藍澄灣業主社群

熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: Billy
打印 上一主題 下一主題

整蛋糕同樂日 [複製鏈接]

我平時都有同朋友仔整開。D工具都齊架。預埋我喇

多謝咁多位o既意見. :em14:
等我視察完環境做個計劃先.

不過我有一個問題到底整個蛋糕要幾耐?
同第一次做咩蛋糕好呢??
再比d 意見Y. :em14:

其實通常整蛋糕都應該係雪o既易過焗o既
因為雪o既好多時都會用魚膠補鑊﹐所以通常會埋到餅

不過要視乎會所o既設施先知要整幾耐﹐兩三個鐘一定預o左﹗
焗爐大d可以一次過焗多d餅或者好多部細爐o既話﹐就會快d
雪o既就要視乎有無freezer急凍櫃﹐無o既就要...............雪好耐先埋到餅啦  :em06:
我繼承衣缽 做百彈齋主. Light Creation 我的

bikbark︰

請問材料方面是否很難買得到?同埋自己去買工具是否很貴?
唔好意思,因為我唔識整蛋糕,而且又未學過!所以想請教o下! ops:

[quote:d5bb75cae0="leemoksau"][quote:d5bb75cae0="R & M"]係囉...我都想實地視察o下個戰場![/quote] :?: 戰場? 你地讲紧整蛋糕定系掟蛋糕啊?[/quote]
乜妳咁無記性o架,我地講緊"掟"蛋糕呀,上個星期咪同妳講好左o羅! :em05:
妳仲搶住話要做被"掟"o個個添;依家o的後生.....真係無記性! :em16:

我要報名試食~~ :em12:

[quote:8a38de2cb6="R & M"]bikbark︰

請問材料方面是否很難買得到?同埋自己去買工具是否很貴?
唔好意思,因為我唔識整蛋糕,而且又未學過!所以想請教o下! ops:[/quote]
大家街坊嘛﹐唔好客氣啦......
材料唔難買﹐但係價錢會好參差﹐同埋好視乎你買o既量
工具最貴通常係焗爐/打蛋器/攪拌機﹐幾百到二三千都有.
其他用具就通常係幾十蚊﹐去上海街買會平d(近油麻地)!

希望下面條link幫到你:
工具-
www.chanchikee.com

材料 (要返屋企先有......)

:em19:
我繼承衣缽 做百彈齋主. Light Creation 我的

我有個朋友尋日同我講係葵涌廣場3樓都有整陡蛋糕的材料買呀不過我未去過唔知實際位置同埋D價錢.
:em21: 藍澄見 :o :o :o

[quote:96659d0eca="bikbark"]大家街坊嘛﹐唔好客氣啦......
材料唔難買﹐但係價錢會好參差﹐同埋好視乎你買o既量
工具最貴通常係焗爐/打蛋器/攪拌機﹐幾百到二三千都有.
其他用具就通常係幾十蚊﹐去上海街買會平d(近油麻地)!

希望下面條link幫到你:
工具-
www.chanchikee.com

材料 (要返屋企先有......)

:em19:[/quote]
唔該晒呀...

但係我諗...我都係要出去學o下先至得喇! :!:

其實頭o個幾次出去學係會好d o架,
因為可以學o下基本動作/方法咁,
依家我都成日出去學  :wink: