藍澄灣業主社群

熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: Billy
打印 上一主題 下一主題

整蛋糕同樂日 [複製鏈接]

其實會所係咪會有多幾套整蛋糕o既用具呢?  :!:
可能要租用o既街坊自己帶都唔定
我繼承衣缽 做百彈齋主. Light Creation 我的

billy專家﹐你係咪會租用一次視察環境先呢?  :em12:
我繼承衣缽 做百彈齋主. Light Creation 我的

其實通常整蛋糕都應該係雪o既易過焗o既
因為雪o既好多時都會用魚膠補鑊﹐所以通常會埋到餅

不過要視乎會所o既設施先知要整幾耐﹐兩三個鐘一定預o左﹗
焗爐大d可以一次過焗多d餅或者好多部細爐o既話﹐就會快d
雪o既就要視乎有無freezer急凍櫃﹐無o既就要...............雪好耐先埋到餅啦  :em06:

[quote:8a38de2cb6="R & M"]bikbark︰

請問材料方面是否很難買得到?同埋自己去買工具是否很貴?
唔好意思,因為我唔識整蛋糕,而且又未學過!所以想請教o下! ops:[/quote]
大家街坊嘛﹐唔好客氣啦......
材料唔難買﹐但係價錢會好參差﹐同埋好視乎你買o既量
工具最貴通常係焗爐/打蛋器/攪拌機﹐幾百到二三千都有.
其他用具就通常係幾十蚊﹐去上海街買會平d(近油麻地)!

希望下面條link幫到你:
工具-
www.chanchikee.com

材料 (要返屋企先有......)

:em19:

其實頭o個幾次出去學係會好d o架,
因為可以學o下基本動作/方法咁,
依家我都成日出去學  :wink:

未學呀﹐因為太貴啦
不過聽晚學"意大利芝士雙層朱古力餅" (Mascarpone Chocolate Charlotte)

(大家唔好誤會﹐個餅唔係我整o架﹐hehe...... )
附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

[quote:7db6a202cf="dracula"][quote:7db6a202cf="bikbark"]未學呀﹐因為太貴啦
不過聽晚學"意大利芝士雙層朱古力餅" (Mascarpone Chocolate Charlotte)

(大家唔好誤會﹐個餅唔係我整o架﹐hehe...... )[/quote]

wa~ 好靚呀~~
入面個火星 & 地球食唔食得ga??[/quote]
都話聽晚先學﹐點知食唔食得呢?
不過應該係朱古力......

如果我同hales試過係ok﹐可以請大家食o架﹐因為我o地實食唔晒

無所謂啦﹐趁新鮮食晒﹐好過擺得耐要逼人食嘛!
同埋蛋糕細細個﹐一人食少少感覺會開心d

[quote:cca089d00a="R & M"][quote:cca089d00a="bikbark"]未學呀﹐因為太貴啦

(大家唔好誤會﹐個餅唔係我整o架﹐hehe...... )[/quote]
幾靚喎 :em04:
請問學呢個蛋糕要幾$$呀?[/quote]
會員價$310
貴呀,不過個亞sir教o既餅面裝飾真係好靚,所以無法啦!