藍澄灣業主社群

熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 6637|回復: 21
打印 上一主題 下一主題

屋企裝鏡係咪唔好~~~ [複製鏈接]

我地既父母話屋裏面最好唔好有一大塊鏡....
怕見到果尾野~~~ :em07:

但我覺得多d鏡屋企睇係黎空間好似大d...

你地覺得呢  :em19:

千奇唔好對住床頭 :em16:

我都會裝....2-3塊左右....應該唔緊要... :mrgreen:

[quote:88b2e063f4="Sharan"]千奇唔好對住床頭 :em16:[/quote]

因住俾自己嚇親呀  :em07:

[quote:1c792c884b="Sharan"]千奇唔好對住床頭 :em16:[/quote]
係阿... :em05:
訓訓o下覺突然醒左既話對住塊鏡見到個人樣都咪話唔驚.... :em05:
不過都唔係最激...如果房內有半透明玻璃櫃門仲激...
半透明玻璃櫃門半反射半透光 訓訓o下覺突然醒左見到個半透明既人樣... :em07:

其實房內唔只係鏡 反光物都唔係咁好 因為反光物會睇成一把刀...
煞氣大 如果房內真係要放企身鏡既話 平時唔照果時就用布蓋著就可以了 :em11:

我會在廳放鏡 cyber d. 或者放大玻璃 後面打燈. 灣仔有間有好多玻璃裝飾 好靚
Everything will be OK tomorrow

[quote:68658d9315="ye"]我會在廳放鏡 cyber d. 或者放大玻璃 後面打燈. 灣仔有間有好多玻璃裝飾 好靚[/quote]

"後面打燈" ? :?:  我估你只係打幾日或者有朋友來才開燈,因為都幾晒電架。

個人覺得  放大鏡 唔等如所謂 " 空間感 "   通常呢 d Case 只會係賣樓果陣 裝係示範單位度  等你以為間屋好大  跟住落訂..........

一般而言 放大鏡其實只會增添 " 壓力 "

試想像  間屋得自己一個  又好似成日有人影行來行去  又分分鐘 唔覺得睇到鄰居既私隱  半夜睇完恐怖片返來果陣............又..................... :shock:

實際上  

1 - 有小朋友係屋企  就要小心  因為鏡冇強化片  一旦發行意外如  小朋友掟野 打破玻璃 好傷架.....

2 - 通常 d 雜誌會建議你放大鏡係飯廳  " 話 " 空間感大 d  咁不如先試試  擺塊大少少既鏡係間屋度  或者飯檯旁  日日對住佢  無形中 會覺得成人有人望住你  感覺仲.......... :em07:

根據"新居設計全攻略"入面話藍澄o既廚房同廁所之間走廊位較暗 所以要係走廊位加鏡o黎改善. :mrgreen:

"宜家"有組合雜物柜 約 50(w) x 230(h) x 60(d) cm 可選鏡面門 打算買 3 個 "並排"靠飯廳近玄關之牆 可當 150(w) x 230(h) cm 大鏡.  其中 2 個更可打通 可放大量大小雜物 . . .

好嗎 !?  請給與意見 !  多謝先 !  :em14:
Simpsons