大D心情都會輕鬆D.

講開YOHO犵 marketing真係好好我估陰N會吸引到唔少人搬入元朗但係對於好似我呢D係入面住左好耐既人黎講真係冇乜吸引力. 唔好睇少交通時間!!!一出一入至少冇左成三個鐘.

遲下有西鐵喎 ~~~~

回頂端

bunnud

發表於: 星期二 七月 01 2003 9:32 pm    文章主題:      

西鐵其實唔係想像中咁方便.坌J車站完全唔經商業區轉地鐵要係美孚站轉車假設係尖沙咀番工由YOHO行去西鐵站約10分鐘係車站等5分鉝車15分鐘出到美孚美孚西鐵站去地鐵站又5分鐘再去尖沙咀要20分鐘地鐵站行番公司近的話都要5分鐘.加加埋埋總共約60分鐘如果唔係地鐵沿線返工就更慘所以計落同坐巴士相差不遠尤其是非繁忙時間唔塞車的話分分鐘巴士會仲快. 仲有我諗搭西鐵去尖沙咀返工車費至少20蚊兩公婆每月交通費就至少2000蚊如果唔只兩個人住的話就真係...哈..哈..哈..唔知醒起身要趕返工你又捨唔捨得搭的士???

回頂端        

Saga
專業板友

發表於: 星期二 七月 01 2003 10:08 pm    文章主題:      

bunnud 寫到:
西鐵其實唔係想像中咁方便.坌J車站完全唔經商業區轉地鐵要係美孚站轉車假設係尖沙咀番工由YOHO行去西鐵站約10分鐘係車站等5分鉝車15分鐘出到美孚美孚西鐵站去地鐵站又5分鐘再去尖沙咀要20分鐘地鐵站行番公司近的話都要5分鐘.加加埋埋總共約60分鐘如果唔係地鐵沿線返工就更慘所以計落同坐巴士相差不遠尤其是非繁忙時間唔塞車的話分分鐘巴士會仲快. 仲有我諗搭西鐵去尖沙咀返工車費至少20蚊兩公婆每月交通費就至少2000蚊如果唔只兩個人住的話就真係...哈..哈..哈..唔知醒起身要趕返工你又捨唔捨得搭的士???  

的士... 起好 9 同 13 幹Z?...
咁係藍澄打的去會平過元朗好多 ...

回頂端        

diedsee
中級板友

發表於: 星期二 七月 01 2003 11:03 pm    文章主題:      

bunnud 寫到:

唔好以為yoho town近西鐵,你想10分鐘行到過去都幾難,暫未有行人天橋,又係日晒雨淋,附近冇街市,行去最近既住宅大廈都要好幾分鐘。

回頂端        

Saga
專業板友

發表於: 星期二 七月 01 2003 11:10 pm    文章主題:      

diedsee 寫到:
bunnud 寫到:

唔好以為yoho town近西鐵,你想10分鐘行到過去都幾難,暫未有行人天橋,又係日晒雨淋,附近冇街市,行去最近既住宅大廈都要好幾分鐘。

計我話 好似 yoho 呢d咁大型既項目 千其唔好買第一期
如果鍾意等買二 三期

e.g. 1
tko 新都城 1 期 ... 九七前既 之後跌到七彩...
買二 三期既 又有地鐵通車之便 d 商場又出哂來
配套齊全 交通方便
而且..仲要平好多!

e.g. 2
青衣浩劫灣 一期...呎價 $ 7000 大洋
二期 五千大洋
三期都只係 3000 大洋 仲要係最新

e.g. 3
維景灣畔 ...
三期先係最近地鐵 配套又開始齊一d 交通好一d
商店開多d ...
又係....平一d 喎...
仲有...三期先有大露台!

回頂端        

bunnud

發表於: 星期三 七月 02 2003 1:00 am    文章主題:      

但係都係要讚新地的包裝奶狺@流我諗呢D咁既問題有好多人都會忽略左. 好喇唔講咁多YOHO講番自己地頭啦

回頂端        

IWAT
中級板友

發表於: 星期三 七月 02 2003 4:53 am    文章主題:      

咁大家係唔係只做天花線... 冇人做假天花ar....

回頂端        

Saga
專業板友

發表於: 星期三 七月 02 2003 12:28 pm    文章主題:      

IWAT 寫到:

樓書好似話收樓時發展商已經幫你整埋假天花?

回頂端        

中級板友

發表於: 星期三 七月 02 2003 1:36 pm    文章主題:      

Saga 寫到:
IWAT 寫到:

真嗎﹖
我未聽過呀

回頂端        

CJ
中級板友

發表於: 星期三 七月 02 2003 2:10 pm    文章主題:      

好似只說廁and kitchen會有假天花. 普通牆身應該冇天花線.

回頂端         

Saga
專業板友

發表於: 星期三 七月 02 2003 2:10 pm    文章主題:      

Saga 寫到:
IWAT 寫到:

真嗎﹖
我未聽過呀

不如你地都睇下樓書啦...最呢o個版有講室內 室外用料

回頂端        

bunnud

發表於: 星期三 七月 02 2003 9:16 pm    文章主題:      

邊個可以話我知點解發展商要係玄關做假天花係咪有野想掩飾?係就做個閣仔放下雜物好過啦雖然係就係細D!

回頂端        

中級板友

發表於: 星期三 七月 02 2003 9:30 pm    文章主題:      

Saga 寫到:

淨係廚房 浴室玄關有假天花
客飯廳無

回頂端        

Saga
專業板友

發表於: 星期四 七月 03 2003 12:03 am    文章主題:      

Saga 寫到:

淨係廚房 浴室玄關有假天花
客飯廳無

um um 房係假天花 ...
唔知妢d咩...
搞到放冷氣個位好難睇

回頂端        

IWAT
中級板友

發表於: 星期四 七月 03 2003 2:10 pm    文章主題:      

房都係假天花??? 唔係瓜???

回頂端        

中級板友

發表於: 星期四 七月 03 2003 2:49 pm    文章主題:      

IWAT 寫到:

有講房都係咩﹖

回頂端        

IWAT
中級板友

發表於: 星期四 七月 03 2003 3:21 pm    文章主題:      

IWAT 寫到:

有講房都係咩﹖

SAGA個msg好似係咁解...

回頂端        

Saga
專業板友

發表於: 星期四 七月 03 2003 3:30 pm    文章主題:      

IWAT 寫到:
IWAT 寫到:

有講房都係咩﹖

SAGA個msg好似係咁解...

我唔知係假天花定結構牆 XD
總之有舊野突出來 ...

回頂端        

CJ
中級板友

發表於: 星期四 七月 03 2003 4:45 pm    文章主題:      

是不是仙風係筒條管道 or橫樑?

回頂端         

Saga
專業板友

發表於: 星期四 七月 03 2003 10:19 pm    文章主題:      

CJ 寫到:
是不是仙風係筒條管道 or橫樑?

咁咪走冷氣囉 XD

回頂端