藍澄灣業主社群

熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: Simon Michelle
打印 上一主題 下一主題

關於更改屋內上網位置 [複製鏈接]

[quote:76dd5e6f76="grassman"][quote:76dd5e6f76="stephenyeong"][quote:76dd5e6f76="rstfung"]no solution. :em16:  If you really want to do so you need to setup your own network using router dig the wall and install another cable for it!  I have made this during decoration work![/quote]

我用原來的socket位拉過所有線 再加router 所以所有socket 都可以上網.
而且再加多兩個socket在電視後面 (預留 HTPC 用).

不過我都有裝wireless (舊的 linksys 802.11b) :mrgreen:[/quote]

你間屋可以做Cyber Cafe wor! 咁多access point! :[/quote]

我間屋裝修時都加三個Socket 一個在主人房 兩個在廳的電視櫃 另外書房就用Router 原來個口 亦加了Wireless!  現在全屋有線無線都暢通無阻! :em11:
藍澄有個新雀巢 :yeah:  :yeah:  :yeah:

如果要拉線令全屋既socker都可以上網,是否可用原來的socket+線管,或是要自己重新鋪全屋既線?(指暗線)
GK新聞台 ** 我住在這裡是因為我有精神病,不是因為笨!

我間屋裝修時加左兩個 Data&Tel Socket 一個 Data&Data Socket 及拉過線; 張 Wireless Lan Router 放在 Plasma 旁邊比張來 HTPC 用 用 Router Lan Port 連接到 HiFi 和 書房中.

[quote:e1b8fb8ef9="grassman"]如果要拉線令全屋既socker都可以上網,是否可用原來的socket+線管,或是要自己重新鋪全屋既線?(指暗線)[/quote]

我全屋的線重拉 但用返原來的管. 由細房條管出三條線到廳同大房. 而細房就直接connect.

每個socket 都用足料 Cat5e LAN + 2 pair TEL (廳同房個電話share 一條cat5 各用2pair) 因為我upgrade 到 GbE.

不過要在原有的管拉三條線實在有點難 因為太多彎
超頻COD中 (Compulsive Obsessive Disorder)

Sorry! 我太耐無攪Network(我都係讀電子),可能唔知依家D新野! 請問what is GbE?  有mud好?

你話2pair TEL. 有D TEL wire 是四芯的,是否可取代 2 pair TEL線?
你個電話唔係用Tel wire,用CAT5?

我間屋有三個上網插位<大屋 細屋 客廳>
請問大家是不是插入條線 就可以上網呢 ?
JANICE :em11:

Originally only 1 room (small room ) can 上網. But 3 sockets you can use telephone lines.

[quote:ce284e6889="grassman"]Sorry! 我太耐攪Network(我都係讀電子),可能唔知依家D新野! 請問what is GbE?  有mud好?

你話2pair TEL. 有D TEL wire 是四芯的,是否可取代 2 pair TEL線?
你個電話唔係用Tel wire,用CAT5?[/quote]

1. GbE = Gigabit Ethernet
    1000Mbps full duplex
2. 因為我手邊只有Cat5 線(公司有很多) 所以用Cat5 拉電話線.
    事實上電話用1pair 就可以 不過預多D 線好 D    因為想整個voip返屋企 可能要加個key system.
http://www.tlc-direct.co.uk/Main ... ries_Index/PANA206/
超頻COD中 (Compulsive Obsessive Disorder)

[quote:4578cf605c="stephenyeong"][quote:4578cf605c="grassman"]Sorry! 我太耐攪Network(我都係讀電子),可能唔知依家D新野! 請問what is GbE?  有mud好?

你個電話唔係用Tel wire,用CAT5?[/quote]

1. GbE = Gigabit Ethernet
    1000Mbps full duplex
2. 因為我手邊只有Cat5 線(公司有很多) 所以用Cat5 拉電話線.
    事實上電話用1pair 就可以 不過預多D 線好 D    因為想整個voip返屋企 可能要加個key system.
http://www.tlc-direct.co.uk/Main ... ries_Index/PANA206/[/quote]

Und釘!Und釘! Thankyou! :em14:

如果想係客廳到上網 請問點接駁呢 ??